Ko će imati parlamentarnu većinu u RS-u? Svi čekaju naprednjake

Ko će imati većinu u Narodnoj skupštini RS-a, hoće li je uopće imati, pitanja su na koja će odgovori stići 24. novembra, kada je zakazana konstituirajuća sjednica NSRS-a. Predstavnici Koalicije Domovina i Saveza za promjene održali su jučer sastanak, na kojem je razgovarano upravo o predstojećoj sjednici Skupštine.

(PIŠE: Gordana KATANA – Oslobođenje)

– Cilj sastanka bio je da dogovorimo način kako će postupati Koalicija Domovina na samoj sjednici i imamo dogovor da Koalicija Domovina, s obzirom na to da se u ponedjeljak samo bira predsjednik ili eventualno potpredsjednici NSRS-a, prati prijedlog za izbor predsjednika NSRS-a koji će biti ponuđen iz Saveza za promjene. Naravno da će u tom, haj'mo reći, skupštinskom paketu biti i izbor dva potpredsjednika i Savez za promjene će podržati prijedloge Domovine na samoj sjednici, a koji se tiču potpredsjednika NSRS-a, izjavio je za Oslobođenje Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, dodajući da će svih pet poslanika Domovine stati iza Saveza za promjene.

Propala politika

Postoji mogućnost, kaže, da ovaj blok dođe do famoznog broja 42, ali i upozorava da je, s obzirom na sva zbivanja posljednjih dana, teško prognozirati ishod sjednice.

– Politički blok okupljen oko SNSD-a izjasnio se da Koalicija Domovina nije potrebna za funkcionisanje njihove većine. Vrlo je teško kazati da bilo ko ima sigurnu i stabilnu skupštinsku većinu, imajući u vidu ponašanje jednog broja poslanika koji su neodlučni kad je u pitanju njihovo pozicioniranje, kazao je za Oslobođenje Ramiz Salkić, novi potpredsjednik RS-a u ime Domovine.

Osvrnuvši se na konstataciju Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kako Domovina nije potrebna za novu skupštinsku većinu, Salkić je kazao: “Ne treba ni on nama. Politika Milorada Dodika je politika prošlosti i ono što on propagira je vrijeme koje je davno prošlo. To je propala politika koja je zadnjih osam godina unazadila BiH. Nemamo ni obavezu ni potrebu da budemo sa takvom politikom, niti ćemo biti”.

Potvrdio je da će poslanici Domovine koji su prošli u NSRS, a dolaze iz SDA, biti jedinstveni i da će tako nastupiti, te biti tamo gdje se postigne dogovor.

– Do ponedjeljka ima još dana i mi ćemo vidjeti kako ćemo se ponašati. Sigurno nećemo biti sa onima koji koriste svaku priliku da vrijeđaju Bošnjake, da im zakidaju prava, da vrše diskriminacije u obrazovnom procesu, negiraju genocid i državu BiH. Sa takvima ne možemo biti. Kakvi će odnosi biti u ponedjeljak, to ćemo vidjeti. Do tada će vjerovatno i stranački organi zauzeti stavove o tom pitanju, ali u isto vrijeme SDA je potpisala sporazume na nivou BiH i u skladu sa tim ćemo se ponašati, kaže Salkić te dodaje kako se u ponedjeljak lako može desiti da i ne bude izabrano rukovodstvo NSRS-a i da nijedan blok ne bude imao većinu.

– Nećemo podleći nikakvim pritiscima i ucjenama prisutnim ovih dana, kao što je to bilo i prije četiri godine, a to je da se vrši pritisak na nas kako bi bio izabran potpredsjednik NSRS-a iz reda bošnjačkog naroda. Nama to mjesto pripada. Domovina, odnosno SDA ima jedina Bošnjake u NSRS-u i mi trebamo dobiti tu poziciju, kategoričan je Salkić.

Iako su do konstitutivne sjednice NSRS-a ostala samo tri dana, još nije poznato koji su to poslanici koji će, uz onih 40 iz koalicije SNSD-DNS-SP, izabrati skupštinsko rukovodstvo i podržati izbor Vlade RS-a.

U razgovoru za Oslobođenje generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak kazao je da je situacija u PDP-u stabilna.

– Mi u nedjelju imamo sastanak narodnih poslanika i niko od njih ne namjerava da istupi iz PDP-a i glasa za koaliciju oko SNSD-a, rekao je Crnadak.

U SDS-u, takođe, ističu da niko od njihovih poslanika neće promijeniti mišljenje, te da svi ostaju vjerni sporazumu Saveza za promjene.

Nešto složenija situacija je u Demokratskom narodnom pokretu. Momčilo Novaković, član najužeg rukovodstva NDP-a, potvrdio je za naš list da je Vojin Mitrović podnio ostavku na sve funkcije u stranci i najavio da će djelovati kao samostalni poslanik.

– Hoće li Mitrović dići ruku i podržati stranke okupljene oko SNSD-a, vidjet ćemo u ponedjeljak, izjavio je Novaković.

Delegat u PSBiH

Formiranje nove vlasti RS-a tako je sada doslovno u rukama dvojice poslanika Napredne Srpske. Nakon sastanka s liderom SDS-a Mladenom Bosićem, naprednjaci Adam Šukalo i Goran Đorđić kazali su da će do vikenda razgovarati i sa drugim partijama iz RS-a, koje su osvojile mandate u Narodnoj skupštini, te onda donijeti odluku koji će blok podržati. Nakon što je Marko Pavić javno saopštio da raniji koalicioni sporazum koji je DNS imao sa NS-om više nije na snazi, ostalo je nejasno hoće li iko iz SNSD-a i SP-a sa Šukalovim naprednjacima razgovarati. Na drugoj strani, ono što je Pavić ocijenio neprihvatljivim, a to je zahtjev da neko od naprednjaka bude izabran za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za Bosića je posve prihvatljivo.

Podrže li naprednjaci Savez za promjene, i bez Vojina Mitrovića, uz pet glasova Domovine, mogla bi biti formirana skupštinska većina. Na taj način koalicija SNSD-DNS-SP izgubila bi i jednog srpskog delegata u Domu naroda PSBiH, čime bi se u znatnoj mjeri smanjila mogućnost blokade donošenja zakona na državnom nivou. No, kako se od objavljivanja izbornih rezultata na političkoj sceni RS-a već desio niz obrata, odluka o tome ko će biti na vlasti biće donesena, kako je to nedavno kazao lider NDP-a Dragan Čavić, u fotofinišu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close