BiHPrivreda

Klas predstavio novi domaći brand “Smrznuto voće”

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo zajedno sa svojim kooperantima promovisali su danas Klasov novi brend “Smrznuto voće”, maline, kupine, višnje, jagode, šumske kupine i borovnice u pakovanju od 350 grama.

Plasmanom šest vrsta smrznutog voća Klas je obogatio svoju ponudu duboko smrznutih proizvoda te dao novu vrijednost malinama koje već godinama uspješno izvozi na tržište Evropske unije (EU). “Ovo je naša podrška razvoju domaće poljoprivrede i to na način da domaćem proizvodu, koji je 100 posto made in BiH, damo novu vrijednost kroz stručnu i finansijsku podršku za uzgoj, preradu, pakovanje i plasman brenda na police domaćih i stranih tržnih lanaca. Maline su sa bh. plantaža, industrijska prerada je urađena na bh. postrojenjima, ambalaža je od bh. dobavljača dizajn i marketing su također bh. novi Klasov proizvod smrznuto voće je primjer kako se cijela prehrambena industrija može razvijati, od primarne proizvodnje koja ima materijalnu, ali i stručnu podršku velikih sistema kakav je naš, preko prerade, a zatim i plasmana jakih brendova na domaće i strano tržište”, istakao je Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS GROUP i direktor Klas d.d. Sarajevo. Klas je prošle godine imao oko 800 kooperanata-proizvođača jagodičastog voća, a ove godine planirano je ostvariti saradnju sa 1.500 proizvođača te otkupiti i preraditi oko 2.500 tona malina i drugog jagodičastog voća.

Esad Babić, agronom u Klasu kazao je kako će im, pored hladnjače u Blažuju, na raspolaganju biti nova hladnjača u Tešnju čiji je kapacitet 1.100 tona te skladišni kapacitet Vegafruita iz Gradačca. O novim proizvodima na promociji govorili su proizvođači iz Busovače, Travnika, Kiseljaka, Sarajeva, Viteza, Donjeg Vakufa i Visokog. Nedeljko Spajić je dugogodišnji kooperant Klasa. Osim malina, na svom imanju u sarajevskom naselju Briješće uzgaja i krompir. Anka Obrenić iz Kiseljaka bavi se malinom od 2003. godine. “Ne bih uspjela da mi nije Klasa. Siguran plasman. Lijepa je zarada i od toga živim i školujem dijete”, kazala je Obrenić. Muris Jašarević iz Travnika odlučio se baviti uzgojem maline najviše iz finansijskih razloga. “Prošle godine sam imao prvu berbu i prema ocjenama naših agronoma imao sam odličan uspjeh”, poručio je Jašarević. Dodaje da posla oko maline ima i treba raditi.

Izvor:
Anadolija
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close