Klas ove godine otkupio 665 tona malina i šumskog voća

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo otkupila je u ovogodišnjoj sezoni 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća.

“Ova godina za nas u Klasu predstavlja uspješan povratak u posao otkupa voća. Već sada možemo najaviti da ćemo u idućoj godini nastojati značajno povećati otkupljene količine maline, borovnice i drugog šumskog i jagodičastog voća. S tim u vezi imamo veliki interes i svakodnevne pozive kooperanata koji su se odlučili na sadnju novih zasada maline”, kaže Rusmir Hrvić, direktora Klasa d.d. Sarajevo.

Navodi da imaju i preduvjete za to jer je kapacitet Klasove hladnjače u Blažuju kod Sarajeva preko 1.000 tona. Navodi da je njihov cilj da zaokruže proizvodnju, tj. da razviju prerađivačke kapacitete te da na domaće i inozemnim tržištima u budućnosti plasiraju Klasove brandove proizvedene iz kapaciteta domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

Otkupljeno voće se dijelom prerađuje za potrebe Klasove proizvodnje, a veći dio se izvozi na tržište EU, saopćeno je iz Klasa.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close