Kladinice u FBiH državi duguju više od 25 miliona KM!

Dug kladionica prema državi samo u Federaciji BiH na dan 31.10. 2014. godine prelazi 25 miliona KM, službeni su podaci Porezne uprave Federacije BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Adisa Hamzić, portparolka Porezne uprave FBiH pojasnila je za Patriu da vlasnici kladionica najčešće radnicima ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Izbjegavanjem plaćanja poreskih obaveza kladioničarima donosi enorman profit, dok istovremeno federalni budžet oštećuju za višemilionske iznose.

Najveći dužnici koji imaju dugovanja po osnovu doprinosa su Intersport d.o.o Mostar i Derby Bet Shop d.o.o Mostar. Porezna uprava FBiH obavijestila je tužilaštvo zbog sumnje da je u ovim kladinicama počinjeno krivično djelo, a poslovnice ovih kladinjica su zapečaćene.

– Tu su još i „REMI“ Sportske kladionice d.o.o. Tuzla i „DERBY BET SHOP“ d.o.o. Mostar, gdje vršimo provođenje postupka prinudne naplate, odnosno blokirani su im transakcijski računi, izvršen je popis i zapljena imovine koja se prodaje putem javne prodaje – potvrdila je Hamzić.

Za privredno društvo „INTERSPORT“ d.o.o. Mostar već su u potpunosti provedeni postupci prinudne naplate.

Iz Porezne uprave FBiH napominju kako je dug kladinocima u FBiH prema državi smanjen u odnosu na 2013. godinu za oko 3,4 miliona KM, no to ni izbliza nije zadovoljavajuće.

Stručnjaci upozoravaju da je kriminalno poslovanje u velikom broju kladinica u FBiH ozbiljan problem koji narušava ekonomsku stabilnost FBiH. Ovo je problem koji se na teret stavlja Federalnom ministarstvu finansija, Tužilaštvu FBiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Federalno ministarstvo pravde, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close