Kineski fenomen koji je nadmašio Apple osvaja svijet

Kineska kompanija Xiaomi u prvom kvartalu u Kini, prodala je više telefona od Applea, a sada kreću u osvajanje međunarodnih tržišta.

Kada se priča o kompaniji čiji je izvršni direktor velika ikona, čija predstavljanja proizvoda prate hiljade vjernih fanova i čije tablete i pametne telefone koriste milioni ljudi, većina bi pomislila da se radi o Appleu. Međutim, jedna relativno nepoznata kineska kompanija također ima fanatične fanove i prodaje milione pametnih telefona i tableta, a na kineskom tržištu je čak prodala više smartphonea od Applea i za kratko vrijeme postala fenomen na mobilnom tržištu – Xiaomi.

Ova kompanija osnovana je tek 2010. godine, a njena tržišna vrijednost već sada iznosi 10 milijardi dolara. U svom kratkom usponu prema vrhu koristila je potpuno drukčiju taktiku od Applea i Samsunga zahvaljujući kojoj su u samo nekoliko godina postali jedna od vodećih mobilnih kompanija u Kini, ali i na svijetu.

Naime, Xiaomi za razliku od konkurencije ne troši veliki novac na oglašavanje i njihovi telefoni se ne mogu kupiti u prodavnicama, pa ne moraju plaćati maržu trgovcima, već samo putem interneta, što im omogućava da prodaju mnogo jeftinije telefone u odnosu na ostale mobilne kompanije. Tako, naprimjer, Xiaomijev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cijena iPhonea veća od 700 dolara.

Xiaomi je prošle godine prodao 18,7 miliona pametnih telefona u Kini, što je manje od Applea koji je tokom 2013. prodao više od 23 miliona smartphonea na tom tržištu. Ali, situacija se ove godine promijenila pa je Apple u prvom kvartalu prodao 9 miliona telefona, dok je Xiaomi u prva tri mjeseca ove godine prodao čak 10,4 miliona telefona čime je preskočio Apple na ovom tržištu, piše Oslobođenje.ba.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove tako da je njihov harizmatični izvršni direktor Le Jun, kojeg mnogi nazivaju kineskim Steveom Jobsom, u Xiaomi doveo poznatog googleovca Huga Baru koji će im pomoći da u budućnosti zauzmu još veći udio kineskog, a kreću i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli imati veliku ulogu.

(Oslobodjenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close