BiHPrivreda

Kineska vozila Borgward će se montirati u BiH, prodavati u EU?

Iz Privredne komore FBiH najavljeno je da će danas na platou ispred BBI centra biti organizirano izlaganje vozila marke Borgward.

Ovih 6 vozila su prešla put od Pekinga do Sarajeva, simbolizujući time „put svile”, sa ciljem što bolje saradnje i povezivanja privreda BiH i NR Kine.

Grupacija automotiva u Kini otkupila je njemački brend Borgward i planiraju proizvodnju elektro auta za EU tržište.

Auta su napravljena po najsavremenijoj njemačkoj tehnologiji i EU standardima. Trenutno se proizvode u Pekingu u varijantama BX5, BX/ i potpuno električki Bxi 7.

Dva automobila iz ove „ekspedicije“ biće zadržana u BiH radi predstavljanja na slijedećem Sajmu privrede u Mostaru, gdje će Kina biti zemlja partner.

Privredna komora FBiH  u saradnji sa ambasadorom u Kini Antonom Rillom i Ambasadom BiH u Pekingu koordinira ovaj za bh. privredu vrlo važan projekat, koji bi u konačnici mogao ishoditi proizvodnju određenih auto komponenti i SKD (mini montažu istih), rečeno je iz PK FBiH.

(SKD je montaža gotovih dijelova u finalni proizvod. Često se koristi u automobilskoj industriji kako bi se izbjeglo plaćanje carina. Napomena BI)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close