Kemal Mešić nakon rezultata sezone: Želim srušiti Saračevićevih 21,11

Bh. atletičar Kemal Mešić (26), koji studira u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja sa uspješnim nastupima u 2013. godini. Nedavno je zauzeo drugo mjesto u bacanju kugle na međunarodnom mitingu u Gainesvilleu na Floridi sa najboljim rezultatom ove sezone – 20,13 metara.

(Oslobođenje)

Pobjednik mitinga bio je svjetski prvak Amerikanac Reese Hoffa hicem 21,33 m. Prije toga, Mešić, član Atletskog kluba Sarajevo pobijedio je na mitinzima u Gainesvilleu (19,76 m) i Alabami (19,28 m), dok je osvojio bronzanu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu bacivši kuglu 19,76 m.

Dječački san

“Proteklog vikenda bio sam veoma uspješan na prvom ovogodišnjem takmičenju na otvorenom sa hicem od 20,13 m što je dobro za ovaj dio sezone. Bio sam drugi iza svjetskog šampiona Hoffea, koji je pobijedio daljinom 21.33 m što je ubjedljivo najbolji ovogodišnji rezultat u svijetu”, rekao je Mešić.

Naš sagovornik sudjelovao je prošle godine na Olimpijskim igrama u Londonu, najznačajnijem svjetskom sportskom događaju.

“Učešćem na Olimpijadi meni se ostvario dječački san. Rezultatom i nisam i jesam zadovoljan. Sigurno sam mogao više, ali pošto su to bile prve olimpijske igre za mene bio sam nervozan. Siguran sam da ću na idućim Igrama ostvariti mnogo bolji rezultat.”

Mešić je izrazio zadovoljstvo dometom na EP-u u švedskom Goteborgu, gdje je bio deveti hicem od 19,71 m, dok je njegov kolega iz naše reprezentacija Hamza Alić načinio podvig osvajanjem srebrne medalje na istom takmičenju.

“Zadovoljan sam nastupom na Evropskom prvenstvu ove godine, kada se uzme u obzir dolazak iz Amerike i vremenska razlika. Jedino mi je krivo što sam mislio da će me ova dužina odvesti u finale, i pošto sam taj hitac bacio u prvoj seriji, u drugoj sam išao sa rezervom jer sam se čuvao za finale. U trećoj seriji bilo je već prekasno. Žao mi je što nismo imali dva bacača kugle u jednom finalu prvenstva Starog kontinenta. A što se tiče Hamze, on je zabilježio vrhunski domet i zasluženo došao do srebrne medalje.”

Inače, Mešić je student Univerziteta Florida i kaže da planira ove godine diplomirati antropologiju.

“Naravno da razmišljam da se jednog dana vratim u svoju Bosnu i Hercegovinu.”

Najbolji svjetski bacači

Mešić kaže da su najbolji svjetski bacaci kugle Amerikanci Resse Hoffa i Christian Cantwel, Poljak Thomas Majevski i Njemac David Storl.

“Moj lični rekord je 20,71 m što je drugi rezultat u historiji BiH nakon legendarnog Zlatana Saračevića. Cilj mi je srušiti njegov rekord od 21,11 m u budućnosti. Što se tiče posjeta našoj zemlji uvijek nađem vremena da odem do rodnog grada Rogatice i obiđem mezar svoje rahmetli nene. Za dosadašnje uspjehe u karijeri najviše je zaslužan moj otac Fuad”, istakao je za Oslobođenje Kemal Mešić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close