Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH: Činjenica je da smo na dnu

Dijaspora nije štedjela za poplavljene • Problem bh. ekonomije je nezaposlenost, a još veći nezaposlenost mladih • Donatori najviše nudili kredite, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

• Na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu za BiH je prikupljeno 809 miliona eura. Koliko od toga su kreditna sredstva, a koliko grantovi?
– Moramo tu biti pažljivi, to su većinom kreditna sredstva, dijelom od MMF-a koja smo već dobili, dijelom od Svjetske banke i drugih kreditora, a ostalo su zemlje pojedinačno davale koliko koja može i svima hvala, zaista. Solidarnost je bila na visokom nivou, ali moramo biti svjesni da su to krediti koje mi nekad moramo vratiti. Što se tiče kriterija, nisu ujednačeni, sredstva su povoljna, ali svaka kreditna linija ima svoje specifičnosti, tako da će i implementacija biti  komplikovana. Prijedlog o osnivanju monitoring-tima za realizaciju je dobrodošao. Dogovoreno je da će se za šest mjeseci ponovo sazvati sastanak, da se vidi šta je implementirano od obećanog, jer sve zemlje imaju svoje procedure i moraju donijeti odluke. Bojim se da narod u BiH ne shvati poruku na način evo došlo 900 miliona, a na terenu para nema.

• Kako izbjeći negativna iskustva s donacijama za poslijeratnu obnovu?
– U zaključcima s donatorske konferencije traže se transparentnost, odgovornost kod implementacije i da sredstva dođu onima kojima su potrebna. Mi smo predlagali monitoring-tim koji bi upravljao sredstvima i vršio distribuciju. Iskreno, i meni izgleda komplikovano kako će se implementirati, ali moramo biti jako pažljivi. Ne smije se desiti da sredstva ne dođu na pravo mjesto, da budu potrošena u neke druge svrhe.

• BiH je, uzimajući u obzir štetu od poplava, u ovoj godini već u minusu tri milijarde KM. Kako trenutno izgleda makroekonomska slika BiH?
– Nažalost, to je tako. Prvi kvartal ove godine je počeo pokazivati blagi oporavak, ali, nažalost, desilo se ovo što se desilo i projekcije koje smo imali za 2014. biće korigovane. Projekcija rasta bila je 2,6 posto, a sada je nova projekcija za 2014. 0,7 posto. Ekonomski rast u prošloj godini bio je 1,6 posto. Dakle, imamo pad privredne aktivnosti zbog nepogoda. Također, imali smo rast industrijske proizvodnje 6,4 posto početkom godine i vjerovatno će doći i tu do pada, zatim, imali smo stopu nezaposlenosti 27,5 posto, a znamo da su u poplavljenim područjima ugrožene desetine hiljada radnih mjesta. Deficit tekućeg računa bio je na razini 5,5 posto GDP-a i mislim da će se ovo odraziti i na izvoz, direktna strana ulaganja su u padu za prvi kvartal, devizne rezerve su stabilne, one rastu, što je jedan od apsurda. No, suština je da je rast 0,7 posto i da ćemo tek 2015. moći računati na rast više od dva posto. Ova godina će biti složena i teška, zato je jako bitno da ova donatorska sredstva što prije dođu. Nisam baš optimista za ovu godinu kako ćemo je provesti, ali desila se viša sila.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close