Kavazović: Volio bih da ce Cerić ne kandidira na izborima

U Sarajevu je jučer završeno dvodnevno predramazansko savjetovanje muftija, glavnih imama iz Bosne i Hercegovine, mešihata Islamske zajednice i iz bošnjačke dijaspore te rukovodilaca organa i ustanova Rijaseta Islamske zajednice u BiH .

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je odgovarajući na novinarsko pitanje postavljeno o stavu IZ o eventualnoj kandidaturi bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića za neku od političkih funkcija u državi rekao da po ranije donesenoj Odluci Rijaseta IZ nosioci vjerskog autoriteta se ne mogu kandidirati na političke funkcije:

– Bivši reisu-l-ulema je nosilac vjerskog autoriteta. Ja bih volio da se ne kandidira, ali ako se kandidira, on tim činom prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. On će svoje ideje ponuditi biračkom tijelu i samo na osnovu tih ideja će dobiti ili ne dobiti političku podršku. Islamska zajednice nema svog kandidata niti favorita, niti će se organizirano uključivati u izborni proces. Islamska zajednica će mjesta sa kojih se govori zadržati samo za sebe i ta mjesta neće biti dostupna nijednom od kandidata – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close