BiH: Stanje na ugroženim područjima

Prije nepuni sat evakuirano je osam osoba iz Mjesne zajednice Dolac na Lašvi na području općine Travnik koji su bili ugroženi poplavom. U akciji je učestvovala specijalna jedinica MUP-a Srednjobosanskog kantona i sve su osobe sklonjene na sigurno – potvrdila je pomoćnica načelnika za Civilnu zaštitu općine Travnik Nura Adilović.

(Tim “Dnevnog avaza”/ Fena)

Ona navodi da je prilikom evakuacije jedna starija osoba odbijala napustiti svoj dom, ali je ipak na kraju pristala na izmještanje.

Adilović naglašava da za sada nemaju novih dojava za nužnom evakuacijom osoba s područja općine Travnik. Također, za sada su svi glavni vodovodi u funkciji, a štab CZ je predložio da se obustavi nastava na području  cijele općine.

 

Bujica odnijela dijelove pruge

 

Željeznički saobraćaj u FBiH još uvijek je u prekidu na pojedinim dionicama. I dalje, najteže stanje je u Poslovnom području Tuzla, gdje je zbog plavljenja četiri mosta u prekidu kompletan željeznički saobraćaj na relacji od Tuzle ka Banovićima, Zvorniku, Doboju i Brčkom.

Na pruzi Brčko-Banovići u Živinicama vodena bujica odnijela je jedan kilometar tucanika i ostavila šine bez oslonca. Ista je situacija na dionici pruge Zenica-Maglaj u Topčić Polju kod Nemile, gdje je usljed nanosa odnesen tucanik i oštećena kontaktna mreža, a usljed ogromnog klizišta došlo je do pomijeranja kolosijeka. Na dionici pruge Kakanj-Lašva usljed pomijeranja tla došlo je do zatrpavanja kolosijeka na više mjesta. Radovi na sanaciji dionice pruge su u toku.

 

Dostavljena pomoć za Nedinu Softić

 

Prema posljednjim informacijama samohrana majka Nadina Softić iz Maglaja, koja ima blizance stare svega 15 dana, dobila je hranu za bebe, a na putu ka Maglaju je i helikopter OS BiH koji će ih evakusitati.

 

“Naša članica Nadina zadnji put se javila poznanici oko 15 sati. Žena je u panici jer nema nikoga da joj pomogne. Ona živi u ulici Jelovac bb u Maglaju i molimo sve koji su u mogućnosti da joj pomognu – kazali su nam jučer na porodičnom portalu Ringeraja.ba.

 

Gavranović: Kritična situacija u nekim dijelovima Banja Luke

 

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović potvrdio je da se  obilne kiše izazvale kritičnu situaciju u nekim dijelovima tog grada, gdje je poplavljeno više objekata.

Gavranović je na vanrednoj pres-konferenciji rekao da su trenutno svi objekti duž cijele obale Vrbasa pod vodom i pokušava se doći do ugroženog stanovništva.

U naselju Česma do jutros je trajala borba da se održi nasip, ali voda je ipak prodrla, jer Vrbasom, kako kaže, protiče dosad nezabilježeni nivo vodostaja.

Dijelovi mnogih naselja na području Banje Luke su poplavljeni.

 

Lašva se izlila u centru Travnika

 

Gradska zona Travnika jutros je potopljena  uslijed izlijevanja rijeke Lašve na nekoliko lokacija. Rijeka se izlila na dvije lokacije u Aleji konzula pa se jutros saobraćaj odvijao otežano sporednim ulicama. Dio ograde u Bosanskoj ulici, kao i dio ceste se urušio u rijeku, a potpljena je i Donja Mahala. U zgradama Kule pod vodom  se našlo nekoliko vozila. Industrijske zone u Docu na Lašvi i u Poslovnom sistemu Borac su poplavljene. Pod vodom su i objekti u Tvorničkoj ulici. Iz škola koje su locirane u gradu stigle su informacije da danas neće biti redovne nastave. I putne komunikacije koje vode izvan Travnika prema Vitezu su pod vodom, a saobraćaj se odvija preko Krndije u pravcu Slimena i dalje prema Novom Travniku.

Štete su ogromne, kako na porodičnim objektima, tako i u industrijskim objektima na području Travnika.

 

Potonula cesta u Čajdrašu, u prekidu Zenica-Vitez

 

 

Asfalt na dionici regionalnog puta Zenica – Vitez u Čajdrašu potonuo je i popucao, pa je u prekidu saobraćaj preko prevoja Vjetrenice. Vozači su pozvani da ne koriste ovaj pravac i time smanje gužve. Odranije su zabilježena oštećenja na alternativnom pravcu preko Ovnaka, a tokom jučerašnjeg dana u prekidu je bio i treći pravac Zenica – Vitez, preko Lašvanske petlje, ali je stanje sada normalizovano.

 

Ugroženo 600 osoba iz Željeznog Polja

 

Oko 600 osoba iz Željeznog Polja, općina Žepče, iseljeno je iz svojih domova i pješke pokušava doći na sigurnu i suhu teritoriju. Među njima je devet beba koje imaju manje od jednu godinu, 47-oro djece do sedam godina, tri trudnice i brojni bolesni, stari i iznemogli.

Ovo je za kazao efendija u selu Zuhdija Ridžal uz veliki apel za pomoć jer je njihovo selo poplavljeno s tri strane, a mještani pješice se kreću prema planini s jedine strane sela s koje voda ne dolazi.

Kako kaže očekuju helikopter Oružanih snaga BiH koji bi trebao da im pomogne i izmjesti najugroženije, odnosno djecu i stare.

– Nastala je panika među ljudima i sada iščekujemo pomoć. No pitanje je samo trenutka kada će i ta strana biti ugrožena – istaknuo je Ridžal.

 

Preljev preko brane na Modracu je 3,25 metara

 

Iza Lukavčana je besana noć i jutro puno neizvjesnosti vezano za stanje na brani Modrac obzirom da je preljev vode svaki čas rastao. Prema mjerenju od 8 sati vodostaj na jezeru Modrac iznosio je 203,25 metara, odnosno preljev preko brane je 3,25 metara. Iz JP „Spreča” tvrde na nema razloga za paniku jer mjerni instrumenti ne pokazuju niakve promjene na brani.

 

OS BiH angažovane na području općina Šekovići i Maglaj

 

Oružane snage Bosne i Hercegovine su i jutros angažovane od ranih jutarnjih sati na teritoriji općina Šekovića,  Maglaja i naselja Matuzići da evakuiraju ugroženo stanovništvo, saopštili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

 

Nakon upućenog zahtjeva za međunarodnu pomoć Ministarstvo sigurnosti BiH je ostavrilo dobru saradnju sa brojnim državama i organizacijama. Ponuđena je pomoć Hrvatske, SAD, Turske i Slovenije i brojnih međunarodnih organizacija. Također, putem Operativno-komunikacijskog centra 112 koordinira se prebacivanje spasilačkih ekipa  iz Bosne i Hercegovine iz Hrvatske na ugrožena područja.

 

Očajna situacija u Maglaju

 

Grad Maglaj je u jezeru vode – izjavio je jedan očajni mještanin, koji je u stambenoj zgradi na šestom spratu u centru grada usljed poplave zarobljen s porodicom kao i drugi stanovnici, posebno gradskog središta.

 

 

-Nemamo vode, struje, u blokadi smo, ne znamo da li iko pokušava doći do nas – rekao je ovaj Maglajlija.

Kontakt s njim je bio moguć jer mu nije potpuno iscrpljena baterija u mobilnom telefonu, ali, kako nema struje, i to će se uskoro desiti, rekao je.

Usljed izlijevanja rijeke Bosne, višespratnica u kojoj živi ovaj čovjek s porodicom je metar u vodi, a na pojedinim mjestima u gradu je voda i do 2,5 metra, kazao je.

 

Vodostaji rastu u Semberiji

Na području Semberije stanje se usložnjava i obistinjuju se pesimistička predviđanja. Tokom noći stigao je veliki plavni talas koji je donio nove nevolje stanovnicima ovog dijela BiH. Poplavljeno je 25 sela, oko 4.000 kuća i preko 5.000 hektara pod usjevima. Rijeke Drina i Janja izlile su se iz korita i plave sela i njive. Mjesna zajednica Janja potpuno je poplavljena, a voda plavi sela Amajlije, Popovi, Dijelovi. Prema svemu sudeći, ponovit će se poplave iz 2010. godine ili će, kako se predviđa, biti još gore.

 

 

Poplavljen Bosanski Šamac

 

Tokom noći rijeka Bosna probila je dio obrambenog nasipa kod Bosanskog Šamca i poplavila čitav grad. Bosanski Šamac je bez struje, vode i telefonskih veza a pripadnici civilne zaštite s čamcima spašavaju ljude iz njihovih domova.

Načelnik službe civilne zaštite općine šamac Boro Bogdanović kazao je kako je višednevna borba s rijekom Bosnom izgubljena.

– Najteža situacija trenutačno je na području Mjesne zajednice Zasavica, i to u  dijelovima Gornje i Donje Crkvine gdje je rijeka Bosna poplavila na stotine obiteljskih kuća, presjekla cestu Bosanski Šamac – Modriča, a razina vode se izravnala s prugom Šamac – Sarajevo – kazao je Bogdanović.

– Angažirano je cjelokupno ljudstvo i oprema koji su na terenu i ulažu nadljudske napore kako bi pomogli ugroženom stanovništvu koje sa svih strana upućuje vapaje za pomoć, ali mi ne možemo svima priteći u pomoć – istaknuo je Bogdanović.

Dodao je kako medicinske ekipe idu s čamcima da bi ukazali liječničku pomoć onima koja je ona potrebna.

Granični prijelaz u Bosanskom Šamcu je zatvoren kao i promet preko savskog mosta.

 

Evakuacija učenika u Doboju

 

 

Svi đaci smješteni u Domu učenika u Doboju se osjećaju dobro – potvrdio je jutros ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji se od sinoć nalazi u ovoj ustanovi zajedno s učenicima.

U Domu učenika u Doboju nalazi se 109 učenika. Prvi sprat ovog objekta je pod vodom, a djeca su smještena na drugom spratu.

Pored ministra, sa učenicima se nalazi direktor Doma te nekoliko vaspitača.

-Obavještavam sve roditelje učenika da su djeca dobro, polako se bude. Noć je protekla mirno – rekao je Mutabdžija.

Prema njegovoj procjeni, za evakuaciju učenika iz Doma neophodno je oko 40 čamaca.

Grad Doboj je pod vodom, visokom i nekoliko metara, od jučer, a nema ni električne energije, ni vode.

 

Tuzla bez vode, klizišta ruše kuće

 

 

Veliki dio Tuzle  od  sinoć je  bez vode!  U prigradskim naseljima aktivirala su se klizišta i u toku noći srušeno je nekoliko stambenih objekata. Srušena je jedna kuća na Ilinčici, te dvije kuće u naselju Badre.

U Badrama je, kako se moglo vidjeti, ugroženo osamdesetak stambenih objekata i zasada niko ne može predvidjeti šta će se u toku dana događati. Riječ je,inače, o gradskom području, a od urušavanja kuća ogromna količina zemlje zatrpala je put koji vodi u to naselje.

Inače u Tuzli je vodostaj Jale u opčadanju. Saznajemo da Civilna zaštita i ostale gradske službe čine nadljudske napore kako bi se pomoglo ugroženim područjima.

Vapaj načelnika Sapne: Odsječeni smo, klizišta ruše kuće u desetak sela!

 

 

Načelnik općine Sapna Ismet Omerović  moli za pomoć sve koji mogu pomoći. Skoro cijela općina ostala je bez vode, nemaju struje , a presječen im je put i prema Zvorniku i prema Tuzli.

-Stanje je alarmantno! Niko ne može predvidjeti šta će se u toku dana događati. Cijelo brdo sručilo se  na kuće u Gornjoj Sapni i u potpunosti je uništilo pet kuća.  U Vitinici i Mahmutovićima sinoć je iseljeno dvadesetak kuća,  u Godušu 17, kao i u Međeđi,  selima prema Zvorniku itd.  Molim  ljude u TK  da nam, ako je ikako moguće uputi  cisterne sa vodom kako bi smo  koliko toliko pomogli selima koja su ostala bez vode . Na terenu su i Civilna zaštita, i MUP, i sve druge služe, ali smo u pojedinim mjestima nemoćni pred silom koja nosi sve pred sobom – kazao nam je Omerović.

Načelnik Omerović moli građane Sapne da za piće ne koriste vodu iz bunarova obzirom da postoji mogućnost epidemiološke neispravnosti vode.

 

Vrbas poplavio više firmi u Jajcu

 

Rijeka Vrbas u Jajcu i tokom normalnog vodostaja u Jajcu postaje duplo jača zbog ulijevanja lijeve pritoke rijeke Plive. Nabujali Vrbas u naselju Lučina je poplavio firmu ATP Vrbas, Prodajni centar firme Pero, firmu Steel Construktion Bosnia i otpad sekundarnih sirovina. Nema povređenih, ali je načinjena velika materijalna šteta.

 

Voda u četiri prijedorska naselja opkolila 150 kuća

 

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru  je jutros bio 20. tak iznad kritičnih 420 centimetra. Sana i rječica Miloševica zaplavile su oko 150 stambenih objekata na području Tukova, Raškovca, Topolika i Vrbica. Dušana Vranješ, šef gradskog odsjeka CZ nije optimističan „zbog plavnog talasa koji dolazi iz pravca Sanskog Mosta“.

 

 

-Zbog kiše koja ne prestaje da pada i najava o plavnom talasu možemo očekivati samo pogoršanje stanja. Na terenu su sve raspoložive ekipe, od vatrogasaca do CZ- kazao je Vranješ. Vanrednu press konferenciju zbog poplava zakazao je i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je sinoć oko 22 sata treći put u posljednjih 20. tak dana proglasio prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava. Ugroženim građanima Prijedora , kojim treba dostava hrane, vode ili eventualne evakuacije na raspolaganju su i telefoni Civilne zaštite  052 245 153, kao i telefon vatrogasaca 123.  Snabdijevanje strujom i vodom na području grada trenutno je uredno.

Inače na području Bosanske Kostajnice pokrenula su se dva klizišta. Ugroženo je desetak kuća. Zoran Kos, šef odsjeka CZ Bosanska Kostajnica  izjavio je da je klizište stvorilo krater širine 50 i dužine 30 metara. Na tom potezu posebno su ugrožene četiri kuće.

 

Do Hrastovca se više ne može ni preko Zenice

Još jedna besana noć u Kaknju. Pozovi u pomoć pristižu sa cijele teritorije Općine Kakanj. Prema informacijma sa trene kritično je bilo u naselju Papratnica gdje je potok prijetio da uđe u porodične kuće, Mještani su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti ono najgore. Brojen putne komunikacije su u prekidu zbog odrona koji se javljaju na putnim pravcima prema Tršću i Brnjicu. U naselju Povezice sršene su dvije kuće ,a u selu Semetiš pojavilo se novo klizište. Klizište se pojavili i u ulici Omera maslića u neporednoj kući porodice Škorić. Do sada je evakuirano preko 50 stanovnika .

 

– Građani koji su evakuirani iz svojih kuća prvobitno su bili smješteni u školu, ali su oni sada prebačeni u hotel. Kakanjski privrednici i građani stalno dolaze i doniraju hranu i druge potrepštine kako bi se unesrećenim ljudima olakšalo  ovo stanje kaže potaprol Općine Kakanj Evelin Memić. Mnoga naselja u Kaknju, poput Donjeg Kakanja, potpuno su odsječena od grada i nemoguće im je prići. Do Hrastovca se više ne može ni preko Zenice jer su se pojavili novi odroni na putu iz pravca Zenice. Kantonalni štab CZ-a izvještava da su upućene ekipe da očiste ove odrone. Jalovinu sa Separacije voze kamioni Trgošpeda, Kakanj Prometa i drugih privatnih firmi. Jalovina se vozi u Brežane gdje se štiti most, te u Zgošću gdje se štiti put.

U ranim jutranjim satima vodostaj rijeka u blagom je padu .

 

 

Nedostaje čamaca za evakuaciju

 

Na hidrološkoj stanici Doboj, prema procjeni, jutros u 7.00 sati vodostaj iznosi 700 centimetara i po informaciji od osmatrača iz Doboja vodostaj je za 30 centimetara manji nego što je bio sinoć i u blagom je opadanju.

Dobojlije su, bez struje i vode, zatvoreni u stanovima i kućama, u koje nije prodrla voda, koja je u centru grada bila i nekoliko metara, proveli noć.

Informacije koje stižu iz tog grada govore da nedostaje čamaca za evakuaciju.

Prema informacijama koje Hidrometeorološki zavod RS-a ima od kolega iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, vodostaj rijeke Bosne na hidrološkoj stanici Reljevo, nizvodno od Sarajeva, je u opadanju.

U Zenici je vodostaj Bosne počeo da opada jučer oko 12 sati i dalje je u opadanju.

Prema procjenama vrh poplavnog talasa je na području Modriče i Šamca.

 

 

U porastu vodostaj Vrbasa kod Banja Luke, voda odnijela tri mosta

Tri mosta u Banjoj Luci su usljed poplava porušena, voda se izlila u nekoliko naselja, a usljed plavljena Vrbasa u toku je evakuacija određenog broja građana.

Voda je porušila stari most u Karanovcu, zatim most kod “Vitaminke“ i u Priječanima.

– Vodostaj Vrbasa na hidrološkoj stanici Banja Luka, kod Gradskog mosta, jutros je iznosio 640 centimetara i to je maksimalni zabilježeni vodostaj na ovoj hidrološkoj stanici – potvrdili su jutros iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu je prema procjeni veći od 750 centimetara. Područje oko ove hidrološke stanice je poplavljeno i nije moguće očitavati vodostaj.

Komandir Vatrogasne jedinice Banja Luka Miroslav Malinić je potvrdio jutros da je trenutna situacija usljed poplava u na ovom području apsolutno teška.

Ugrožene su putne komunikacije u naselju Derviši, gdje je voda oko 40 centimetara, svi mostovi su pod vodom, a u toku je, kaže, evakuacija ljudi iz poplavljenih kuća u više mjesta.

Nagora situacija je u Delibašin selu, u Kumsalama je nasip probijen, a teška situacija je u ulicama Ilije Garašanina i drugim.

Put je neprohodan prema Vrbanji, u naselju Ada, a ronilački klub „Buk“ vrši evakuaciju ljudi u Vrbanji, dok veći broj ugroženih građana čeka na evakuaciju u ulici Vojvode Prijezde.

Kiša u Banjoj Luci i dalje neprekidno pada, a vodostaj Vrbasa raste.

 

VEZANI TEKST: UŽIVO BiH pod vodom, očajnički apel iz sela Bistrica: “Treba nam helikopter, svi ćemo izginuti”

 

 

 

 

 

I dalje je, zbog izlijevanja vode na kolovoz ili odrona, obustavljen saobraćaj na svim prilaznim putevima Tuzli, Doboju, Maglaju, Bijeljini, Zvorniku, Brčkom, Modriči, Bosanskom Šamcu i Varešu. Također saobraćaj je obustavljen i na putnim pravcima:

M-16 Jajce-Banja Luka  (obilaznica preko Čađavice i Manjače)
M-5  na ulazu u Travnik (saobraćaj se preusmjerava preko Rostova)
M-4 Teslić-Kotor Varoš-Čelinac
M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Ratkovac),
M-17  Zenica-Doboj (u mjestima  Nemila, Jelovac i Papratnica)¸
M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća)

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj  i na regionalnim putevima:
R-413 Turbe-Skender Vakuf,
R-407a Ključ-Sanica
R-460  Ormanica-Brka-Brčko
R-458 Lopare-Čelić
R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo, Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac),
R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije),
R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj,
R-460 Gračanica-Srnice
R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci)
R-465-a Doboj-Modriča u mjestu Potočani,
I na svim regionalnim pravcima prema Bratuncu.

Na dionici magistralnog puta M-18 Bogatići-Trnovo mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, jednom trakom.

Otežano, jednom trakom-zbog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na dionici M-18 Brod na Drini-Miljevina (u mjestu Kuta).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj, do kraja ovog mjeseca obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na GP Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-GP Vinjani Donji.
……………………………
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“ Koristite sigurnosni sistem koji je prilagođen visini i težini Vašeg djeteta, jer 90% povreda može se izbjeći pravilnim korištenjem sigurnosnih sjedalica. ZAŠTITITE VAŠE DIJETE-UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !
………………………..

RADOVI:

Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

 

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja. Na istom putnom pravcu, ali u mjestu Velika Brusnica, zbog oštećenja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16.1
Klašnice-Prnjavor (u mjestu Čardačani) zbog pojave klizišta, saobraća se naizmjenično-jednom trakom (u dužini od 100 metara).

 

 

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Sarajevo-Semizovac-u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
Bileća-Gacko (lokalitet Stepen), zbog opasnosti od  odrona kamenja na kolovoz, saobraća se usporeno-jednom trakom uz postavljenu privremenu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-411 Banja Luka-Čađavica (na 4. km od Nule prema Kolima), zbog ošteženja kolovoza saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
R-445 Semizovac-Podlugovi (skretanje za Nebočaj i u naselju Malešići) u toku su sanacioni radovi, saobraća se  usporeno.

KANTON SARAJEVO:
– Neprohodne saobraćajnice na području Butila, Dogloda, kao i u ulici Hendekuša na Ilidži.
-Zbog izvođenja radova na elektrodistributivnoj mreži, saobraćaj će danas u vremenu u od 09 do 12 sati biti obustavljen u ulici Hadži Idrizova.
-Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale,  obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno).
– U toku su sanacioni radovi na mostu u ulici Hamze Hume  (most na Skenderiji), zbog čega je otežano kretanje vozila i pješaka.
-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).
-Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.
-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Osmana Krupalije, Barice i Hasana  Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

 

 

Hrvatska šalje pomoć Bosni i Hercegovini

 

Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Kako je saopšteno iz Ureda hrvatskog predsjednika, “predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović suglasio se s odlukom Vlade RH da se na molbu Bosne i Hercegovine pošalje pomoć građanima BiH na poplavama ugroženom području u BiH.

Na temelju odluke, predsjednik Josipović odobrio je slanje dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

 

Jučer je uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH evakurian dio građana Maglaja. U grad se jedino može ući čamcem, a komunikacije su još uvijek u prekidu.

Ljudi su na krovovima kuća i zgrada i čekali spas. S obzirom da je zbog smanjene vidljivosti bila obustavljena evakuacija helikopterom, građane su spašavale ekipe u čamcima.

U video televizije Hayat pogledajte kako je izgledala evakuacija uz pomoć helikoptera.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close