Katalonci se izjasnili za nezavisnost: Više od 80 posto glasalo za odcjepljenje od Španije

Na Katalonskom neformalnom izjašnjavanju o nezavisnosti više od 80 posto građana glasalo je za odcjepljenje od Španije, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španijom, pokazuju prvi preliminarni rezultati objavljeni u ponedjeljak rano ujutro.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasanju sudjelovalo 2.25 miliona birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu nezavisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španijom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku nezavisnosti, javlja Dpa.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 miliona ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta širom regije od 7.6 miliona stanovnika, prenosi Index.hr.

Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju kasnije u ponedjeljak, nazvao “bezvrijednim”, iako su tokom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odgodu referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati.

Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog “građanskog neposluha”, jer je katalonski glavni tužitelj na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda.

Mas se, međutim, nije dao smesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasanju u što većem broju. Zahtjevi za suverenost Katalonije u posljednjih pet godina su sve snažniji, no španski premijer Mariano Rajoy poručuje da izjašnjavanje neće imati nikakvog učinka, prenosi Index.hr

Autor: (A.Sm.) – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close