Kataklizma nije iznenađenje, ona u FBiH traje predugo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi da sve što se dešava u Federaciji BiH, uključujući i ugrožavanje isplate tranše Međunarodnog monetarnog fonda, za njega nije neočekivano, jer, kako kaže, ova kataklizma u FBiH traje predugo.

“U svemu tome nema koncepta i vizije kako riješiti probleme”, rekao je Bevanda Srni.
Komentarišući situaciju oko procedure usvajanja jedinstvenog zakona o povoljnijem umirovljenju u FBiH, što je uvjet MMF-a za isplatu naredne tranše iz standby-aranžmana s BiH, Bevanda je rekao kako MMF traži uštede na proračunskim pozicijama i za boračku populaciju određeni gabariti, ali je problem u preraspodjeli.
“Suština je da je zakon donesen uz konzultacije sa samo jednom boračkom komponentom, odnosno udrugama Armije BiH i normalno je kako su legalni predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH glasali protiv zakona, ali ne i protiv aranžmana sa MMF-om”, istakao je Bevanda.
Prema njegovim riječima, nedobijanje naredne tranše od MMF-a neće ugroziti proračun BiH, ali hoće proračune Republike Srpske i FBiH, jer ta i sredstva od Svjetske banke idu proračunima entiteta.
“Republika Srpska je ispunila sve uvjete iz standby-aranžmana sa MMF-om, a problem je ponovo u FBiH, gdje ima puno više problema”, naglasio je Bevanda.
Upitan što bi odgovornim u FBiH preporučio kao moguću pričuvnu inačicu ukoliko ne dođe do isplate tranše MMF-a, Bevanda kaže da ne zna kome bi bilo što u FBiH preporučio, jer je problem u tome što u u tom entitetu nema s kim razgovarati.
Dnevnik.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close