Karlheinz Dobnigg: I banke se bore protiv terorizma

Razgovarao: Hajdar Arifagić

Raiffeisen banka u BiH ohrabrena je nagovještajem da bi Bosna i Hercegovina do kraja 2015. godine mogla dostići rast bruto društvenog proizvoda veći nego što je bio prošlogodišnji, kazao je na početku intervjua za Indikator.ba Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave te banke.
Na početku razgovora prokomentarisao je uticaj učestalih terorističkih napada u svijetu i tom prilikom rekao:

-Teroristički napadi u svijetu i finansijsko-politička kriza, kakva je ona u Grčkoj su dva odvojena fenomena, koja nesumnjivo imaju uticaja na novčane tokove, finansijski sektor i privredu, kako globalno tako i na nivou Bosne i Hercegovine i regije.

Što se tiče terorizma i implikacije na novčane tokove u ovoj državi, Bosna i Hercegovina je dio svijeta te je borba protiv ove negativne pojave prisustna i u bankama u BiH. Banke su u obavezi da poštuju propise koji normiraju sprečavanje finansiranja terorističkih aktivnosti kao i propise i standarde Evropske unije. Ovaj proces u banci započinje od trenutka stupanja u poslovni odnos, odnosno od trenutka kada klijent podnese zahtjev za otvaranje računa ili izvršenje transakcije te traje tokom cijelog poslovnog odnosa sa klijentom. Kada je u pitanju sigurnost, novca, istakao bih da je to zasigurno prioritet Raiffeisen banke. U istoriji Raiffeisen grupacije, dugoj 130 godina, nikada i nigdje u svijetu, nijedan klijent Raiffeisen banke nije izgubio niti fening svog deponovanog novca.

Kakav je uticaj finansijsko-politiučke krize u Grčkoj na Bosnu i Hercegovinu?

-Ta kriza je prevaziđena nakon što je grčki parlament usvojio paket reformi koje su bile preduslov za pomoć zemalja članica eurozne Grčkoj. Generalno smatram i da kriza kojim slučajem nije razriješena, da nije trebalo očekivati negativne implikacije po finansijski sistem u BiH s obzirom na činjenicu da grčke banke ne posluju u BiH. Dodatno, BiH nije mogla imati vanjskotrgovinske posljedice u razmjeni sa Grčkom jer je taj odnos na iznimno niskom nivou, radi se o 0,26% izvoza roba, te 1,15% uvoza roba. Grčke investicije u BiH također su zanemarive, te uz izostanak bankarske aktivnosti, direktan uticaj na BiH je praktično trivijalan.

Banke se u praksi komuniciranja s javnošću uglavnom baziraju na vlastite rezultate poslovanja. Rijetko, gotovo nikad bankari ne spominju imena kompanija koje mogu biti uzor kako se dobiveni kredit može utrošiti brzo, efikasno, ekonomski ispravno. Možete li u ovom razgovoru napraviti presedan i ukazati na primjere kojima se Raiffeisen banka ponosi?

– Ponosni smo na sve naše klijente i svi klijenti su nam podjednako važni. Ponuda kredita za pravna lica obuhvata širok spektar kako kratkoročnih tako i dugoročnih kredita, a za investiranje u nove tehnologije i proizvode klijenti se najčešće opredjeljuju za investicijski kredit. Tako na primjer, naš klijent Kovan MI iz Gračanice iskoristio je investicijski kredit za finansiranje fabrike za proizvodnju peleta, a što je imalo pozitivan utjecaj na okoliš kao i smanjenje emisije štetnih gasova. Također, kompanija Tem Mandeks iz Širokog Brijega sredstvima kredita finansirala je zamjenu proizvodnih pogona i opreme koji su doprinijeli značajnim uštedama u energetskoj efikasnosti i učinkovitosti. Mnogo je takvih pozitivnih primjera te nam je drago da smo u prilici podržati ovakve i slične projekte.

Također, pored velikih kompanija, značajnu pažnju poklanjamo i malim i srednjim preduzećima koja predstavljaju jedan od najjačih stubova ekonomije, te nam je drago da i za ovu skupinu klijenata možemo ponuditi proizvode koji će olakšati njihovo poslovanje poput dozvoljenog prekoračenja po računu uz jednostavno korištenje odobrenih sredstava koja su klijentu dostupna bez potrebe za prethodnom najavom Banci za njihovo korištenje. Klijent također može ostvariti i uštede vremena i novca s obzirom da se povrat kredita vrši automatski, prilikom priliva sredstava na račun klijenta, bez dodatnih troškova i naknada za vršenje transakcije na šalteru Banke.

Banka je u posljednje vrijeme dosta posvećena održivom razvoju. Šta on znači za banku i koje su to aktivnosti u vezi s tim onas provodi?

– Strategija održivosti Raiffeisen Grupacije zasnovana je na principima društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio osnivač Friedrich Wilhelm Raiffeisen i koje Grupacija slijedi već preko 125 godina. Tri osnovna stuba na kojima se temelji ova strategija jesu ekonomski, društveni te okolišni aspekt. U ekonomskom smislu, nastojimo da kreiramo dobre dugoročne poslovne odnose sa klijentima i doprinesemo ekonomskom uspjehu i prosperitetu naših klijenata.

U okviru društvene odgovornosti, izdvojio bih naše redovne aktivnosti poput podrške projektima kroz našu strategiju za sponzorstva i donacije sa fokusom na djecu, osobe pod starateljstvom i osobe sa posebnim potrebama, te volontiranje uposlenika Banke u projektu H. Stepic CEE Charity kroz donaciju školske opreme i nastavnih pomagala školama u Bosni i Hercegovini. Također, Banka već dugi niz godina podržava rad humanitarnih organizacija poput SUMERA i Srce za djecu koja boluju od raka, a svake godine sredstva od nabavke i slanja čestitki klijentima usmjeravamo u opremanje dječijih Rafa Žirafa igrališta u vrtićima širom zemlje te na taj način obilježavamo Svjetski dan štednje. Rekviziti kojima su igrališta opremljena zadovoljavaju sve tehničke i druge standarde, te su u potpunosti neškodljivi za okoliš i prilagođeni uzrastu djece kojima su namijenjeni
Također, 2011. godine započeli smo projekat elektronskih izvoda u sklopu kojeg smo ukinuli slanje printanih izvoda klijentima te preusmjerili slanje istih elektronskim putem s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša kroz smanjenje printanog materijala. Spomenuo bih i da je zgrada Centrale Banke izgrađena na način da zadovoljava visoke standarde zaštite okoliša.

Vaša banka odlučnije nego drugi na ovom financijskom tržištu podržava zahvate u cilju postizanja energijske efikasnosti. Zanima nas broj zahtjeva, odobrenih kredita, rezultati takve finansijske podrške.

– Iako zbog naših internih pravila nisam u prilici komentarisati broj odobrenih kredita po pitanju energetske efikasnosti, ipak mogu reći da smo zadovoljni rezultatima u tom segmentu i da je volumen odobrenih kredita u skladu sa planom.
Kada su u pitanju krediti za projekte postizanja energetske efikasnosti, izdvojio bih kredite iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj koji su namijenjeni za investicije u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju, s ciljem poboljšanja energetskog učinka odnosno smanjenja potrošnje energije i CO2, kao i unaprjeđenja energetske efikasnosti kroz instalaciju opreme ili procesa koji koriste izvore obnovljive energije umjesto fosilnih goriva. Ovi krediti su namijenjeni kako za kompanije unutar privatnog sektora tako i za javni sektor kao što su na primjer opštine.
Za naše klijente imamo posebnu pogodnost odobrenu od kreditora u vidu finansijskog poticaja kojim se klijentima nakon uspješne implementacije projekta odobrava finansijski poticaj od 5%-10% od iznosa kredita za privatni sektor i od 10%-15% od iznosa kredita za javni sektor. Procjena visine poticaja se vrši od strane ovlaštenih konsultanata kreditora u zavisnosti od uštede CO2,

U BiH se nastavlja otvaranje novih – privatnih univerziteta. Koliko banka podržava te investicije. Hoće li i kako kreditirati one koji će se upisivati na samofinansirajuće studiranja – odobravanje (ne)namjenskih kredita za godišnji odmor, turistička krstarenja.
– Kada je u pitanju obrazovanje, Raiffeisen banka pruža finansijsku podršku obrazovnim institucijama a svaki zahtjev za finansiranje se posebno analizira te se transakcija kreira prema specifičnostima ulaganja.
Što se tiče kredita za finansiranje školovanja, Banka je za studente kreirala poseban kredit za pokriće školarine tokom studija a korisnici kredita mogu biti redovni studenti na visokoškolskim ustanovama kao i klijenti sa redovnim mjesečnim primanjima koji stiču viši stepen obrazovanja. Iznos ove vrste kredita je do maksimalno 40.000 KM, rok otplate do 10 godina uz maksimalan grace period od 54 mjeseca. Također, za mlade ljude koji se još uvijek školuju i nemaju stalno zaposlenje, a imaju želju da se finansijski osamostale, osmislili smo paket savremenih bankarskih proizvoda i drugih pogodnosti pod nazivom Raiffeisen CLUB koji je potpuno besplatan do zasnivanja radnog odnosa odnosno navršene 26. godine života.

Šta karakteriše kredite sa manjim iznosom i kraćim rokom otplate. Kakvi su trendovi?

– U tom slučaju klijenti se odlučuju za brze nenamjenske kredite ili kartične proizvode zbog brže procedure odobravanja i jednostavnosti korištenja kartice bilo da se radi o finansiranju odmora i slično. Trend interesovanja građana za ove vrste kredita svakako je u porastu u ovom dijelu godine uzimajući u obzir period godišnjih odmora. Za ovu namjenu izdvojio bih XS brzi keš kredit bez jemaca koji se odobrava u iznosu do 5.000 KM. Posebna prednost kod ove vrste kredita jeste obrada u periodu od jednog dana bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva. Banka u svojoj ponudi ima i druge novčane kredite, od kojih izdvajamo nenamjenski “Keš kredit na 5” sa atraktivnom kamatnom stopom od 5,89%, koja je fiksna tokom cijelog roka otplate.
Također, klijenti mogu koristiti i Mastercard Shopping karticu sa mogućnošću plaćanja na rate, bez kamata i naknada, kod trgovaca sa kojima banka ima potpisan ugovor o ovakvom načinu plaćanja. Naravno, klijenti mogu raspolagati sredstvima na kartici bilo gdje u svijetu bez potrebe za konverzijom valuta.

Šta će obilježiti jesenje aktivnosti Raiffeisen banke?

-Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da ćemo nastaviti slijediti našu dosadašnju strategiju orijentacije ka klijentu, trudeći se da ponudimo odličan kvalitet usluga, kao i raznovrstan broj inovativnih proizvoda, te opravdamo povjerenje naših klijenata. I dalje ćemo biti aktivni u kreditiranju obzirom da je naše dugoročno strateško opredjeljenje biti pouzdana finansijska institucija koja posebnu pažnju vodi o finansijskim potrebama klijenata, te nastoji pronaći optimalan model za zadovoljavanje tih potreba.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close