Karl von Habsburg: „Evropa nikad neće biti kompletna bez BiH“

Gavrilo Princip je 28. 6. 1914. u Sarajevu ubio Franza Ferdinanda. 100 godina poslije, Sarajevo šalje poruke mira i tolerancije. O evropskoj perspektivi BiH govorio je unuk posljednjeg austrijskog cara Karl von Habsburg.

(DW.DE)

„Svi znamo da je dug put do ulaska u ujedinjenu Evropu. Ono što se meni dopada jeste sam proces ulaska u Evropsku uniju (EU). To je vrlo kompliciran, ali transparentan proces“, kazao je u Sarajevu unuk posljednjeg austrijskog cara, predsjednik Austrijskog panevropskog pokreta Karl von Habsburg Lothringen.

Karl von Habsburg: “Evropa nikada neće biti kompletna bez BiH”

On je u glavnom gradu BiH u petak (27.6.) bio jedan od uvodničara Okruglog stola „Evropska perspektiva BiH 1914-2014“. „Mislim da se u ovom trenutku niko ne bi usudio da raspravlja o tome da li bi BiH trebala ući u EU. Ovaj poseban dan ukazuje na to da nam je ujedinjena Evropa potrebnija nego ikada. I sigurno je da Evropa nikad neće biti kompletna bez Bosne“, rekao je Karl von Habsburg.

Karl von Habsburg je u Sarajevo doputovao kako bi prisustvovao obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Zamoljen da kaže kako iz današnje perspektive gleda na događaje koji su prije stotinu godina pokrenuli burne procese u Evropi, Karl von Habsburg je kazao da nije historičar, ali da historiju posmatra kao „neko ko je za nju zainteresiran“.

Na osnovu pouka iz prošlosti, graditi bolju budućnost

„Mene uglavnom zanima kakve zaključke, kakvu pouku možemo izvući iz historije za bolju budućnost. Smatram da se Prvi svjetski rat ne može posmatrati odvojeno od Drugog svjetskog rata, a ono što je proisteklo iz Drugog svjetskog rata je ujedinjena Evropa. To je najveći mirovni projekat koji smo imali na ovom kontinentu, barem na jednom njegovom dijelu. Zato i radimo na tome da taj projekat proširimo i na ovu regiju“, rekao je Karl von Habsburg.

Franjo Topić

Diskusija o evropskoj perpsketivi BiH upriličena je u okviru obilježavanja 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvoga svjetskoga rata. Organizator je Panevropska unija BiH u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i njemačkom Fondacijom Konrad Adenauer. „Mnogi u BiH period austrougarske vladavine vide i kao period blagostanja, rekao je predsjednik Napretka Franjo Topić, pojašnjavajući da je Austrougarska po evropskim principima u raznim aspektima uredila društveni život u BiH.

„Teoretičari uglavnom govore da je dvadeseto stoljeće počelo u Sarajevu sa Prvim svjetskim ratom, te da se u Sarajevu i završilo, s ovim zadnjim ratom. Želja Panevropske unije i Napretka je da naša budućnost bude mirna. Dolazak gospodina Habsburga u Sarajevo nije u funkciji povratka u prošlost, već u funkciji jačanja evropske perpsektive BiH“, rekao je predsjednik Napretka.

No, evropski put BiH zavisi i od volje političara u ovoj zemlji, a oni još nisu ispunili uslove za kandidatski status, kazao je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Mirko Pejanović. „U tom smislu se nemamo čime pohvaliti. Dugo smo u statusu zemlje koja je dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a ne možemo ga realizirati bez provedbe odluke ‘Sejdić i Finci’ i uspostave mehanizma koordinacije“, rekao je Pejanović.

Bečka filharmonija u sarajevskoj Vijećnici

On vjeruje da će nakon konstituiranja nove strukture Evropskog parlamenta i Evropske komisije, kao i uspostave novih vlasti u BiH nakon općih izbora, doći do zaokreta i „nove političke dinamike“. „Nadam se da će se tada ova dva ključna pitanja brže rješavati, i da će i BiH, poput Albanije, dobiti kandidatski status za članstvo u EU. Bez tog pomaka, BiH će stagnirati u svakom pogledu“, rekao je Pejanović.

Mirko Pejanović: “Biće bolje nakon izbora”

U glavnom, gradu BiH u subotu (27.6.) bit će upriličene brojne manifestacije u okviru obilježavanja Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Centralni događaji bit će koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici, te multimedijalni projekt Harisa Pašovića „Stoljeće mira nakon stoljeća rata“. Nakon naučne konferencije u organizaciji sarajevskog Instituta za historiju, u glavnom gradu BiH upriličene su i brojne izložbe, projekcije te okrugli stolovi.

Koncert Bečke filharmonije će, između ostalih, pratiti austrijski predsjednik Heinz Fischer. On je, uoči dolaska u Sarajevo, izrazio nadu da će svi „predstavnici cijele BiH iskoristiti priliku da ovaj historijski dan obilježe zajedno i s pogledom na slobodnu, nezavisnu BiH“.

Konferenz Habsburg in Sarajevo - Plakat Haris Pasovic Multimedijalni projekt Harisa Pašovića

Fischer je ponovio da je budućnost BiH u EU koja „obećava najveći uspjeh regiji“. „Drago mi je, da se Austrija na ovaj dan sjećanja u Sarajevu prezentira kao blizak prijatelj i partner države BiH“, kazao je Heinz Fischer.

Njemački državni sekretar Michael Roth i njegov francuski kolega Harlem Désir u subotu će otvoriti Međunarodnu konferenciju mladih „Mlada Evropa“, a povodom stogodišnjice atentata na Franza Ferdinanda učesnici će se osvrnuti na burnu evropsku prošlost te postaviti postaviti nove impulse za jačanje interkulturalne razmjene. Na konferenciji, koja će biti upriličena u okviru fondacije „Sarajevo – Srce Evrope“, očekuje se prisustvo preko 100 mladih iz 15 evropskih zemalja.

  • Datum 28.06.2014
  • Autor Samir Huseinović
  • Urednik Belma Šestić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close