KošarkaSport

Karahodžić i Sulejmanović mogu igrati za bh. košarkaške selekcije

Mladi košarkaši Kenan Karahodžić i Emir Sulejamović dobili su dozvole Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) za promjenu sportskog državljanstva i time osvarili pravo da mogu igrati u zvaničnim utakmicama za bosanskohercegovačke selekcije.

Generani sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravko Barbarić na pres-konferenciji je kazao da su veliki košarkaši telenti Karahodžić i Sulejmanović konačno “naši”, te da su stekli pravo nastupa za reprezentacije BiH.

– Zahvaljujem kancelariji KSBiH i Mirsadu Džonlagiću na angažmanu. U slučaju Karahodžića FIBA je napravila izuzetak, s obzirom na to da još nije napunio 21 godinu. No, s obzirom na to da nije bilo smetnji od košarkaških saveza Srbije i Španije, on već od ove sedmice ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH, kazao je Barbarić.

Dodao je da je danas FIBA potvrdila da i Emir Sulejmanović također ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH.

– KSBiH je uspio u svojoj namjeri da okupi naše ponajbolje talente koji su bili rasuti po cijelom svijetu. Tako da će naše reprezentativne selekcije biti obogaćene za dva izuzetna košarkaška talenta, kazao je Barbarić.

Kenan Karahodžić rođen je Bačkoj Topoli (Srbija) 1996. godine. Kao maloljetan otišao u špansku Unikahu. Visok je 210 centimetara i igra na poziciji krilnog centra.

Emir Sulejmanović je rođen jula 1995. godine u vrijeme genocida u Srebrebici. Sulejmanovića i njegovu porodicu je put odveo u Finsku, gdje je počeo igrati košarku. Bio je član kadetske selekcije Finske. Karijeru je nastavio u Olimpiji, a sjajne igre u klubu iz Ljubljane su ga odvele do slavne Barcelone. U španskom timu prošle godine ubacivao je prosječno 12 poena uz osam skokova po meču. Visok je 206 centimetara i tako, prenosi Fena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close