Kapital je konačno počeo ulaziti u bh. klubove

Godina je 2014. i prošlo je punih dvanaest sezona od kada je startala zajednička Premijer liga Bosne i Hercegovine. Tih 12 godina bili smo svjedoci očajnog kvaliteta fudbala, slabih posjeta na bh. stadionima i bezbrojnih brukanja naših klubova u kvalifikacijama za evropske kupove. 

Historijska preteča

Trebalo je proći 12 godina da čelnici klubova shvate da je fudbal u Bosni i Hercegovini bez ulaganja, posebno stranog kapitala, mrtav. Titule osvojene u domaćem šampionatu ne znače mnogo, osim što iza njih ostanu dugovi. Da, trofeji su dijelu navijača duševna satisfakcija za sve nepravde u životu.

Protekla sezona mogla bi se nazvati historijskom i pretečom bolje i jače Premijer lige BiH. Fudbalski klub Sarajevo dobio je novog gazdu, malezijskog milijardera Vinsenta Tana (Vincent), što je donijelo finansijsku stabilizaciju pa je odmah u prvoj sezoni osvojen Kup BiH.

Također, jedini je od bh. klubova opstao u evropskim takmičenjima i igrat će 3. pretkolo Evropske lige.

Stopama koševskog premijerligaša krenula je i Sloboda, u koju je biznismen Azmir Husić uložio novac, a rezultat je odmah vidljiv. Tuzlaci su se vratili u najviši rang bh. nogometa i u njemu će ove sezone igrati zapaženu ulogu.

Travnik je od ispadanja spasio Nihad Selimović, koji je odlučio ući u vezirski klub. Predsjednik FK Olimpic Nijaz Gracić odavno je shvatio da fudbal u BiH ne može opstati bez novca. Rezultat – klub s Otoke već godinama igra zapaženu ulogu u Premijer ligi.

Kvalitetnije predstave 

Uoči početka nove sezone kandidati za titulu i mjesta koja vode u Evropu su Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg, Željezničar, Olimpic…

Ako se po jutru dan poznaje, predstojeća premijerligaška sezona u BiH mogla bi nam ponuditi neizvjesnost, kvalitetniji fudbal, veću posjetu… jer je kapital konačno počeo ulaziti u bh. klubove.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close