Kanton Sarajevo: Privredi treba 500 stolara, a obrazuju se samo četiri

U drvoprerađivačkoj školi u Sarajevu samo je četiri polaznika za stolarstvo, dok istovremeno postoji 500 zahtjeva u Kantonu Sarajevo za zapošljavaje stolara.
Ovo je samo jedan od primjera iznesenih na panel diskusiji o temii “Kako razvijati kadrove za potrebe prosperitetnih industrija u BiH“, koja je održana danas u ASA Art Gallery u Sarajevu, u organizaciji programa Prilika Plus i Fondacije Hastor.
Učesnici skupa, predstavnici poslodavaca iz automobilske, drvne, tekstilne i metalne industrije, kao i srednjih stručnih škola i univerziteta iz Kantona Sarajevo, otvorili su diskusuju o problemu neusklađenosti obrazovnog sistema i potreba kadrova u privredi, a što je trenutno jedan od najvećih problema u BiH.
Emir Dervišević, predstavnik programa Prilika Plus, podsjetio je u uvodu da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH 63 posto, te da svake godine iz BiH ode 10.000 ljudi, između ostalog najviše mladih.
On je kazao da armija mladih koja završi srednje tehničke i stručne škole nije sposobna za avanturu traženja posla, a što su pokazali i rezultati ankete koja je provedena u šest gradova među 100 mladih.
Prema anketi, mlade koji su završli srednju školu najviše muči nezaposlenost i korupcija, dok su nacionalna pitanja i nacionalna retorika na sedmom mjestu.
Za anketirane mlade ljude ključni element zapošljavanja je “štela”, potom novac, politika, itd. Durmišević je kazao kako je jedno od rješenja za ovakvo stanje, odnosno usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, ponudila Švicarska vlada putem programa Prilika Plus, a čiji je cilj udružiti privatni sektor, javni sektor i obrazovne institucije kako bi se razvio adekvatan model obrazovanja odraslih osoba čije će kompetencije odgovarati potrebama bh. kompanija, odnosno potrebama tržišta.
– Ključno u ovom programu je da profile radnog mjesta, odnosno obrazovni standard definiše privreda, istakao je Durmišević.
Suhad Ećo, direktor kompanije Ećo Company, kazao je kako na tržištu postoji velika potražnja za šivačima, tapetarima, stolarima, mašinskim inžinjerima, tehnolozma, dizajnerima, CNC inžinjerima, itd.
Ećo je kazao da privatni sektor nema vremena da čeka implementaciju strategija u javnom sektoru koja se odvija dosta sporo u odnosu na brzinu razvoja trendova na tržištu, pa je prinuđen sam pronalaziti rješenja i obučavati kadrove.
Pritom je pomenuo projekt Centra za specijalističke edukacije Format u kojem je i sam angažovan, a koji upravo ovih dana počinje prekvalifikaciju i obuku za potrebe preduzeća.
Takođe, kompanije su same prinuđene da organizuju edukaciju, pa je tako Ećo Company unutar vlastitih kapacitata razvio školu za obuku kadrova.
– Mnoge tvornice koje su pokrenute, mogu se zatvoriti čekajući sistemska rješenja, kazala je Suzana Tihi-Babić, koja je takođe istaknule primjere snalaženja ASA Prevent Grupacije na ovom polju podsjećajući na „Prevent School of Automotive“, kao i „Prevent školu šivanja”.
Ona je dodala kako je problem i u otporu prema promjenama.
– Nedavo smo imali zahtjev za radno mjesto Online Community Manager. Ko je mogao predvdjeti prije dvadeset godina da će biti potreba za ovakvim poslovima. Moramo biti spremni na promjene, naglasila je Tihi-Babić.
Igor Kamočai, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, rekao je da Služba kojoj je na čelu ne ispunjava svoju svrhu, navodeći da se samo 5% budžeta koristi za aktivne politike zapošljavanja.
– Mi smo karitativna institucija, konstatovao je Kamočai, dodajući da se takvo stanje mora promijeniti.
– Zato je potrebna reforma, da se bavimo svojim opisom posla, posredovanjem između nezaposlenih osoba i poslodavaca, istakao je Kamočai dodajući da se Služba u tom smislu i sama mijenja i poduzima korake za aktivniju ulogu u zapošljavanju.

Borivoje SIMIĆ
indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close