Kanonada uvreda zbog jedne slike mladih u Mostaru: Ustaško-četnički patrijarhalni obrazac

Zašto je, dakle, jugend u Hrvatskoj više popizdio nego u Srbiji kad se zna da su fašisti i tamo i ovde ionako – isto sranje, drugo pakovanje?

index.hr  –komentari sa FB

 

Pre par dana na internetu se pojavila prekrasna fotografija na kojoj se cura i mladić ljube. Iako u tome, valjda, ne bi trebalo biti ničeg nenormalnog, fotografija je isprovocirala strahovit izliv mržnje na društvenoj mreži Facebook, pre svega od strane hrvatskih za-dom-spremnih omladinaca. Razlog: devojka je Hrvatica, a dečko Srbin. Ona ogrnuta hrvatskom, on srbijanskom zastavom.

Dobro, sad je već jasnije zbog čega se nacifikovana facebook mladež tako uskopistila. Pa ipak, deluje da su hrvatski ustašoidi odreagovali dosta burnije od srpskih im četnikolikih kolega, da ne kažem – braće.

Zašto je, dakle, jugend u Hrvatskoj više popizdio nego u Srbiji kad se zna da su fašisti i tamo i ovde ionako – isto sranje, drugo pakovanje? Tajna je u tome što je devojka na slici hrvatske nacionalnosti, a ne momak. Da je obrnuto – da je, dakle, cura srpkinja a mladić Hrvat – onda bi četnici bili ti koji dižu dreku, psuju i prete po fejsu.

Zna se, naime, da su prema patrijarhalnom plemenskom obrascu ženske i muške uloge striktno odvojene. Ono što je dopušteno Njemu, njoj baš i nije. Ona, prema tome, nipošto sebi ne sme dozvoliti da je smota tamo neki dilber iz neprijateljskog plemena, dok je za Njega, štaviše, i poželjno da oplajvazi što više njihovih, pošto time, je li, dokazujemo da smo veći jebači, a shodno tome i veći ratnici.

I zato sada, na jednoj strani, ustaška omladina divlja po internetu nazivajući curu najpogrdnijim epitetima, dok četnička, na drugoj, verovatno još i likuje jerbo je baš super što je „naš Srbin opravio nji’ovu ustašku k…u“.

Uloge će se promeniti onog trenutka kad se na netu bude pojavila slična fotka na kojoj će momak biti Hrvat, a devojka Srpkinja. To vam je, drugarice i drugovi, cela poenta.

tačno.net

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close