NogometSport

Kandidati za najboljeg fudbalera u Evropi Ronaldo, Pepe, Griezmann, Suarez…

Kandidati za najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2015/2016. godine su Gareth Bale (Vels, Real Madrid), Gianluigi Buffon (Italija, Juventus) Antoine Griezmann (Francuska, Atletico Madrid), Toni Kroos (Njemačka, Real Madrid), Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Thomas Muller (Njemačka, Bayern), Manuel Neuer (Njemačka, Bayern), Pepe (Portugal, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) i Luis Suarez (Urugvaj, Barcelona), odlučeno je glasanjem 55 članova žirija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Novi član žirija sa Kosova

Žiri kao i svake godine čine po jedan novinar iz zemalja članica UEFA-e, a ove godine brojao je 55 osoba jer je priključen predstavnik Kosova. Na osnovu glasova i zbira poena deset spomenutih fudbalera ušlo je u uži izbor za prestižnu nagradu, koja će biti tradicionalno dodijeljena na svečanoj ceremoniji prilikom žrijeba Lige prvaka, ove godine 25. augusta u Monacu.

Spisak nominovanih bit će reduciran poslije drugog kruga glasanja, čiji će rezultati biti objavljeni 5. augusta.

Tada će biti poznato koja će trojica fudbalera ući u treći, finalni krug, a pobjednik će biti proglašen poslije glasanja na dan Izbora najboljeg fudbalera u Evropi u Monacu.

Ukupno, u prvom krugu bilo je nominovano 37 igrača, među kojim i dvojica iz zemalja regije Zapadnog Balkana, odnosno Luka Modrić (Hrvatska, Real Madrid) koji je završio na 16. mjestu, te Jan Oblak (Slovenija, Atletico Madrid) 30.

Titulu najboljeg fudbalera u Evropi iz 2015. godine brani Lionel Messi. Prethodni osvajači nagrade za najboljeg igrača u Evropi su Cristiano Ronaldo (2014. godine), Franck Ribery (2013.), Andres Iniesta (2012.) i Lionel Messi (2011.).

Predstavnik Bosne i Hercegovine u žiriju UEFA-e za Izbor najboljeg fudbalera u Evropi (UEFA Best Player in Europe) je Bakir Tiro, urednik sporta u BHS servisu Anadolije.

Kandidatkinje za najbolju fudbalerku u Evropi

Uporedo sa Izborom najboljeg fudbalera u Evropi 20 članova posebnog žirija UEFA-e izabralo je deset kandidatkinja za najbolju fudbalerku u Evropi u sezoni 2015/2016. U uži krug za nagradu ušle su: Camille Abily (Francuska, Olympique Lyon), Ada Hegerberg (Norveška, Olympique Lyon), Amandine Henry (Francuska, Olympique Lyon/Portland Thorns), Saki Kumagai (Japan, Olympique Lyon), Eugenie Le Sommer (Francuska, Olympique Lyon), Amel Majri (Tunis, Olympique Lyon), Dszenifer Marozsan (Njemačka, Frankfurt/Olympique Lyon), Louisa Necib (Francuska, Olympique Lyon), Alexandra Popp (Njemačka, Wolfsburg) i Wendie Renard (Francuska, Olympique Lyon).

U obje konkurencije kandidati za nagradu mogli su biti fudbaleri, odnosno fudbalerke koji su nastupali u nekom takmičenju u sezoni 2015/2016. pod okriljem UEFA-e, računajući i nacionalna prvenstva zemalja članica Evropske fudbalske asocijacije.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close