LifestyleZdravlje

Kanabis kao lijek

Novo tržište sa višemilionskim prometom: medicinski kanabis je rješenje za mnoge pacijente sa bolovima. Ali, pacijenti, uvoznici i proizvođači sada imaju isti problem: nedostaje kanabis.

Multiple skleroza (MS) – dijagnoza koja je Kristofu Šekermanu 2015. godine promijenila život. „Bio sam očajan. Bio sam bijesan.” Po tome kako izgleda i kako sjedi u jednom kafiću u Diseldorfu i priča o svojoj bolesti, za Šekermana se na prvi pogled ne bi reklo da je hronično bolestan. Ipak, zbog bolesti je morao da napusti posao i stavi na led planove o preseljenju u Urugvaj.

Pharmazeutisches Cannabis (DW/S. Müller-Plotnikow)Kristof Šekerman boluje od multipleks skleroze

Odjednom su počeli veliki problemi: naleti vrućine, znojenje, grčevi u nogama u rukama, mutan vid. Za Šekermana već i putovanje vozom može da bude mučenje. Nakon obilaska velikog broja lekara i više zadržavanja u bolnicama, pronašao je jednog neurologa koji je specijalizovan za multiplu sklerozu. Već prilikom prvog susreta sa njim razmatrane su mogućnosti liječenja i njihove posljedice. Tako je bilo riječi i o dejstvu kanabisa. „Bilo je to pomalo smiješno kada me je ljekar pitao: „Koliko hoćete da Vam prepišem – pet grama, deset?

Nestalo kanabisa

Prvi recept je dobio u avgustu 2017. godine. Ali, kada je sa njim došao u apoteku, rečeno mu je da će kanabisa biti tek od oktobra. „Ovdje se radi o jednoj medicini, iako ima onih koji to drugačije vide”, kaže Šekerman. Nemogućnost da do lijeka dođe i odbijanje zdravstvenog osiguranja da preuzme troškove, Šekermanu koji danas živi od socijalne pomoći, otežavaju terapiju. „Uzimanje kanabisa mi omogućava da tokom dana nekako funkcionišem i da mogu da podnesem bolove i grčeve.”

“Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav”

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe dugo vremena je u Njemačkoj bila sporna. Od marta 2017. godine, teško oboljeli pacijenti kanabis mogu da nabave u apoteci, bez posebne dozvole. Istraživanja su pokazala da kanabis ublažuje bolove teško oboljelih, kao i da pomaže protiv mučnine i nedostatka apetita kod osoba oboljelih od raka ili zaraženih HIV-om. Pritom dejstvo kanabisa još nije u potpunosti istraženo.

Zdravstvena osiguranja i preuzimanje troškova

Recepte za farmaceutski kanabis ljekari smiju da prepišu samo teško oboljelim pacijentima, ukoliko mogu da dokažu da alternativne terapije ne pomažu. Zdravstvena osiguranja, koja su do sada samo u određenim slučajevima preuzimala troškove, sada su zakonski obavezna da preuzmu troškove terapije kanabisom. Ipak, prema podacima lista Rajniše post, najveća zdravstvena osiguranja su odbila da preuzmu troškove u oko dvije trećine slučajeva. Pa tako i u slučaju Kristofa Šekermana. Za njega su to veliki izdaci: pet grama kanabisa u apoteci košta preko 125 evra.

Od kako je odobrena upotreba u medicinske svrhe, na tržištu je zavladao pravi haos. Samo u prvoj polovini 2017. godine, na recepte je izdato više od 10.600 pakovanja kanabisa, saopšteno je iz Njemačkog apotekarskog saveza ABDA. Brojke rastu vrtoglavo: dok je u martu izdato tek 560 recepata, u junu ih je bilo oko 5.000 – pritom je riječ samo o pakovanjima čije troškove pokrivaju zdravtsvena osiguranja. Zato i ne čudi što je na ljeto već bilo slučajeva nestašice.

Pharmazeutisches Cannabis (DW/S. Müller-Plotnikow)Recept za medicinski kanabis

Između euforije i opreza

Novo tržište na vrijeme su prepoznali David Hen i Niklas Kuparanis. Još u novembru 2016. godine, dva mjeseca prije nego što je usvojen takozvani „kanabis-zakon”, David Hen je osnovao firmu „Cannamedial Pharma”. To je jedna od četiri kompanija koja ima dozvolu da snabdijeva Njemačku farmaceutskim kanabisom. Mali biro iz Kelna sada je postao partner najvećeg svjetskog proizvođača kanabisa. I glavni cilj mu je da obezbijedi nesmetano snabdijevanje pacijenata farmaceutskim kanabisom. „Zastoj u isporuci nije samo za nas veliko iskušenje, već i za pacijente u Njemačkoj koji su upućeni na tu medicinu”, objašnjava Niklas Kuparanis. „Trenutno imamo samo jednog proizvođača u Evropi, koji je u Holandiji. On bi trebalo da pokrije tu rastuću potražnju za farmaceutskim kanabisom u čitavoj Evropi, što jedva da je moguće”, dodaje Kuparanis. On smatra da je potreba za medicinskim kanabisom bila potcijenjena u Njemačkoj. Za očekivati je da će kompanija „Cannamedial Pharma” nastaviti da jača 2018. godine. „Obezbijedili smo jednog dugoročnog partnera koji nam garantuje isporuku. Sa tim partnerom smo u stanju da u potpunosti namirimo potražnju za kanabisom u Njemačkoj.”

Pharmazeutisches Cannabis (DW/S. Müller-Plotnikow)

22 tone kanabisa

„Cannamedial Pharma” će kanabis ubuduće uvoziti od jednog kanadskog proizvođača. U Kanadi i SAD liječenje kanabisom je postalo veliko tržište, slično kao u Izraelu. Kanada i Holandija su glavni izvoznici u Njemačku. Kuparanis računa da će tokom 2018. godine njegova firma uvesti oko 22 tone kanabisa.

Njemačko tržište je strogo regulisano. Strogo se kontrolišu svi podaci koje odgovorni iz firme „Cannamedial Pharma” iznose u javnost. U toj mladoj branši zahtijeva se oprez i ozbiljnost – isuviše je mnogo klišea o tome kako se medicinski kanabis zloupotrebljava na račun zdravstvenih osiguranja ili da uvoz kanabisa može da podstakne kriminal i trgovinu drogom, zbog čega bi zavisnost od kanabisa mogla da izmakne kontroli. „Medicinski kanabis koji mi uvozimo je provjereno visokog kvaliteta i nema veze sa kanabisom koji se prodaje u kofi-šopovima”, ističe Kuparanis. Većina ljudi još ne shvata kakvi standardi su postavljeni kod farmaceutskog kanabisa.

Niederlande - medizinisches Cannabis cannamedical (Cannamedical)

Proizvođači moraju da poštaju standard GMP (Good Manufacturing Practise) – kako bi se obezbijedio kvalitet. “Radi se o teško oboljelim pacijentima, kojima su potrebni lijekovi najvišeg kvaliteta”, objašnjava menadžer prodaje Kuparanis.

 

DE.DE

  • Autor Sabrina Müller-Plotnikow
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close