Kan: Zlatna palma za lezbijsku dramu

Tokom ceremonije zatvaranja 66. Filmskog festivala u Kanu, čijim žirijem je predsjedavao Stiven Spilberg, dodijeljene su nagrade a najprestižniju – Zlatnu palmu za najbolji film dobila je lezbijska drama “La Vie D’Adele”.

(B92)

Zlatnu palmu za najbolji film dobila je drama “La Vie D’Adele” – intimna ljubavna priča između dvije mlade žene koju je režirao Abdelatif Kečiče, francuskog reditelja poreklom iz Tunisa.

Spilberg je nagradu uručio Kečičeu ali i dvjema zvijezdama filma, Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike.

Grand pri je dobio “Inside Llewyn Davis” Džoela i Itana Koena u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak.

Podsjećamo, braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“ a posljednji put su učestvovala u trci za nagradu 2007. sa filmom „Nema zemlje za starce“.

Nagradu žirija dobio film je “Soshite Chichi Ni Naru” Kore-Eda Hirokazua. Nagradu za najbolji scenario dobio je Điu Cankeu za ostvarenje “Tian Zhu Ding” koji je ponudio šokantan uvid u korupciju i eksploataciju u Kini, dok je najbolji reditelj, prema mišljenju žirija festivala u Kanu, Amat Eskalante za film “Heli”.

Najbolja glumica je Berenis Bežo koja igra Mari, razočaranu suprugu, u filmu Ašgara Farhadijau “Le Passe” dok je za najboljeg glumca proglašen Brus Dirn za ulogu oca alkoholičara koji vjeruje da je osvojio veliku nagradu na lotou u filmu “Nebraska” Aleksandra Pejna.

Nagradu za kratki film dobio je film “Safe” korejskog reditelja Mun Bjon Gona. Zlatnu kameru dobio je film “Ilo Ilo” Antonija Čena a specijalne nagrade žirija osvojili su “Inside Llewyn Davis” i “Like Father, Like Son”.

Abdelatif Kešiš je sinoć takođe osvojio Fipresci nagradu filmskih kritičara kada je dodeljena i nagrada u sekciji „Određeni pogled” (Un Certain Regard) iranskom reditelju Mohamedu Rasulofu za film “Les manuscrits de brulent pas”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close