Kamilica postaje brend BiH?

Redovna godišnja skupština Grupacije za otkup, proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH održana je jučer u Sarajevu.

Na skupštini je istaknuto da je oko 30 tvrtki, članica grupacije, u ovoj godini izvezlo ljekovitog bilja i šumskih plodova u vrijednosti oko 16 milijuna KM, dok je u 2011. ta brojka iznosila više od 22 milijuna KM. U ovoj godini povećan je izvoz eteričnih ulja za 40 posto, a zbog suše je smanjen izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova, a najviše sušenih gljiva.

Posebno ohrabruje sve veće učešće gotovih proizvoda u strukturi izvoza, a učešće na međunarodnim sajmovima i razvoj novih proizvoda donosi i nova izvozna tržišta, od SAD-a i Kanade, do Turske i velikog broja zemalja EU.

Direktor kompanije ‘Prirodno bilje’ iz Banja Luke Nedeljko Kusturić kazao je da je prethodna godina bila rekordna za ovu grupaciju, te da je izvoz bio sedam puta veći od uvoza.

Naglasio je da je urađena dobra promocija resursa samoniklog ljekovitog bilja, kao i da će od ove skupštine raditi na promociji plantažne proizvodnje ljekovitog bilja kojom se najbolje štite ugrožene biljne vrste, a postiže se i stabilna opskrba i kontrolirana proizvodnja.

“Imam najveću individualnu plantažu kamilice u našoj zemlji koja se prostire na 35 hektara, a u toku naredne godine mogu najaviti otvaranje dvije slične plantaže na području Tomislavgrada i Livna, i činim sve kako bi kamilica postala svojevrstan brend Bosne i Hercegovine”, rekao je Kusturić.

SEEbiz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close