-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Kakva nas zima očekuje

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tokom zime širom svijeta bit će natprosječne.

“Meteo Servis Severe Weather Europe” objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su evropski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tokom zime širom svijeta bit će natprosječne. U Evropi se očekuju natprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura. Kako piše “Severe Weather Europe”, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka.

UKMO model najavljuje mnogo veće temperaturno odstupanje diljem Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki. Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina padavina očekuje nad Skandinavijom.

Američki model, također, najavljuje da će zima u Evropi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela, prenosi Index.hr.

“Severe Weather Europe” u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Evropi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

– To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki diljem kontinenta – piše SWE.

Nad Evropom se, po pitanju količine padavina, očekuju normalni do vlažni uvjeti. Velika Britanija i Skandinavija mogle bi imati burniju zimu zbog češćih prodora hladnog zraka. Na tom se području očekuju brojne oluje.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close