Kultura življenjaLifestyle

Kako zaštititi djecu od sve opasnijeg nasilja na internetu

Trećina ispitanih maloljetnika putem mobilnih telefona i drugih uređaja ima pristup globalnoj mreži

Kako zaštititi djecu od sve opasnijeg nasilja na internetu 

Već od svoje devete godine većina djece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije (IKT), a skoro svi posjeduju uređaj putem kojeg pristupaju internetu. Od 623 ispitane djece trećina ih najčešće putem mobilnih telefona ima pristup mobilnom internetu. To su rezultati istraživanja koje je organizacija „Save the Children“ provela tokom 2016. godine o ponašanju i navikama djece na internetu.

Također, prema rezultatima istraživanja, 90,5 posto djece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža Twitter, Facebook, YouTube i Instagram. Svako četvrto dijete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 posto djece obuhvaćene istraživanjem doživjelo je prijetnje na internetu više od tri puta.

safer-internet-infografika-04

Svako četvrto dijete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole

Rizici i opasnosti

Povodom obilježavanja 7. februara, Dana sigurnog interneta, direktorica „Save the Children“ za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić kazala je da se nastavni predmet za informatiku i računarstvo najčešće počinje izučavati tek sa 11 godina, a djeca pristup internetu imaju mnogo prije stjecanja osnovnog znanja.

– Evidentna je potreba za obrazovanjem i djece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu kao i načinima na koje se dijete može zaštititi. Neophodno je preventivno djelovati u svrhu stalnog učenja, imajući u vidu pozitivne stvari koje IKT pružaju, ali i rizike i opasnosti – ističe Žeravčević.

andrea-zeravcic1

Žeravčević: Potreba za obrazovanjem

Djeca pripadaju ranjivoj grupi korisnika interneta koja nisu svjesna svih opasnosti, među kojima je i dječija pornografija.

U slučaju problema, poražavajuća činjenica je da 50 posto djece ne bi prijavilo uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitanih bi se obratilo školskom pedagogu.

Stručnjaci i psiholozi upozoravaju da je sa stalnim tehnološkim razvojem i porastom broja korisnika interneta značaj zaštite djece sve veći.

safer-internet-infografika-01

Nasilje putem interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, veže se za svaku aktivnost kompjuterskom tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca tako i za opće dobro.

Porodična psihoterapeutkinja u JU „Porodično savjetovalište“ u Sarajevu Azra Latić kazala je da je mobing nad djecom putem interneta kompliciran jer nije vidljiv roditeljima. Ističe kako je način da se ovakve situacije iskontroliraju kvalitetan odnos roditelja i djece.

– Potrebno je da postoji jasna i otvorena komunikacija, roditelji trebaju biti suštinski zainteresirani za svoju djecu. Ne mislim na kontrolu i skupe poklone, nego na kvalitetan odnos. To je način da izgrade povjerenje sa svojom djecom da bi im se ona povjerila u slučaju problema – rekla je Latić.

Zbog toga što je za cyberbullying potreban učesnik s obje strane, Latić smatra da djeca upravo zbog toga što učestvuju u tome ne smiju da kažu roditeljima, a onog momenta kada već stvari izmaknu kontroli, djeca budu uplašena i strah ih je reakcija.

azra-latic

Latić: Kvalitetan odnos

– S druge strane, djeca nisu svjesna da se radi o nečemu što nije prihvatljivo, jer im roditelji nisu skrenuli pažnju na potencijalne opasnosti. Može se dogoditi i bilo je takvih slučajeva u praksi da neka djeca budu žrtve nasilja vršnjaka, a da ni nastavno osoblje ni roditelji nisu svjesni te situacije – naglašava Latić.

Upravo zbog toga, kako nam je kazala Latić, potrebno je uspostaviti tijesnu saradnju između roditelja i škole, da se s djetetom razgovara i da se, jednostavno, ne dovede u pitanje bilo kakva informacija koju dijete želi podijeliti s roditeljima.

Ovaj oblik nasilja nad djecom obuhvata situacije kad je dijete izloženo napadu nekog drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece ili odrasle osobe putem interneta.

Psiholog Ismet Dizdarević ističe da je nasilje produkt onih pojedinaca koji su prema dječijim idealima heroji i da su oni ti koji uspijevaju da nekog prisile na nešto, da imaju moć te da zato djeca dođu pod utjecaj tih pojedinaca.

– Tu se onda otvara prostor za nasilje. Sklonost ka nasilju nije samo vezana za vanjske utjecaje kao što je internet, već je to vezano i zato što u njemu postoji neka veza, odnosno ako je dijete sklonije nasilju – kazao je Dizdarević.

Edukacija o nasilju

Dodaje da su roditelji oni koji nose veliku odgovornost, da se moraju educirati o nasilju, da moraju znati šta dijete radi, šta to njega oduševljava na internetu.

– Te informacije mogu pomoći u rješavanju ovih problema. Potrebno je naglasiti da internet pruža i druge mogućnosti koje djeca koriste za obrazovanje, kao i da se roditelji više educiraju i ostvare kvalitetan odnos s djecom – zaključio je Dizdarević.

Nasilje putem interneta uključuje podsticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vrijeđanje te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Također, može uključivati slanje i prijetećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, slike i šale na račun žrtve.

ismet-dizdarevic

Dizdarević: Prostor za nasilje

Savjeti za djecu i roditelje

  • Nikad ne dajte privatne informacije na internetu, bilo na čatu, blogovima ili privatnim internet-stranicama
  • Nikad nikome, osim roditeljima, ne treba govoriti svoju lozinku, čak ni prijateljima
  • Ako neko pošalje zlonamjernu ili prijeteću poruku, nemojte odgovoriti, nego je pokažite odrasloj osobi kojoj vjerujete
  • Nikad ne otvarati e-mailove koje pošalje neko koga ne poznajete ili neko za koga već znate da je zlostavljač
  • Ne postavljati na internet ništa što ne želiš da vide prijatelji iz razreda, čak ni u e-mailu

Nasilnik može ostati anoniman

Vrlo je mala mogućnost da se izbjegnu ovakva nasilna ponašanja, s obzirom na to da se na internetu može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Pošto nasilnik može ostati anoniman, velikom broju djece upravo ta činjenica služi kao podsticaj da se nasilno ponašaju, iako u stvarnom svijetu vrlo vjerovatno ne bi bila nasilna.

Autor: A.ČENGIĆ/N.KATICA – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close