Kako to da se ne poštuju zakoni i propisi ove države?

Sarajlija J. P. (ime poznato redakciji) prije jedanaest godina kupio je garažu u Visokom i poklonio je svojoj kćerki, kojoj je dvije godine poslije stigla tužba čovjeka koji je 1994. kupio tu istu garažu?!

(PIŠE: Amra BRKIĆ – ČEKIĆ – Oslobođenje)

Naš sagovornik, ogorčen zbog svega što mu se dešava posljednjih godina, tokom kojih, kako kaže, pokušava doći do pravde, objašnjava:

– Vlasnica garaže je Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC) podnijela zahtjev za vraćanje u posjed garaže, a ova Komisija je valjanost kupoprodajnog ugovora iz 1994. godine osporila i 2001. priznala zahtjev vlasnice stana te je njoj garaža vraćena. Ja sam garažu kupio 2003. i poklonio je svojoj kćerki, kojoj je dvije godine poslije stigla tužba čovjeka koji je tu garažu kupio 1994. Godinu poslije Općinski sud Visoko, ne osvrćući se na odluku CRPC-a, donosi presudu u kojoj se navodi da je vlasnik garaže čovjek koji ju je kupio 1994. godine. Nakon toga uložili smo žalbu Kantonalnom sudu u Zenici, koju je on i prihvatio, te vratio predmet ponovo na visočki Sud, kaže naš sagovornik i dodaje da od tada, 2011. godine, kada je uvažena žalba, do danas traje njegova borba da se, kako kaže, sve riješi po zakonu i propisu.

– Ono što ne mogu da vjerujem jeste kako to da se ne priznaje odluka CRPC-a, koja je obavezujuća i konačna? Kako to da se ne poštuju zakoni i propisi ove države? Nadam se samo da će ova borba u vezi s vlasništvom biti riješena u skladu sa zakonima i propisima BiH, ističe J. P, te dodaje da je Sud održao pripremno ročište u ovom predmetu, te da je glavna rasprava zakazana za 12. maj ove godine.

Amir Smailagić iz Općinskog suda u Visokom ističe da se radi o obimnom predmetu.

– Ovaj predmet vodi se već duži period. Radi se o tome da nema gruntovnog vlasnika sporne garaže. Dakle, garaža je samo knjižena katastarski, ali ne i gruntovno. Prema tome, Općina Visoko je postupila prema odluci CRPC-a i vratila garažu u vlasništvo kćerke tuženog. Međutim, nakon toga uslijedila je tužba od kupca iz 1994. godine i taj predmet je i danas u toku, pojasnio je Smailagić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close