Kako posluju Arapi? 30 pravila igre za poslovanje s Arapima

Spremite se za sastanak sa najboljim pregovaračima na svijetu. Arapi su rođeni trgovci i pregovaranje prvenstveno vide kao dobru zabavu.

Prema pisanju portala Bizlife.rs, nema sumnje da postoje prilično velike kulturne razlike, ali nijedna nije nepremostiva.

1. Islamski zakon regulira svaki aspekt života, uključujući i arapsko poslovanje.

2. Arapi su spremni da vam vjeruju, ukoliko osjete da je povjerenje obostrano.

3. Vrednuju bliskost i druženje, zbog čega u početnim pregovorima nastoje što bolje upoznati svoje potencijalne partnere.

4. Pokloni se razmjenjuju ukoliko ste se upoznali na prethodnim sastancima – ne prepuštajte stvari slučaju već spremite poklon.

5. Buditi strpljivi. Dajte im vremena i ne pritišćite ih kratkim rokovima za odgovor. Za mnoge su sastanci sa Arapima frustrirajući jer traju u nedogled i često počinju sa zakašnjenjima.

6. Poželjno je da im sve pisane materijale i dokumente pored engleskog jezika prezentirate i na arapskom. Također, prisustvo prevoditelja je dobro došlo.

7. Ne vole ‘duge i mučne’ ugovore, to će ih samo izazvati nepovjerenje. To ne znači da pri sastavljanju neće biti oprezni sa svim detaljima i aktima ugovora.

8. Arapi su vizualni tipovi zato koristite živopisne prezentacije sa što više animacija.

9. Rukovanje je podjednako važno kao i potpisivanje ugovora. Uvrijedit ćete ih ukoliko im preko advokata pošaljete ugovor, umjesto da osobno sklopite posao.

10. Arapima je jako važna hijerarhija, zato je bitno da su u pregovore uključeni glavni rukovodioci.

11. Ne preporučuje se prisustvo žena u pregovaračkom timu, posebno ukoliko planirate posao sa Saudijcima – prema njihovoj kulturi žene su podređene muškarcima i teško će prihvatiti da budu ravnopravni sa njima.

12. Arapi poštuju članove svoje obitelji, rođake, prijatelje i zemljake toliko da su spremni prekinuti svaki poslovni sastanak, ako netko od njih svrati ili pozove. Neka vas gužve u uredima ne iznenađuju, to je sasvim uobičajeno za arapski svijet.

13. Izbjegavajte prljave trikove u pregovaranju ili predlaganje istih. Arapi jako vode računa o svom društvenom imidžu i negativno će reagirati na takve insinuacije.

14. U svakodnevnom životu arapskih zemalja religija igra značajnu ulogu. Vjera im ne dozvoljava konzumaciju alkohola i svinjskog mesa, time ih ne nudite.

15. Arapi se mole pet puta dnevno u točno određeno vreme, većina će zbog molitvi prekinuti svaku svoju aktivnost. Ako se to dogodi u toku sastanka i pregovora nemojte biti nestrpljivi, ne prekidajte obred i znajte da se od vas ne očekuje isto.

16. Arapi vjeruju da je sve Božja volja, zato budite naviknuti na frazе tipa: Insh-Allah – ako Bog da.

17. Arapi ne toleriraju aroganciju i bahatost – ovakvo ponašanje sugerira da potencijalni poslovni partneri misle da su superiorniji od njih.

18. Ukoliko ste na početku naišli na njihovo odobravanje, ne zanosite se. Arapima ‘da’ znači ‘možda’.

19. Imaju običaj da puno više kažu neverbalnom komunikacijom – gestikulacijom, mimikom…Obraćajte pažnju na govor tijela, ton kojim govore.

20. Nemojte se zbuniti ukoliko prilikom razgovora uđu u vas ‘osobni prostor’ i stanu previše blizu vas, to je stvar njihove kulture i razumijevanjem ovih običaja poslovanje će lakše teći.

21. Budite spremni da vas poslovni partner zagrli i poljubi u oba ramena, uzvratite na isti način.

22. Nikada im nemojte dodavati dokumente lijevom rukom.

23. Kada sjedite naspram njih vodite računa kako prekrižite noge, taban nikada ne smije biti okrenut ka njima.

24. Iako uz jelo dobijete vilicu i nož budite spremni jesti rukom – isključivo desnom. Pratite ponašanje domaćina za trpezom.

25. Poslovni tjedan kod Arapa traje od subote do četvrtka tako da se ne oslanjate na nedjelju kao slobodan dan.

26. Većina Arapa nosi svoje tradicionalno odijelo –  dishdasha ili khandura, ali od vas se očekuje da nosite standardno poslovno odijelo.

27. Zaboravite razgovore o politici, religiji i svemu kontroveznom, ove teme učinit će da se osjete nelagodno. Kritziranje nekoga javno je neprihvatljivo u arapskom svijetu, stoga ih ne dovodite u nezgodan položaj.

28. Uvredljivo je postavljati im suviše privatna pitanja – za obitelj pitajte samo za zdravlje i dalje od toga ne idite.

29. Ukoliko vas partner pozove u svoj dom nemojte očekivati da ćete vidjeti njegovu suprugu, ne inzistirajte da vam se pridruži ili da je upoznate. To se smatra nepristojnim.

30. Ne zaboravite da Arapi ne očekuju da budete stručnjak za njihovu kulturu i običaje, ukoliko i napravite neku grešku dovoljno je da se iskreno izvinite i pokažete poštovanje. Imajte na umu da su i oni podjednako obazrivi i zabrinuti da vas nekom gestom ne uvrijede.

Kada uspješno pregurate pregovore i sve kulturne barijere, možete uživati u novom prijateljstvu i prepustiti se nadaleko čuvenom arapskom gostoprimstvu.

Business.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close