Kultura življenjaLifestyle

„Kako pomoći osobama sa poteškoćama, invalidima i osobama sa posebnim potrebama“

Upriličena posjeta, i održan okrugli sto na temu „Kako pomoći osobama sa poteškoćama, invalidima i osobama sa posebnim potrebama“

U ponedjeljak, 14.11.2016. godine ,novootvooreni  Savez Sumero, koji se bavi pomoći osobama sa poteškoćama u razvoju posjetili su zvaničnici USAID-a, ministrica rada i socijalne politike KS Amela Dautbegović, zatim dopredsjedavajuća zastupničkog doma Parlamenta FBiH gospođa Vesna Švancer.

Ovom prilikom predstavnici, a ujedno i donatori saveza su razgovarali sa direktorom  Sumera Harisom Haverićem, obišli su stanove u kojima borave korisnici u sklopu programa život u lokalnoj zajednici, i održali okrugli sto na temu „Kako pomoći osobama sa invaliditetom“ i kroz teme izrazili želju i ponudili nesebićnu pomoć za kontinuiran rad ove zajednice. Cilj ovog projekta je deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom, i podrška osobama sa invaliditetom.

Dopredsjednica je istakla da bi ovakav model podrške osobama sa invaliditetom trebao biti uzor i drugim lokalnim zajednicama. Istakla je posvećenost onim osobama kojima je pomoć potrebna, posebno prijektima koji za cilj imaju unapređenje života osoba sa invaliditetom, kao i drugim margunaliziranih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Ovom prilikom gošće su poslale zajedničku poruku da osobe sa invaliditetom treba da budu  ravnopravni članovi  društva kroz njihovo uključivanje u sve segmente života u lokalnoj zajednici.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close