Kako pobijediti zelenaše?

Kako pobijediti zelenaše za čije djelovanje su u zakonu ostavljene rupe veličine Mjesečevih kratera? Tako što će se, citiram, zauzeti „proaktivan pristup rješavanju ovog problema“

Piše: Andrej Nikolaidis

Crna Gora je objavila rat zelenašenju. Nije to učinila stidljivo: Crnogorci ništa ne čine stidljivo. Država je rat protiv kamataša oglasila na sva zvona.

Kažu novine ovako: „Hapšenje tri osobe osumnjičene za zelenašenje u posljednjih mjesec i po i najavljena policijska čistka kamataša pokazuju da je ovaj vid nezakonitog poslovanja uzeo maha u našoj državi. Upravo i podaci iz policije potvrđuju da zelenašenje sve više postaje najzastupljeniji oblik kriminalnog djelovanja“.

Ne bih da izigravam Đavoljeg advokata, ali imam nekoliko primjedbi.
Najprije, šta znače tri uhapšena u posljednjih mjesec i po? Šta, ako ne kap u moru? Jer u Crnoj Gori, ko god ima 1000 eura, 500 je dao na kamatu. Momci odu da brod, pa pare od vijađa odmah daju na kamatu. Roditelji prodaju kuću, sinovima podijele pare, ovi kupe po BMW i ostatak investiraju u zelenašenje. Poznavao sam tipa koji je godinama živio, i dalje živi, od 10 000 eura koje je dobio od roditelja. Mudro je odradio: na kamatu je dao više malih iznosa. Prvo, takvi se lakše vraćaju. Drugo, tako je izbjegao rizik da ostane bez čitave sume ili završi u zatvoru. Jer za dvije hiljade šamaraš, a za deset lomiš noge i ruke. Za šamaranje se izvučeš, za nanošenje teških tjelesnih povreda ideš u zatvor.

Dalje; šta znači preko medija najaviti „policijsku čistku kamataša“, nego obavijestiti zelenaše da se pripaze i da se na vrijeme sklone dok frka ne prođe? Šta, ako ne stvaranje takozvanih institucionalnih pretpostavki da „čistka“ ne uspije?

Treće; zelenašenje doista jeste „najzastupljeniji oblik kriminalnog djelovanja“, ako pod zelenašenjem, a morali bismo,  podrazumijevamo i rad banaka. Naivan kakav sam, i vječni optimista uprkos svemu, kada sam u „Pobjedi“ ugledao naslov Crna Gora objavila rat zelenašenju, pomislio sam: opa, naši socijalisti na vlasti napokon se vratili svojim lijevim korijenima, napokon će nacionalizovati banke i pohapsiti govna sa tržišta kapitala. Kad ono, oni pohapsili sportiste i pijačne nakupce koji daju pare na kamatu. Jedan od uhapšenih je džudista, dakle certifikovani kostolomac, pa se njegovo zelenašenje čak može smatrati i transparentnim poslovanjem, u smislu u kojem je transparentno i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, recimo, dilati heroin na groblju:  kao mušterija, ne možeš reći da nisi upoznat sa posljedicama trgovine.

RAZVOJ ZELENAŠENJA

Crnogorski mediji tvrde kako zelenaši u regionalnom lideru u evropskim integracijama godišnje prihoduju preko 70 miliona eura. Procjenjuje se da se u Crnoj Gori nalazi najmanje 30 miliona eura gotovog novca koji su dati na pozajmicu pod zelenaškom kamatom. Sve se to navodi u javnoj verziji dokumenta „Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori“. Postoji i tajna verzija:  ta, navodno, sadrži i identitet 200 osoba koje su uključene ,,u ovaj biznis“. Opet, ne bih da zakeram, ali ocamujebem: kako je verzija „tajna“ ako njene detalje objave mediji?

Kad god kriminal uzme maha, to se desilo uz pomoć države. U crnogorskom slučaju, razvoju zelenašenja pogodovalo je ne samo nečinjenje represivnog aparata, nego i zakoni koje kao da su pisali sami zelenaši. Do 2013. godine „formulacija krivčnog djela zelenašenja“ bila ja takva da, čak i da te uhvate kako djeci ispred škole daješ pare na kamatu, nije bilo šanse da te za to osude. Po starom zakonu, „bilo je predviđeno kažnjavanje onog koji bi za sebe prilikom pozajmljivanja novca ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu, lakomislenost ili nedovoljnu sposobnost za rasuđivanje oštećenog“. Dakle, ako neko svojom vojom pozajmi pare, a od zelenaša se, znamo to, jer svi smo klijenti banaka, uzima svojom voljom, zelenaš nije mogao biti osuđen. Kako kaže stručni konsultant „Pobjede“:  „Čak i ako bi se dogodilo da neko, na primjer, od kamataša pozajmi novac za operaciju koja bi njemu, ili članu njegove porodice, spasila život, teško se može dokazati da je zelenaš iskoristio teške prilike onoga kome pozajmljuje novac ako mu ta osoba nije rekla za što traži novac“. Pa normalno: ko je još vidio da u zatvor ode rukovodstvo banke koja je pod kamatu dala pare čovjeku kojem treba transpantacija jetre?

RJEŠAVANJE PROBLEMA
E, sad imamo novi zakon. Kojim je propisan osnovni oblik zelenašenja i koji predviđa da će se kazniti onaj ko daje novac ili druge potrošne stvari na zajam i pri tome ugovori nesrazmjernu imovinsku korist. Sagovornik „Pobjede“ kaže da je postoji problem i u dokazivanju ovog djela.  Zelenaši, naime, sa mušterijama kod notara sklapaju ugovore u kojima je kamata unaprijed uključena u glavnicu. Ako je kamata uključena u glavnicu i sve ovjereno od strane od države ovlaštenih službenika – tada kamate nema. Tada takva pozajmica nije zelenašenje, nego altruizam. Nećemo valjda hapsiti ljude koji su pomogli drugome u nevolji?

Ali i za to ima rješenja, ističe izvor „Pobjede“. Kako pobijediti zelenaše za čije djelovanje su u zakonu ostavljene rupe veličine Mjesečevih kratera? Tako što će se, citiram, zauzeti „proaktivan pristup rješavanju ovog problema“.

To, brate, samo proaktivno. I ne zaboravite da bude u skladu sa održivim razvojem,  milenijumskim ciljevima, evropskom agendom, pregovaračkim poglavljima 23 i 24, i iznad svega: sa preporukama Trojke.
Tako to odradite, u skladu sa najvišim standardima razvijenog svijeta. Na kraju ćete, svakako, čitavu državu dati na kamatu istinskim zelenašima, koji nisu ćelavi, ne voze audije, ne treniraju džudo, ne nose Emporio Armani trenerke i ne sjede u podgoričkim i budvanskim kafićima. Nego imaju ćelave šofere i tjelohranitelje koji su trenirali džudo, ne nose trenerke nego odijela krojena u Savile Row-u i sjede u svojim kancelarijama u Briselu, Frankfurtu i Njujorku.

(zurnal.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close