Kako je viber u crno zavio sve mobilne operatere

Internet je donio pravu revoluciju u naše živote, ali tek s pojavom pametnih telefona došlo je do idućeg koraka u revoluciji: besplatnih razgovora i “porukanja” preko neta.

Jedna od najpopularnijih VoiP (Voice over Internet Protocol) aplikacija definitivno je – Viber.

Aplikacija je za masovnu upotrebu lansirana 2012. godine, a do danas ju je instaliralo oko 200 miliona korisnika. Razvijena je u Izraelu, a i danas se tamo nalazi jedna od kancelarija i razvojnih centara.

Viber je u Bosni i Hercegovini prosto “eksplodirao” u posljednjih godinu dana. Do masovne upotrebe aplikacije došlo je zahvaljujući dva faktora.

Pametni telefoni sve su jeftiniji i jeftiniji i dostupni su za svaki džep, pa nerijetko možete vidjeti starije osobe kako kupuju jeftinije modele, a kako bi mogli “razgovarati s djecom u Novom Zelandu”.
Drugi faktor je sve veća rasprostranjenost WiFi mreže. Velika većina domova koja ima internet sada ima i vlastitu WiFi mrežu, a skoro je nezamisliv kafić bez svog WiFi signala i duhovite lozinke (“pitajkonobara”).

Dio popularnosti Viber duguje i tome što se ne mora otvarati korisnički račun jer aplikacija “čita” vaš GSM broj i otkriva sve u vašim kontaktima koji također imaju instaliranu Viber aplikaciju.

Odnedavno Viber nudi i videorazgovore, a dostupan je na velikom broju platformi, što samo doprinosi popularnosti.

Viber se također može instalirati i na PC-u, a moguće je zvati čak i brojeve koji nemaju Viber, naravno, uz doplatu.

Ipak, Viber nije svugdje jednako popularan. U Sjedinjenim Američkim Državama, recimo, jednako su popularne, ako ne i popularnije, aplikacijeWhatsApp, SnapChat, Kik… a Skype, jedna od prvih VoIP aplikacija, i dalje nudi superioran kvalitet razgovora.
Facebook je prepoznao ovaj trend te je stoga mobilnim korisnicima i uveo obaveznu instalaciju Facebook Messengera, koji je preuzeo znatan udio kolača od drugih aplikacija. Treba napomenuti da je Facebook kupio i aplikaciju WhatsApp.

Facebook poruke ubuduće samo preko Messengera

Sa svim ovim aplikacijama koje nude besplatne razgovore i poruke, mobilni operateri su suočeni sa sve većim padom prihoda iz njihovih tradicionalnih izvora. Neki od njih su ovo prepoznali na vrijeme i orijentirali su se na budućnost: mobilni internet.

Pogledajte infografiku s geografskom distribucijom najpopularnijih aplikacija za mobilnu komunikaciju:

Napomena: Podaci su rezultat procjena, a ne službenih brojeva

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close