-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Kako je Šaban Bajramović završio na Golom otoku: ‘Bio sam mlad, trčao za ženom…’

Na sudu je izjavio kako ga ”ne mogu osuditi koliko on može podnijeti”, te mu je kazna povećana s tri na pet i pol godina. Šaban je kasnije rekao kako je njegova reakcija bila izazvana uvredama koje mu je tužitelj uputi

Ovih dana navršilo se 85 godina od rođenja čuvenog romskog pjevača Šabana Bajramovića (rođen je 16. travnja 1936. u niškoj ciganskoj četvrti). Školu gotovo da nije ni pohađao, ali je kasnije naučio čitati i pisati. Iz jugoslavenske vojske je dezertirao zbog ljubavi prema jednoj djevojci.

Uhićen je i osuđen na tri godine zatvora. Kaznu zatvora je izdržavao u zloglasnom zatvoru Goli otok, piše Nacional.hr.


Na sudu je izjavio kako ga ”ne mogu osuditi koliko on može podnijeti”, te mu je kazna povećana s tri na pet i pol godina. Šaban je kasnije rekao kako je njegova reakcija bila izazvana uvredama koje mu je tužitelj uputio.


– Bio sam mlad, trčao sam za ženom. Htio sam je samo vidjeti, pa se vratiti. Uhvatili su me, otjerali na sud. Nisam imao advokata, otkud to sirotinji? Po dužnosti su mi dodijelili nekog kapetana za branitelja, a on ni riječ nije rekao u moju korist. Tužitelj me je napao, rekao kako sam nemoralan, kako takvi ljudi ne trebaju živjeti, kako sam izdao zemlju.


Tijekom izdržavanja zatvorske kazne, osnovao je svoj orkestar s kojim je svirao bluz, džez, meksičke i španjolske pjesme. O vremenu provedenom u zatvoru je kasnije često govorio:


– Napravio sam grešku koju sam platio više nego što je trebalo, ali, s druge strane, možda je tako Bog odredio. Na Golom otoku sam završio ‘fakultet’. Pročitao sam nebrojeno mnogo knjiga, naučio svirati i pisati muziku. Tamo sam propjevao.

(DEPO PORTAL/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close