PolitikaSvijet

Kako je organizovan državni udar Donalda Trumpa u Venecueli

Kako je Chrystia Freeland organizovala državni udar Donalda Trumpa u Venecueli

ERIC ZUESSE

U ponedjeljak, 5. februara, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland objavila je da je 14 zemalja Lima grupe – koje su se zapravo formirale pod njenim vodstvom – u ovu novu grupu  8. augusta 2017.  godine kako bi zbacile i zamijenile trenutnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura sada su se pridružili EU (iako nije rekla u kojoj mjeri) od strane EU i 8 drugih pojedinačnih zemalja. Ona je navela :

“Danas su nam se pridružili naši partneri iz Lima grupe, iz Argentine, Brazila, Čilea, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, Gvajane, Hondurasa, Paname, Paragvaja, Perua i Svete Lucije. naši partneri iz drugih zemalja, za ovaj ministarski sastanak u Lima grupi, uključujući Ekvador, Evropsku uniju, Francusku, Njemačku, Holandiju, Portugal, Španiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države.

Ona je, zajedno sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom, sve vreme bila stvarni lideri ovog međunarodnog diplomatskog napora, koji  su napadno kršili Ustav Venecuele , kako bi izvršili državni udar u Venecueli.

Njen aktivni napor da zamijeni venecuelansku vladu počeo je njenim formiranjem grupe Lima, prije skoro dvije godine.

Kanadski  državljanin Ottawa Citizen  je 19. avgusta 2017. pod  nazivom “Odabir opasnosti” , a njihov reporter Peter Hum razgovarao je s kanadskim ambasadorom u Venezueli, Benom Rowswellom, koji se tada povlači sa tog mjesta. Rowswell je rekao da će venecuelanci koji žele da zbace svoju vladu i dalje imati punu podršku kanadske vlade: “” Mislim da su neki od njih bili zabrinuti zbog toga što (podrška ambasade za ljudska prava i demokratiju u Venezueli) možda neće nastavite nakon što sam otišao ”, rekao je Rowswell. “Mislim da nemaju razloga za brigu jer ministar (vanjskih poslova Chrystia) Freeland ima Venecuelu na vrhu svoje liste prioriteta.”

Možda još nije bio na vrhu Trumpove liste, ali je bio na vrhu njenog. I ona i Trump  izabrali su koga će zamijeniti predsjednik Venecuele, Nicholas Maduro, po: Juan Guaido . Guaido je tajno udvarao druge vođe Latinske Amerike za to, baš kao što je Freeland već učinio, svojim tajnim formiranjem Lima grupe.

Dana 25. januara 2019. godine, AP je zabranio  “AP Ekskluzivno: anti-Maduro koalicija je izrasla iz tajnih razgovora”  i izvestila da je čovek koji sada tvrdi da je legitimni predsednik Venecuele (iako nikada nije bio kandidat za tu funkciju), Juan Guaido, potajno posjećivao strane zemlje kako bi dobio njihove blagoslove za ono što je planirao:

Sredinom decembra, Guaido je tiho otputovao u Vašington, Kolumbiju i Brazil kako bi obavijestio zvaničnike o strategiji masovnih demonstracija opozicije koja se podudara sa očekivanim zakletvom Maduro za drugi mandat 10. januara, u svjetlu široke međunarodne osude, prema protjeran bivši gradonačelnik Karakasa Antonio Ledezma, saveznik.

Ključna uloga iza kulisa bila je Kanada iz Lima Grupe, čija je ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland razgovarala s Guaidom [9. siječnja 2019.] noći prije ceremonije polaganja zakletve Maduro [10. siječnja 2019.] kako bi ponudila podršku svoje vlade ukoliko se suprotstavi socijalističkoj lider [Maduro], rekao je kanadski zvaničnik. Aktivna je bila i Kolumbija, koja deli granicu sa Venecuelom i primila više od dva miliona migranata koji bježe od ekonomskog haosa, zajedno s Peruom i novim brazilskim predsjednikom krajnje desnice Jairom Bolsonarom.

Da bi napustio Venecuelu, on se iskrao preko granice bez zakona sa Kolumbijom, kako ne bi izazvao sumnju među imigracionim zvaničnicima koji ponekad uznemiravaju opozicione ličnosti na aerodromu i zabranjuju im da putuju u inostranstvo, rekao je drugi lider protiv vlade, govoreći pod uslovom anonimnosti da razgovara o sigurnosnim aranžmanima.

Tokom poslednjih dana kanadskog ambasadora u Venecueli Rowswell, američki predsjednik Donald Trump izašao je u javnost sa svojom otvorenom prijetnjom da će upasti u Venecuelu. McClatchyjev Miami Herald je 11. avgusta 2017.   preuzeo “Trumpove prijatelje u Latinskoj Americi – prije nego što je podigao” vojnu opciju Venecuele “ , a Patricia Mazzei je izvijestila da je” neočekivani prijedlog predsjednika Donalda Trumpa  petakda bi se mogao osloniti na vojnu silu kako bi se suočio sa trenutnom političkom krizom Venezuele, bila je zapanjujuća izjava da je zategnula ne samo lakovjernost, već i teško stečena nova prijateljstva Bijele kuće u Latinskoj Americi. Agencija za odnose s javnošću za NATO) je izjavila da “američke diplomate, nakon nekoliko sedmica pažljivog stvaranja temelja za kolektivni međunarodni odgovor, iznenada nalaze da su njihovi napori potpuno potkopani smešno nad vrhunskom i anahronističkom tvrdnjom. To nas čini imperijalističkim i starim vremenom. SAD se tako nije ponašala decenijama! ”Međutim, ministar vanjskih poslova Perua, Ricardo Luna, bio je jednako željan državnog udara u Venecueli kao i Trump i Freeland.

Dana 26. oktobra 2017. godine,  javila se peruanska Gestion TV da je Luna bila predsjedavajuća sastanka grupe Lima u Torontu, kojim je predsjedavao Freeland, i da je (kao što je prevedeno na engleski jezik) “Luna dodao da je cilj sastanka grupe Lima da stvori povoljan položaj situacija ‘tako da se režim Nikolasa Madura osjeća obaveznim da pregovara’ ne samo izlazak iz krize, već i izlazak iz vlastitog režima ‘. ”Ova banda je htjela da Maduro ponudi ponudu koju nije mogao odbiti. . Dakle, grupa Lima, koju su osnovali Luna i Freeland, preuzela je inicijativu toliko i hrabro kao i Trump, bez obzira na to što bi NATO o tome mogao razmišljati. Tema tog izvještaja, i njegov naslov, bila je: “Peru predlaže Grupo de Lima da uključi UN u borbu protiv venezuelske krize.” Četiri dana kasnije, Freeland i Luna su se privatno sastali u UN-u, u New Yorku, Inner City Press izvijestio  da je “naslov sastanka je” situacija u Venecueli i naporima regionalnih organizacija za rešavanje krize po Poglavlju VIII Povelje UN-a “[vidim  ovdje], a kraći neće biti USG Jeffrey Feltman, već njegov pomoćnik, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja Miroslav Jenca. Jeffrey Feltman je bio osoba koja je u tajno snimljenom telefonskom razgovoru 27. januara 2014. godine u kojoj je agent američkog predsjednika Baracka Obame, Victoria Nuland – planirajući i nadgledajući državni udar iz februara 2014. koji je zbacio ukrajinski demokratski izabrani predsjednik – uputio ambasadora SAD-a u Ukrajini da, nakon što je ukinut predsjednik Ukrajine, Arseniy Yatsenyuk trebao biti imenovan kao Ukrajinski “privremeni” lider kao novi premijer, zamijeniti predsjednika. Ona je takođe rekla: “Jutros sam razgovarao sa Jeffom Feltmanom; imao je novo ime za tipa UN-a Roberta Serryja. … Sada je dobio i Serry i Ban ki-Moon da se slože da Serry može doći u ponedjeljak ili utorak. To bi bilo sjajno, mislim, da pomognemo lepljenje ove stvari, i da bi UN pomogao pri lepljenju, i, znate, jebati EU. ”Dakle, još uvijek pod-generalni sekretar UN-a, g. Američki popravljač tamo, koji “lijepi” sve što američki predsjednik nalaže UN-u, i njegov pomoćnik ga je popunio tog dana. Prema tome, ako se pokaže da su Trump i Freeland jednako uspješni kao što je bio i Obama, onda će UN “zalijepiti” ishod. Chrystia Freeland je takođe prijatelj Viktorije Nuland i strastveni pristalica njenog puča u Ukrajini.

Freelandovi roditelji su bili Ukrajinci i podržavali su naciste tokom Drugog svetskog rata.Kameron Pajk o naslovu “Freeland” u Sakeru, 2. februara 2019. godine,  “Kanadski nacistički problem”  , otvorio je:

Šezdesetih godina prošlog veka, poljska vlada, koja se i dalje povlači iz svoje uloge glavnog evropskog “sendviča za meso” koji je bio drugi svetski rat, otišao je u lov na nacističke pomagače i pomagače koji su uništili njihov narod. Suprotno od onoga što je glavnim čitateljima dozvoljeno da znaju, nacistički i Waffen SS vođe, Goebbelsovi izdavači i urednici (inače poznati kao propagandisti), voljni i direktni nacistički kolaboratori i zlobni ubice, izašli su iz osvojene Nemačke u Sjedinjene Države. CIA smjeru] i Kanadi, u smjeru MI-6, [i Kanadi] je u 2000. od njih. Većina ih je ‘krenula’ u Ontario i Albertu. Jedan od njih je čak postao predsjednik Univerziteta Alberta. Ponavljam, jedan od njih ČAK JE POSTAO PREDSJEDNIK UNIVERZITETA ALBERTA. Njegove nacističke identifikacijske dokumente otkrila je poljska vlada šezdesetih godina . “Chomiakovi zapisi pokazuju da je trenirao u Beču za njemačke špijunske i propagandne operacije, a zatim je promoviran da vodi njemačku press mašinu za galicijsku regiju Ukrajine i Poljske tokom četverogodišnje okupacije. Tako visoki i aktivni u nacističkoj uzrok je Chomiak da je poljski obavještajne službe aktivno traga za Chomiak do 1980. – ne znajući da je pobjegao za sigurnost na Alberta farmu u Kanadi “[Montaža Napomena: Molimo vas da pogledate.  Link  za John Helmer je intenzivno radio na otkrivanju istorije porodice Freelandovih nacista.] Poljska je bila u lovu, ali je izgubila trag jer je bio dobro sakriven od strane “saveznika” iz Drugog svjetskog rata, Britanaca, bez znanja mojih kolega mirnih Kanađana.

Chomiac je bio otac Chrystie Freeland. Chrystia Freeland ga jako voli i nepokolebljivo je odana njegovom sjećanju i svojim krajnje desničarskim uvjerenjima, što ona ponosno podržava. Ona je takođe bliski prijatelj Džordža Sorosa, koji je isto tako potpuno uznemiren i nevoljkiv, jer je, kao navodno hrišćansko dijete u Mađarskoj, pomogao nacistima da preuzmu imovinu drugih Jevreja, prije nego što su ih poslali u koncentraciju kampovima. On je izabrao da to učini – da pomogne nacističkom režimu – umesto da umre kao sam Jevrejin. Naravno, kasnije je osnovao beskrupuloznu anti-rusku Fondaciju za otvoreno društvo i druge političke ‘dobrotvorne organizacije’ kako bi oslobodio od poreza svoje globalne političke donacije. Soros je takođe strastveni pristalica američkog udara u Ukrajini i krajnje desnice Ukrajine, propagirao je za pokolj najmanje pola miliona ljudi u krajnjem istočnom dijelu Ukrajine , gdje je Obamina  nametnuta krajnje desna ukrajinska vlada  bila potpuno odbijena. To je region koji je glasao preko 90% za ukrajinskog predsednika koga je Obama-Nuland srušio, a Džordž Soros je bio glavni finansijer takve istrebljivačke propagande. Dakle, razumno je da je njegov kolega anti-ruski fanatik, Freeland, njegov prijatelj.

To je “liberalna” strana fašizma. “Konzervativna” strana je predstavljena od strane ljudi kao što su John Bolton i  braća Koch .

Naravno, čovek koga američki i kanadski režimi i Lima grupa pokušavaju postaviti kao predsjednika Venecuele, Juan Guaido, bio je dobro pripremljen za taj posao, ali ne po političkom i izbornom iskustvu, od kojeg gotovo da nema, ali njegovih stranih sponzora.Dana 29. januara 2019. godine projekat Grey Zone je dobio natječaj  „The Making of Juan Guaidó: Kako je američka laboratorija za promjenu režima stvorila venecuanskog državnog udara“, i njihova dva zvijezda, Dan Cohen i Max Blumenthal, otvorili su: “Juan Guaidó je proizvod desetogodišnjeg projekta kojeg nadgledaju treneri za promjenu režima u Washingtonu. Dok se predstavlja kao zagovornik demokratije, on je proveo godine na čelu nasilne kampanje destabilizacije. “Ovaj izvještaj je također naglasio da je„ pravi posao “počeo dvije godine kasnije, 2007. godine, kada je Guaidó diplomirao na Katoličkom univerzitetu Andrés Bello. of Caracas. Preselio se u Washington, DC da se upiše u program upravljanja i političkog upravljanja na Univerzitetu Džordž Vašington, pod pokroviteljstvom venecuelanskog ekonomiste Luisa Enrique Berrizbeitia, jednog od najboljih latinoameričkih neoliberalnih ekonomista. Ispovest ekonomskog čovjeka koji je proveo više od jedne decenije rada u venecuelanskom energetskom sektoru, pod starim oligarhijskim režimom koji je srušio Čavez. ”Štaviše, Stratfor i CANVAS – ključni savjetnici Guaidóa i njegovog anti-vladinog kadra – osmislio je šokantno ciničan  plan  da vozi bodež kroz srce bolivarske revolucije. Ova šema je zavisila od 70% kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje već u aprilu 2010. godine. Itd. Ovako funkcioniše “demokratija”. To nije demokratija – to je fašizam. Eufemizmi za to su “neoliberalizam” i “neokonzervativizam”.

Bez obzira na to da li će Trump-Freeland-Luna program za Venecuelu uspjeti, demokratija i ljudska prava neće biti unaprijeđeni; ali, ako uspije,  sudbina američkih i savezničkihmilijardera će biti . To je dio njihovog globalnog   programa privatizacije .

PS: Ako želite da razumete kakav je bio istorijski kontekst u kome je  Inner City Press izvestio  da je „naziv sastanka“ situacija u Venecueli i napori regionalnih organizacija da reše krizu po poglavlju VIII Povelje UN-a ”; onda  Luk Van Langenhove  se  sažeti U tom kontekstu, govoreći: „Malo pozivanja na odredbe VIII. Ali kada je bipolarni svetski sistem propao i izazvao nove globalne bezbednosne pretnje, eksplozija lokalnih i regionalnih oružanih sukoba izazvala je ponovno interesovanje za regionalne organizacije i njihovu ulogu u održavanju regionalnog mira i bezbednosti. Ujedinjene nacije su bile primorane da priznaju svoju nesposobnost da snosi samo odgovornost za obezbeđivanje mira i bezbednosti širom sveta. ”Dakle,“ tokom perioda hladnog rata ”, ova odredba  Povelje UN-a  ostala je praktično neaktivna. Onda, odjednom, nakon 1991. godine, kada je Sovjetski Savez i njegov komunizam i njegov vojni savez iz Varšavskog pakta suprotstavili se američkom vojnom savezu NATO-a, sve se završilo (bez ikakvih ustupaka na američkoj strani) Amerika više nije mogla da koristi ‘komunizam’ kao ‘opravdanje’ za invaziju ili izvršenje udara protiv stranih vlada koje su bile prijateljske prema Rusiji ili su bile u savezu s Rusijom. Dakle, sada, ova odredba Povelje UN-a postala je aktivirana od strane SAD-a i njenih saveznika, kako bi mogli da kažu da zapadni udar i invazije nisu zapravo izgradnja američke imperije, već su umjesto toga ( uslovi ovog dijela Povelje UN-a) “održavanje međunarodnog mira i sigurnosti” – kako bi se “odobrile” udari i međunarodne invazije SAD-a i njenih vazalnih nacija, kao što su članice NATO-a. To je ono na šta je američki predsjednik GHW Bush imao na umu da se osloni, kada je rekao vođama vazalnih država američkog režima, tajno u Camp Davidu, u noći 24. februara 1990, kompromis nikada ne smije biti dopušten “s Moskvom”, jer “Do đavola s tim! Mi smo prevladali, nisu. “ Drugim riječima, UN je osnovan od strane FDR-a da bi se konačno razvio u globalnu demokratsku federaciju nacionalnih država – demokratsku svjetsku vladu – kako bi postao jedini posjednik kontrole nad svim strateškim naoružanjem i tako postao demokratska republika celog sveta ovlašćena da mirno rešava međunarodne sporove, podzemni nacisti i drugi fašisti koje su predstavljali američki predsednik Truman i grupa Bilderberg, bili su odlučni da će SAD i njegove vazalne nacije na kraju postati diktatura nad svim narodima, world. To je ono što Ukrajina, a sada i Venecuela, kao i mnoge druge američke udare i invazije, jesu – i jesu – zaista. Radi se o ” miru ” groblja, a ne o bilo kojoj demokratiji, bilo gdje.

To je njihov san. Oni žele da monopolizuju korupciju svuda, a ne da je okončaju, bilo gde.I zbog toga oni sada iskrivljuju i očigledno lažu  o Venecuelskom demokratskom ustavu , baš kao što su to učinili u  vezi sa demokratskim ustavom Ukrajine u februaru 2014. godine . To je, u suštini, međunarodna banda bezakonja milijardera. To je  međunarodna država Deep . Sastoji se od manje od 2,000 ljudi koji su međunarodni milijarderi u SAD-u i sekundarno u zemljama u savezničkim snagama SAD-a, i od onih milionera milionera unajmljenih. 585 od onih ispod 2,000 su Amerikanci.  Ali najbogatija osoba na planeti nije ni na jednoj od standardnih lista milijardera, a on je  kralj Saudijske Arabije.. Ta osoba je međunarodna saveznica američke aristokratije, jer još od sedamdesetih godina, kada zlato više nije podržavalo američki dolar, već nafta, odluke te osobe omogućile su da američki dolar nastavi da bude svetska rezervna valuta, bez obzira na to koliko je velika trgovinski deficiti američke ekonomije su, i bez obzira na to koliko su visoki fiskalni deficiti američke vlade.

Ispod tih milijardera (i trilionera), i ispod njihovih milionskih namještenika, su milijarde kmetova; i ispod njih, na samom dnu, nalaze se  otprilike 40 miliona robova , a mnogi milioni zatočeni  – praktično svi od njih imaju izuzetno nisku (ako uopće postoji) neto vrijednost, jer su ropstvo i zatvaranje, u stvarnom svijetu, samo za veoma siromašne, uopšte ne za međunarodne gangstere, osim veoma malo izuzetaka (kao što je, možda, “El Chapo”).

Komande milijardera, i vlade se pokoravaju; to je ‘demokratija’, a to je ‘vladavina prava’, danas. Sve suprotno je propaganda, kao što je ono što Trump-Freeland-Luna želi za Venecuelu je smanjenje korupcije i povećanje demokracije i ljudskih prava.

Barem više očigledan fašistički John Bolton bio iskren kada je rekao da je 28. januara: “To će napraviti veliku razliku u SAD ekonomski ako bismo mogli imati američke naftne kompanije ulažu u i proizvode mogućnosti nafte u Venecueli.”  Ali on bi bili su mnogo pošteniji da je priznao, umesto toga, da će “napraviti veliku razliku za ekonomiste Sjedinjenih Država ako bismo mogli da američke naftne kompanije investiraju i proizvedu naftne kapacitete u Venezueli.” ikada  stvarno  brinula. Mussolini ga je nazvao “korporacijaSada, decenijama nakon savezničkih ‘pretpostavljenih’ pobjeda protiv fašizma – protiv sila Osovine – u Drugom svjetskom ratu, svi mi (barem realisti) priznajemo da očigledno gledamo u lice surovu činjenicu da fašizam je konačno osvojio ili barem skoro potpuno pobedio u svetu.

Hitler, Mussolini i Hirohito su umrli; ali njihovi ideološki sljedbenici danas vladaju svijetom, a FDR će se okrenuti u svom grobu.

ERIC ZUESSE
Eric ZUESSE

Američki pisac i istoričar istraživanja

Tagovi: Freeland

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close