-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Kako je kefija postala palestinski nacionalni simbol?

Tokom vikenda za Dana zahvalnosti, tri palestinska studenta su upucana u Vermontu (SAD), od kojih dvoje dok su nosili kefije, u zločinu za koji su njihove porodice rekli da je “podstaknut mržnjom”.

Iako se kefije nose diljem Bliskog istoka, posljednjih desetljeća su se posebno identificirale kao simbol palestinskog identiteta i otpora. Na propalestinskim protestima širom svijeta, demonstranti su nosili šalove oko vrata ili ih koristili za pokrivanje lica, piše CNN.

Prvobitno su ga nosili pastiri i nomadski farmeri, kefije je „postao kultni komad odjeće koji su globalno nosili antikolonijalistički revolucionari, aktivisti i slični, dok ga starješine i farmeri još uvijek nose na tradicionalan način kao pokrivala za glavu“, rekao je Majeed Malhas, palestinsko-kanadski novinar i kandidat za doktorske studije antropologije na Univerzitetu u Torontu.

Šta je kefija?
Keffiyeh tradicionalni je šal koji se nosi u mnogim dijelovima Bliskog istoka. Obično je crno-bijela ili crveno-bijela, sa različitim šarama i resicama na rubu.

Wafa Ghnaim, istraživač i kustos specijaliziran za historiju palestinske odjeće, rekao je za CNN do 1920-ih da su kefije , koje se nazivaju i hattahs ili shamagh, uglavnom nosili nomadski beduini u historijskoj Palestini.

Osim što djeluju kao vizualni marker beduinskog identiteta, šalovi imaju praktičnu svrhu: pomažu u zaštiti nosioca od žestokog pustinjskog sunca i pijeska.

A obrasci utkani u svaku kefiju, rekao je Malhas za CNN, “odražavaju različite aspekte zemlje Palestine, kao što su maslinovo drvo i ribarska mreža”.

Crveno-bijele kefije se također ponekad povezuju s jordanskim nacionalizmom jer su ih britanski komandanti koristili kao dio uniforme pustinjske patrole, beduinske jedinice Arapske legije. Ali, prema Malhasu, palestinski aktivisti i borci otpora nosili su kefije svih boja.
Pored tradicionalnog stila koji se nosi na glavi, danas se šalovi mogu nositi i oko vrata i kao šalovi preko ramena.

Šta kefija znači Palestincima?

Za mnoge Palestince i ljude arapskog porijekla širom svijeta, kefije služi kao ključna veza s njihovom kulturom.

Dalia Jacobs, palestinski brend strateg i kreativni direktor, rekla je za CNN da nosi kefiju napravljenu u njenom rodnom gradu, Hebronu, kada putuje u inostranstvo.

Nošenje kefije je „kao da nosim kuću na svojim ramenima“, rekla je, opisujući šal kao „simbol otpora i postojanja“.

Ghnaim je slično rekao da je kefije podsjeća na njenog oca, dok je tatreez – tradicionalni palestinski vez – podsjeća na njenu majku. Kako bi spojila dva dijela palestinske kulturne baštine, koristila je tradicionalne tehnike vezenja za ukrašavanje svoje crno-bijele kefije.

“Moja najljepša sjećanja su kako sam napravila ovu kefiju i nosila je s ponosom i radošću za moj prekrasni narod.”

Kako je kefija postala simbol otpora?

Osim što simbolizira kulturni identitet, kefije je poprimila i političku dimenziju, poput mnogih drugih odjevnih predmeta vezanih za kulturno ili vjersko nasljeđe i nacionalizam.

Tokom arapske pobune, između 1936. i 1939. godine, kada su Palestinci nastojali okončati britansku okupaciju i uspostaviti vlastitu nezavisnu državu, Palestinci različitih društvenih klasa i religija nosili su crno-bijeli kefiju kako bi simbolizirali svoju solidarnost, prema Ghnaimu.

Tokom 1960-ih, došlo je do ponovnog oživljavanja kefije kao političkog simbola, sa šalom koji su nosili i muškarci i žene. Yasser Arafat, koji je decenijama služio kao predsjedavajući Palestinske oslobodilačke organizacije, često se slikao kako nosi crno-bijelu kefiju, što je dodatno učvrstilo šal kao simbol palestinske nacionalne borbe.

Leila Khaled, bivša militantkinja koja se proslavila svojom ulogom u otmici aviona 1969. i članica Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, dijela Palestinske oslobodilačke organizacije, također je često bila slikana kako nosi kefiju omotanu oko kose i vrata u 1960-ih i 1970-ih.

No, nošenje kefije također može izložiti osobe koje ih nose antipalestinskim osjećajima ili islamofobiji: Advokat učenika ubijenih u Burlingtonu rekao je da vjeruje da su studenti bili na meti dijelom zato što su nosili kefije. A žena u New Yorku je uhapšena i optužena za zločin iz mržnje nakon što je navodno optužila čovjeka koji je nosio kefiju da podržava Hamas i napala ga početkom novembra. Ona se izjasnila da nije kriva.

Može li bilo ko nositi kefiju?
Osim što služe kao simbol nacionalnog identiteta i otpora, kefije su također ušle u svijet mainstream mode. U jednoj epizodi Sex and the City, Carrie Bradshaw nosi majicu bez rukava koja oponaša dizajn kefije. I luksuzni i mejnstrim trgovci prodavali su kefije kao modne dodatke, odvojene od svoje istorije.

Ali uklanjanje kefije iz originalnog konteksta može biti sporno. Godine 2021. Louis Vuitton je izazvao optužbe za kulturno prisvajanje kada je debitovao “keffieh stole” od 705 dolara, prema više izvještaja. Reakcija na društvenim mrežama navodno je natjerala luksuzni brend da povuče predmet sa svoje web stranice. Louis Vuitton je tada odbio komentar za više medija. CNN se ponovo obratio za komentar.

Ghnaim je pozvao nosioce kefije da istraže o odjevnom predmetu prije no što ga nose.

Malhas je, s druge strane, rekao da dok ne-Palestinci trebaju biti oprezni kada nose kefiju u tradicionalnom stilu koji nose beduini, općenito, nepalestinci koji nose tu odjeću mogu biti “velika demonstracija solidarnosti”.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close