-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

“Dani grada – Tešanj 2023” počinju današnjim obilježavanjem 31. godišnjice 3. korpusa

Svečanim defileom gradskim ulicama sa zastavama ratnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine te polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima ARBiH u proteklom ratu.

Danas će u Tešnju s početkom u 12.45 sati biti održan i centralni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja Trećeg korpusa ARBiH, koje se ove godine održava u sklopu manifestacije “Dani grada – Tešanj 2023”.

Manifestacija “Dani grada – Tešanj 2023” zvanično će biti otvorena večeras u 17 sati izložbom slika akademske umjetnice Bojane Stojaković iz Doboja na svečanosti u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj. Ova izložba nosi naziv “U svom filmu”, a o samoj izložbi te ukupnom stvaralaštvu umjetnice Bojane Stojaković govorit će mr. Sandra Mlađenović.

-Manifestacija ‘Dani grada – Tešanj 2023’ održava se tokom mjeseca decembra, u sklopu koje ćemo ove godine održati ukupno 19 raznih programa. U sklopu manifestacije bit će održano i nekoliko izložbi, zatim sportskih turnira u malom nogometu, streljaštvu, košarci, a do kraja mjeseca bit će održano i nekoliko promocija knjiga, muzičkih koncerata, prezentacija filmova te predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ‘Sve je to iz kuće’ – navodi u izjavi Feni načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Pripremljen je raznovrstan sportski i kulturno-zabavni program, a manifestacija završava 29. decembra, kada će biti promovirana knjiga “Stanovništvo okoline Tešnja polovinom 19. stoljeća” autora Kemala Nurkića.

Dan ranije, na svečanoj ceremoniji u Centru za kulturu i obrazovanje, bit će proglašeni i najbolji sportiste općine kojima će se, navodi Huskić, odati priznaje za sve što su postigli tokom ove godine.

U sklopu ove manifestacije, 14. decembra Opća biblioteka Tešanj dodijelit će 14. put nagradu “Mustafa Ćeman”, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos bibliografiji i bibliotekarstvu u BiH, a laureati za prošlu godinu bili su Dženana Tuzlak i Adisa Žero iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH iz Sarajeva.

Božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tešanj bit će održan 16. decembra (19 sati) u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj, a na istom mjestu će Veče ilahija i kasida, u organizaciji Medžlisa IZ Tešanj, biti održano sedam dana ranije, 9. decembra (18.30 sati).

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close