Kako je Hollywood veličao četnički pokret i Dražu Mihailovića

FILM IZ 1943.

‘Chetniks! The Fighting Guerrillas’: Kako je Hollywood veličao četnički pokret i Dražu Mihailovića

(novi.ba)

Sve do 1943. godine četnici su bili tretirani kao borci protiv fašizma i primali su izdašnu pomoć od Velike Britanije i SAD-a. O masovnim četničkim zločinima nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom i sve snažnijoj kolaboraciji s nacistima, tada još uvijek u zapadnim medijima nije bilo ni riječi.

Film je za cilj imao da američkoj i svjetskoj publici pokaže kako se u tadašnjoj regiji Jugoslavije protiv sila Osovine kao gerilci uspješno bore četnici na čelu sa pukovnikom Dražom Mihailovićem (koga je tumačio Philip Dorn).

Zbog ove pozitivne slike koju su uživali četnici su na velika vrata ušli i u tadašnju američku popularnu kulturu. Tako su, primjerice, vodeći izdavači stripova izdavali priče o četnicima. U SAD-u 1943. su izdavane i poštanske marke s likom Draže Mihailovića, u seriji poštanskih maraka o okupiranim zemljama. Ipak, vrhunac ove propagndne u korist četničkog pokreta bio je film Četnici: Borbena gerila (eng. Chetniks! The Fighting Guerillas) koji je režirao Louis King.

draza

Film je u američkim kinima doživio veliki uspjeh, ali je relativno brzo povučen iz distribucije nakon što su krajem 1943. Saveznici odlučili da će umjesto četnika podržavati partizane. U samoj Jugoslaviji je prvi put prikazan tek početkom 1980-ih u okviru filmske TV-emisije 3, 2, 1… Kreni.
U nastavku možete pogledati propagandni holivudski film “Četnici: Borbena gerila!”:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close