PolitikaRegion

Kako je češki novinar spustio premijeru svoje zemlje

Kako je češki novinar spustio premijeru svoje zemlje: Jeste odbio sam objaviti njegovu reakciju. Tako ne funkcionišu slobodni mediji!

Ovo je lekcija iz novinarstva!

Predsjednik češke vlade Andrej Babiš požalio se na društvenim mrežama kako mu sedmičnik Respekt nije htio objaviti reakciju na objavljeni članak u tom magazinu.

“Mislio sam da svaki medij objavljuje reakciju na članak koji vas se tiče. Izgleda da to nije tako. Sedmičnik Respekt je to odbio, iako je njihov članak na nekoliko mjesta bio netačan”. kazao je on objavivši tu reakciju na svom FB zidu.

Nakon toga uslijedio je odgovor urednika Respekta Erika Taberyja , koji bi mogao postati lekcija iz nezavisnog novinarstva.

Prenosimo komentar urednika časopisa Respekt : 

Da, tako je, odbio sam objaviti članak Andreja Babiša. I niste u pravu da mediji moraju objaviti svaki tekst koji ima neki političar pošalje. Većina ih to shvata i primaju odbijanje. Razlozi zbog kojih sam odbio objaviti tekst Andreja Babiša su jednostavni. 

1. Andrej Babiš izbjegava kritičke intervjue. Obično ih daje samo medijima ili novinarima koji su mu od pomoći. Respektu ga nije dao godinama ( a recimo nije se pojavio na obećani intervju s Jindřichom Šidlom za internet portal Seznam ). Dakle, ako je Andrej Babiš želio nešto objasniti, ima priliku – u intervjuu. 2. Ne vidim jedini razlog da pristupim igri u kojoj političar bira samo platforme koji odgovaraju njemu. Tako ne funkcionišu slobodni mediji,  jer bi se to sve pretvorilo u političku agitaciju 
3. Nemam pojma zašto objaviti tekst koji je neobična mješavina osjećaja i pogrešnih interpretacija. Andreju Babišu sam ponudio da mi pošalje mjesta gdje smo naveli netačnu informaciju ili gdje smo to pogriješili na drugi način. Ništa nije poslao. Ne čudi me”

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close