Kako “IK banka” raspolaže milionskim depozitima ZDK

“Investiciono-komercijalna banka” iz Zenice (IK banka) već 12 godina uživa povlastice kao ekskluzivna depozitna banka Zeničko-dobojskog kantona, a da u međuvremenu nikad nije raspisan nikakav tender niti su druge banke imale priliku upravi Kantona ponuditi eventualno bolje uvjete poslovanja, saznaje „Dnevni avaz“.

Bez tendera

Bivša članica “Privredne banke” Sarajevo posljednjih dana došla je u žižu javnosti nakon što je njena Uprava dodijelila firmama u vlasništvu porodice Selimović milionske kredite, najvjerovatnije, samo kao paravan za plasiranje ranije izvučenog novca na tajne račune.

Agencija za bankarstvo FBiH morat će utvrditi kako je ova banka mogla dati kredite firmama koje su odavno prezadužene i nijedna druga banka im nije htjela dati novac.

IKB ostvarila je dobit u prvom polugodištu 2012. godine od 1,16 miliona KM, što je posljednji javno objavljeni podatak o njenom poslovanju.

Ono što je javnosti nepoznato jeste da je u banci uvijek između 17 i 20 miliona KM, novca u vlasništvu Zeničko-dobojskog kantona, a što omogućava banci da se zadužuje za višestruke iznose te daje kredite iako, faktički, to nije njen nego novac kojim raspolaže na osnovu, najblaže rečeno, sumnjivog sporazuma.

– Ispočetka se to pravdalo “patriotizmom”, jer se radi o domaćoj banci. Međutim, tad vlasnici banke nisu bili anonimni slovenski i fondovi s Kipra. U međuvremenu, dioničari su postali lokalni tajkuni bliski SDA, koji su otkupili dionice na krajnje čudan način. Naime, banka im je davala kredite, a zadržavala novac, a oni su, plaćajući rate, postajali vlasnici dionica čija je vrijednost u međuvremenu rasla, a time i oni dobivali dividendu, pa im se dio novca tako i vraćao – kaže naš izvor upoznat s poslovanjem ove banke.

Zvaničan stav

Nakon promjene kantonalne vlasti, SDP-om predvođena vlada prije dvije godine pokušala je organizirati tender i izabrati najpovoljniju banku, ali su to spriječili ministri SDA u Vladi. Jučer nismo uspjeli dobiti zvaničan stav aktuelne Vlade ZDK o tome kako je posao depozitne banke dodijeljen jednoj banci.

Direktoru banke Suvadu Ibranoviću uputili smo pitanja o poslovanju, kao i vlasničkoj strukturi, ali, i pored obećanja nakon što je primio pitanja, direktor više nije odgovarao na naš poziv.

Dužnici i osuđenici dioničari

Među većim dioničarima ove banke nalazili su se ili nalaze i još Kasim Krehić, vlasnik firmi „Kalen“ i „Kalex“, koje su 1. januara ove godine dugovale više od 16 miliona KM poreza Poreznoj upravi FBiH.

Krehić je lani preminuo, ali nije poznato jesu li njegovi nasljednici naslijedili i dionice IKB-a.
Na listi dioničara je i Fahrudin Čago, protiv kojeg je u toku sudski proces, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu Tužilaštva ZDK da je on s većom grupom saradnika utajio porez na dobit i PDV u iznosu od 3,3 miliona KM.

(A. DŽONLIĆ – avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close