BiHPolitika

Kako bi mogla izgledati Vlada FBiH nakon reorganizacije ministarstava

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH naredne sedmice finalizirati će odredbe koje se odnose na reorganizaciju ministarstva u Vladi FBiH. Planirano je spajanje određenih ministarstava, ali i formiranje novih.Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kako je postignut dogovor da se iduće sedmice finaliziraju pregovori koji se odnose na reorganizaciju ministarstva u Vladi Federacije BiH.

Ovim povodom čelnici SDA i HDZ-a BiH razgovarali su i s predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem i zamjenicom premijera i ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević, a koji će prema svim procjenama ostati na istim pozicijama i u novom sazivu Vlade Federacije BiH.

Reorganizacija Federalne vlade naveden je kao jedan od prioriteta i u dokumentu naslovljenom kao “Principi i prioriteti djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, a koji je u maju Izetbegović potpisao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom DF-a Željko Komšićem.

Za rekonstrukciju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je u oba doma Parlamenta Federacije BiH (Zastupničkom domu i Domu naroda) izmijeniti Zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Plan je da se ove izmjene izvrše prije nego se imenuju novi ministri u Vladi FBiH ili još preciznije da ovaj proces ide uporedno, odnosno da se odmah nakon izmjene zakona imenuje nova Federalna vlada.

Političke stranke koje čine većinu na nivou entiteta Federacija BiH okupile su se oko ove ideje zbog uspostave racionalnije, efikasnije i funkcionalnije strukture Vlade FBiH koja bi i dalje imala isti broj ministarstva koji je propisan Ustavom FBiH.

Stranačke delegacije razmatrat će prijedlog da se postojeće Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstvo kulture i sporta FBiH spoje u jedno ministarstvo koje će nositi naziv Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH. Također, plan je i da se formira novo ministarstvo koje će se zvati Ministarstvo porodice i mladih FBiH.

Ukoliko stranke postignu dogovor umjesto postojećeg Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH bit će samo Ministarstvo energije i rudarstva FBiH, a Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH postat će Ministarstvo industrije, razvoja, poduzetništva, obrta i trgovine FBiH.

Umjesto Ministarstva trgovine FBiH predloženo je formiranje Ministarstva uprave i lokalne samouprave FBiH. Postojećem Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dodao bi se ruralni razvoj, pa bi to bilo Ministarstvo ruralnog razvoja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dok bi stala ministarstva ostala s istim nazivima.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close