Kako “BATKO” laže glatko u filmu Pjera Žalice

banjalukain.com

DRAMATIČNO PISMO SARAJLIJE REDITELJU PJERU ŽALICI: Svi smo bili uz Batka u trenutku ogromne tragedije, ali on se nije zadužio zbog kamatara, nego zbog života ‘iznad prosjeka’!?

Iako film Pjera Žalice ‘Rob’ nije imao pretenzije da izazove reakcije kakve su uslijedile nakon što su u javnost procurili prvi kadrovi dokumentarca o Almiru Čehajiću Batku, lavina je krenula i teško se zaustavlja…

Nakon što se prije nekoliko dana redakciji Slobodne Bosne javila ogorčena Sarajka, sa tvrdnjom da joj Batko duguje 40.000 KM zbog kredita koji ne otplaćuje, te da neće ni na telefon da joj se javi, slično pismo stiglo je i u redakciju DEPO Portala.

Naš sugrađanin (ime i prezime poznato redakciji) uputio je pismo reditelju filma Pjeru Žalici, u kome iznosi svoje razočarenje i bolno iskustvo iz vremena kada je sa Almirom Čehajićem Batkom bio prijatelj i proživljavao najteže trenutke u životu jednog roditelja, te iz godina koje su uslijedile nakon toga.

Almir Čehajić Batko nova

U obraćanju redakciji DEPO Portala, također tvrdi da je i njemu poznati bh. humanista ostao dužan, ali da ta činjenica nije toliko važna koliko spoznaja da s njim godinama nije mogao stupiti u kontakt i o tome razgovarati.

Danas živi i radi u inostranstvu, a dokumentarni film ‘Rob’ nagnao ga je na obraćanje reditelju… Ovo je njegovo pismo:

Poštovani gospodine Pjer Žalica,

Iskreno sam Vas cijenio kao čovjeka i umjetnika. Moram priznati da ste moje mišljenje promijenili u negativnom smjeru filmom o Almiru Čehajiću Batku.

Da li ste, dogovarajući sa njim sve u vezi filma, pokušali da provjerite njegove nebuloze? Da li ste razgovarali sa bilo kim od njegovih prijatelja? Da li ste razgovarali sa nekim od uposlenika Raiffeisen Bank dd Sarajevo?

Ukoliko želite da u duhu poznatih svjetskih reditelja napravite nastavak ovog filma, ja ću Vam dati elemente za dobar ali i istinom potkrijepljen scenario.

Naslov filma će biti… Moja saznanja su opširna, provjerljiva, i ja sam, ukoliko se steknu uslovi, veoma zainteresovan za TV debatu u kojoj bi Batko, pred kamerama, razgovarao sa svojim prijateljima koje je zavio u crno – i finasijski i psihički.

Po pitanju ogormne tragedije koja se desila Batku i njegovoj supruzi, ja ću, kao i moja drugarica L. koja se obratila Slobodnoj Bosni, reći da smo svi mi, kao njegovi prijatelji, bili uz njega na razne načine u tom najgorem bolu za roditelje. Ne želim više da bilo ko od nas u toj tragediji pokuša nešto drugo reći ili na bilo koji način reagovati u javnosti. To se posebno odnosi upravo na Batka, jer vrijeme će pokazati da su njegova zaduženja nastala u periodu 1999. pa nadalje, a najintenzivnije se zadužio u toku 2001. i 2002. godine kada je živio život daleko iznad prosjeka većine građana BiH i šire regije.

Samo ću se kratko, sa dva pitanja, obratiti Batku i njegovoj supruzi… Da li ste sigurni da ste novac za liječenje vašeg tragično preminulog djeteta uzeli od kamatara? Ja znam da je veliku ulogu, ustvari potpunu u smislu pomoći i svih tadašnjih troškova, preuzela gospođa Ajša Pavelić, ili vi tvrdite suprotno?!

Poštovani Pjer, ovo naprijed navedeno sam čuo upravo od Batka, u direktnom razgovoru krajem maja 1999., kada sam ga upoznao i kada mi se kao i mnogim drugima na svoj način uvukao pod kožu, i ubijedio me je da mi je prijatelj do groba.

Za Vas i one čitatelje koji možda ne znaju, da ukratko kažem da je gospođa Ajša Pavelić porijeklom iz Brčkog, a dugo godina živi i radi u Beču, u Austriji. Radi se o veoma imućnoj gospođi koja je na mnogo načina, humanitarno, pomogla i pomaže uglavnom djeci iz svih dijelova Bosne i Hercegovine da budu operisana u Beču ili u BiH, u organizaciji svjetski renomiranog kardiohirurga sa klinike AHK u Beču, profesora doktora Gregora Voloneka.

U jednoj fazi Batko je bio u organizaciju dolazaka prof. Voloneka u Sarajevo. Nažalost, broj djece koju je profesor Volonek mogao operisati bio je ograničen. Batko je u uskoj vezi sa menadžmentom KCUS-a pravio selekciju djece koja će biti operisana. Kako je pravio selekciju, neka on objasni javnosti.

Zbog nepravilnosti u pravljenju te selekcije, Batko je u toku 2002. odstranjen iz ove ekipe. U jednom od brojeva dnevnog lista Avaz gospođa Ajsa Pavelić je optužila Batka za određene malverzacije. Ja se nažalost ne sjećam tačnog datuma kada je taj članak objavljen, ali, evo, ovim putem molim redakciju Avaza da ga pokuša pronaći u svojoj arhivi.

Ja takođe pozivam gosođu Ajšu Pavelić da se, ako želi, očituje o naprijed navedenim detaljima.

Nastavak slijedi… Kako je i od čijeg novca Batko sa porodicom svakog decembra išao na 14-to dnevno skijanje na Alpe, uglavnom austrijske.

Sarajlija S.
(Ime i prezime poznato redakciji DEPO Portala)

VEZANI TEKST: REDITELJ PJER ŽALICA ODGOVARA NA NAPADE NA ALMIRA ČEHAJIĆA BATKA: Ako je Batko i griješio u životu, ne treba ga sada razapinjati… On je na dobrom putu da se iz toga izvuče!

ALMIR ČEHAJIĆ BATKO – HUMANISTA ILI DUŽNIK: Batko mi je dužan 40.000 KM, a sada neće ni da mi se javi na telefon?!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close