Kako ambiciozne majke loše utiču na djecu

Djeca ambicioznih majki mogu govoriti tečno i dva jezika ili biti vrhunski sportaši, ali zbog toga neće dobiti zahvalu potomaka.

Jedno istraživanje je pokazalo da ambiciozne majke, koje djecu opterećuju aktivnostima i kontroliraju svaki dio njihova života izazivaju veliko nezadovoljstvo mališana.

Daily Mail piše da je zamjeranje veće što su djeca opterećenija aktivnostima.

Profesorica Jean Ispa sa Univerziteta u Missouriju kaže da su djeca sretnija kada imaju mogućnosti donositi odluke o tome čime će se baviti i što će raditi, posebno kada je riječ o svakodnevnoj igri i zabavi.

Tim naučnika kamerom je bilježio igru majki i djece. Ambiciozne majke većinom su nametale djeci način igre. Snimano je više od dvije hiljade djece u dobi od jedne do tri godine te opet prije polaska u školu. Ambiciozne majke nisu davale mogućnost djeci da se samo igraju, već su određivale što će i kako raditi.

Ispa je istaknula da majke misle da pomažu djeci ispravljajući ih i usmjeravajući, ali zapravo guše njihovu kreativnost. U takvim trenucima djeca ni ne vole provoditi vrijeme s majkom te doživljavaju frustraciju i nezadovoljstvo. Negativni efekti šefovanja manje su se osjećali kada su majke u usmjeravanju bile nježnije. U tom slučaju dijete ipak razmišlja na način da majka želi sve najbolje za njega i bolje zna što mu treba, makar mu se neka aktivnost ili igra ne sviđa, prenosi tportal.

Kako dijete raste, mame su obično manje naporne, a zaključak je da misle kako je dijete dovoljno odgovorno da izvrši svoje obaveze kako spada.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close