Kakanj: Općina tužila „Autoceste FBiH“ zbog nepoštivanja sporazuma

Općina Kakanj pokrenula je tužbu protiv „Autocesta FBiH“ pred Općinskim sudom u Mostaru, nakon što ovo preduzeće nije ispoštovalo dogovor iz sporazuma koji je potpisan u avgustu 2012. godine, prije početka gradnje koridora 5C kroz ovu općinu.

Makadamski put

Iako sporazum između „Autocesta FBiH“ i Općine nije ispoštovan, SDP-ovcima se očigledno žurilo. Tako su premijer FBiH Nermin Nišić (SDP) i državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić (SDP) u avgustu 2012. godine pustili u rad dionicu autoputa od Kaknja do Bilješeva, a nešto kasnije u funkciju su stavili i naplatne kućice kod Kaknja.

Vesna Ajanović, općinska pravobraniteljica, kazala je za “Dnevni avaz” da je Općina Kakanj tražila od „Autocesta FBiH“ da sagrade alternativnu cestu na relaciji Separacija – Bilješevo, na šta je rukovodstvo firme tada pristalo, a nikada nije provelo u djelo.

 

Faksimil tužbe pred Općinskim sudom u Mostaru

 

– Činjenica je da su uveli plaćanje naknade za upotrebu autoceste Kakanj – Bilješevo, iako na istom pravcu ne postoji alternativna javna cesta sa savremenim kolovozom. Prema Zakonu o cestama, jasno je propisano da se ne može uvesti naplata putarine ako nema alternativnog puta sa savremenim kolovozom – pojašnjava Ajanović.

Općina Kakanj tražila je i inspekcijski nadzor od Federalne uprave za inspekcije kako bi bilo utvrđeno da ne postoji alternativni put te da se firmi „Autoceste FBiH“ oduzme protupravno stečena imovinska korist.

– Iz dopisa koji su nam poslali iz Uprave za inspekcijske poslove proizlazi da i makadamski put podrazumijeva alternativnu cestu. Zakon to ne kaže, a ni popratni pravilnici po osnovu Zakona o cestama ili po osnovu Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima. Jednostavno, od našeg grada napravili su slijepo crijevo – kaže Ajanović.

Jedina poveznica

Jedan od razloga zašto je pokrenuta tužba, kako kaže Ajanović, jeste i činjenica da se radi o industrijski razvijenoj općini, koja ima potrebu za alternativnim cestama.

– Magistralna cesta bila je jedina poveznica između Kaknja i Zenice, danas je to put M-17. Tim putem kretala su se i putnička i teretna vozila 40 godina, sada je i to uskraćeno. Autoprijevoznici koriste cestu koja ne zadovoljava nikakve uslove. Ne znam kome je u interesu da industrijski sektor ispašta, a i mještani su ostavljeni na cjedilu – ističe Ajanović.

„Autoceste FBiH“: Općina nije izvršila svoje obaveze

Na upit vezan uz tužbu Općine Kakanj protiv „Autocesta FBiH“, iz ovog preduzeća odgovorili su da je regionalna cesta na potezu od Plavog mosta do rudničkog puta R-445 većim dijelom završena.

– Jedan dio nije završen jer Općina Kakanj nije izvršila svoj dio sporazuma, a to je postupak eksproprijacije zemljišta kako bi se moglo početi s izgradnjom. Mi smo i ove godine predvidjeli sredstva za izgradnju preostalog dijela regionalne ceste, ali čekamo da Općina završi svoj dio obaveza iz potpisanog sporazuma – navodi se u dopisu ove firme.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close