BiHPolitika

Kad imaš stranku iza leđa, konkurs se raspiše reda radi

Kad imaš stranku iza leđa, konkurs se raspiše reda radi: Šahović, Delić i Dolić pomoćnici Crnadka

Novinska agencija Patria nedavno je objavila tekst o popunjavanju tri iznimno važne pozicije pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH, a za koje je Agencija za državnu službu BiH objavila konkurs.

Podsjećanja radi, testove su prijavljeni kandidati polagali 25., 26. i 27. januara. Kao što smo već i najavili, konkurs je bio sam paravan, a javna tajna unutar samog Ministarstva vanjskih poslova BiH bila su imena novih pomoćnika, i prije je nego je okončana kompletna procedura.

Novi pomoćnik ministra u Sektoru za opšte poslove je Dragiša Delić, favorit ministra Igora Crnadka. Pomoćnik ministra u Sektoru za multilateralne poslove je Almir Šahović, koji je uspon u diplomatskoj karijeri ostvario zahvaljujući bliskosti sa rahmetli Sulejmanom Tihićem, ali se nakon njegove smrti okrenuo prema Bakiru Izetbegoviću, čime je sebi osigurao podršku SDA za ovu poziciju.

I na koncu, obzirom da tri stranke upravljaju MVP-om, pored kandidata PDP-a i SDA, poziciju pomoćnika ministra u Sektoru za međunarodnopravne i konzularne poslove osigurao je favorit HDZ BiH Josip Dolić.

Iako u konkursu Agencije za državnu službu BiH uopće nije bilo navedeno da će mjesta pomoćnika biti popunjavana po nacionalnom ključu, interno u međustranačkim konsultacijama je odlučeno koja će pozicija pripasti Bošnjacima, koja Srbima, a koja Hrvatima.

Zanimljivo je također, da je nekima od kandidata koji su se također prijavili na konkurs, “prijateljski” rečeno da imaju odlične reference ali da nemaju političke podrške stranaka koje trenutno unutar MVP-a vedre i oblače. Uz to treba dodati, da su novi pomoćnici, što je također javna tajna unutar ove institucije, unaprijed dobili pitanja za test koji su polagali tako da su imali dovoljno vremena da savladaju gradivo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close