BiHPolitika

Jusić: Ima pomaka, ali ne možemo biti zadovoljni urađenim za Rome

Predsjednik Udruženja Roma “Euro Rom” iz Tuzle Nedžad Jusić je u razgovoru za Fenu, povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, kazao da ne mogu biti zadovoljni trenutnim stanjem, ali da je optimist da će u narednom periodu imati bolji status u bh. društvu.

Podsjetio je da je 8. aprila 1971. godine održan Prvi kongres Roma, kada su se okupili romski intelektualci i započeli određenu borbu za ostvarivanje romskih prava, odnosno za integraciju Roma u društvo u kojem se nalaze.

Kada su u pitanju Romi u BiH, Jusić kaže da ima određenih pomaka, ali „ne smijemo ni u kom slučaju biti zadovoljni urađenim za Rome u odnosu na to šta se sve moglo uraditi“.

Siguran je da se moglo mnogo više uraditi „samo da je bilo više političke volje“.

– Mislim da će Romi ovu godinu pamtiti po tome što nam je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uskratilo 550.000 KM za implementaciju akcionih planova za Rome. Nažalost, imamo sve više problema, a Ministarstvo za ljudska prava nam sve više uskraćuje novac za te namjene – istaknuo je Jusić.

Poručio je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i drugim nivoima vlasti da predvide dovoljno finansijskih sredstava za 2017. godinu u svojim budžetima, „kako bismo mogli ozbiljno krenuti u određene reforme, odnosno u integraciju Roma u društvenu zajednicu“.

Jusić napominje da akcioni planovi za rješavanje problema Roma važe do kraja 2016. godine.

– Nadam se do 2017. godine da ćemo imati nove akcione planove za rješavanje problema Roma, koji će se morati uskladiti s Evropskom platformom za rješavanje problema Roma 2020, znači do 2020. godine, do kada je usvojena ta platforma, gdje se akcent stavlja na lokalnu zajednicu – kazao je Jusić.

Izrazio je nadu da će u 2017. godini aktivno raditi na izradi lokalnih akcionih planova za Rome i na taj način konkretno doći do same zajednice i rješavati problema Roma na terenu.

Govoreći o problemima  Roma u BiH, istaknuo je pitanje stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

– To su ključni problemi s kojima se susreću Romi – naveo je, dodajući i problem političkog učešća samih Roma, kao i drugih nacionalnih manjina.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila na godišnjicu Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je održan 1971. godine u Londonu i kojem su prisustvovali predstavnici 14 zemalja. Na kongresu je usvojena himna i zastava Roma, kao simboli međunarodnog pokreta Roma. Odlukom UN-a, 8. april proglašen je za Svjetski dan Roma.

Prema nezvaničnim i nepotpunim podacima, u svijetu danas živi oko 20 miliona Roma, a u nekim evropskim državama oni čine i do pet posto ukupne populacije.

– Prema istraživanju provedenom u septembru 2009., u BiH živi oko 76.000 Roma. Prema podacima romskog nevladinog sektora svega pet posto Roma u BiH je zaposleno, 40 posto je bez sigurnog krova nad glavom, 30 posto je zdravstveno osiguranih, a svega 35-40 posto djece Roma uključeno je u proces obrazovanja na svim nivoima – navode iz Udruženje “Kali Sara – romski informativni centar “.

Dodaju da sada, kada je ‘Dekada socijalne inkluzije Roma 2005-2015’ završena, treba konstatovati „da je ovo prvih 10 godina historijske institucionalne posvećenosti rješavanju problema Roma, da su neka pitanja postala otvorena i da ostaje obaveza daljeg institucionalnog pristupa na pitanju Roma u BiH“.

– Kada ovo ističemo kao dalju potrebu onda sigurno treba naglasiti i “Platformu socijalne inkluzije Roma 2020” koja je kreirana pod okriljem Evropske unije. Evropski put BiH, ako ne sad, onda sigurno prilikom otvaranja pregovora s Evropskom unijom bit će uslovljen pitanjem ljudskih prava u BiH. Pitanje Roma već sad nameće obavezu Bosne i Hercegovine u kreiranju Strategije i Akcionih planova za rješavanje problema Roma, a koji bi trebali biti u skladu sa standardima i principima Evropske unije i njene “Platforme za Rome 2020” – ističu iz Udruženje “Kali Sara – romski informativni centar “.

(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close