Juniorsko rukometno SP događaj 2013.

Bosna i Hercegovina u 2013. godini bit će domaćin jednog od najvećih sportskih događaja u ikada održanog u našoj zemlji – Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva na kojem će učestvovati 24 najbolje selekcije mladih igrača u dobi do 21 godine. Prvenstvo će se igrati od 14. do 28. jula u Sarajevu, Banja Luci, Zenici i Ljubuškom.

Veliki napori

Zvanični ugovor o organizaciji ovog takmičenja predstavnici Rukometnog saveza BiH (RS BiH) i Međunarodne rukometne federacije (IHF) potpisali su 26. oktobra u Baselu, čime je  pravno i formalno započeta organizacija SP-a.

Generalni sekretar RS BiH Smajo Karačić izjavio je za Fenu da će prvenstvo biti održano u godini u kojoj savez slavi 65 godina postojanja, što će biti veliki doprinos obilježavanju te godišnjice. Ujedno, ova organizacija predstavlja i prvi korak ka kandidaturi BiH za seniorsko prvenstvo Evrope i svijeta.

“Organizaciju smo dobili uz velike napore, puno smo uložili truda, znanja i lobiranja. SP je prilika da predstavimo našu zemlju u što boljem svjetlu. Također, to je velika prilika ne samo za naš sport već i za bh. ekonomiju, turizam, uopće za promociju države. Tokom 14 dana prvenstva BiH će posjetiti najvažniji ljudi ne samo iz rukometa već i iz ostalih sportova koji će biti gosti IHF-a. Učinit ćemo sve da organiziramo prvenstvo za pamćenje”, kazao je Karačić.

Radi se o ogromnoj organizaciji uz koju će biti uključeno  više od 1.000 volontera. U našu zemlju će doputovati blizu 600 takmičara, službenih lica, kompletan izvršni komitet IHF-a, navjači, novinari, manadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će BiH tokom prvenstva  posjetiti više od 10.000 ljudi.

Zasad su poznata tri učesnika SP-a, BiH kao domaćin,  te evropski prvak Španija i viceprvak Hrvatska.

Konačna lista učesnika SP-a biće poznata nakon završetka evropskih kvalifikacija, koje se igraju od 4. do 6. januara.

Najveći broj reprezentacija dolazi iz Evrope -12 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije, te po dva predstavnika iz Okeanije, te Južne i Sjeverne Amerike.

Grupna faza u Sarajevu, Ljubuškom i Zenici

Grupna faza takmičenja  će se igrati u dvoranama  Zetra i KSC Skenderija (“Mirza Delibašić”) u Sarajevu, Arena u Zenici i Gradskoj dvorani u Ljubuškom, dok je učešće Banje Luke kao domaćina zasad upitno zbog toga što dvorana Borik trenutno ne zadovoljava standarde za ovo takmičenje i zahtijeva određenu rekonstrukciju.

Sekretar RS BiH je uvjeren je da će i Banja Luka biti spremna na vrijeme.

“Smatram da postoji jaka volja i u Republici Srpskoj i u gradu Banja Luci da se taj problem riješi i da se u Boriku odigraju utakmice jedne grupe”, kazao je Karačić.

Ipak, ukoliko Banja Luka ne bude spremna, Sarajevo će preuzeti organizaciju utakmica grupe, koja je planirana za igranje u Boriku.

Polufinalni susreti i finale će se igrati u Zetri.

Žrijeb grupa će se obaviti krajem aprila u sjedištu IHF-a u Baselu ili Sarajevu, a ekipe će biti svrstane u četiri grupe sa po šest reprezentacija. Bh. juniori će igrati u Sarajevu ili Zenici.

“Naše ambicije na ovom takmičenuju su ogromne. Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša od kojih očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ove selekcije”, kazao je Karačić.

U okviru priprema za SP bh. juniori u oktobru i novembru imali su dva okupljanja, a naredna faza priprema  izabranika selektora Zdeneka Grbavca zakazana je za 9. januar u Gračanici.

Spisak reprezentativaca BiH koji se pripremaju za nastupe na SP

Damjan Šarac (Zrinjski), Admir Ahmetašević (Gračanica), Haris Žiga (Bosna Prevent), Petar Trišić (Sloga), Ivan Miličević (Izviđač Mi Grupa), Nikola Janković (Reinheim/Njem), Andrija Bubalo (HSG Varel/Njem), Ivan Milas (Izviđač Mi Grupa), Dino Zvekić (Krivaja), Nemanja Bezbradica (Prijedor), Josip Perić (Bosna BH Telecom), Stefan Janković (Borac m:tel), Said Ajkunić (Drott Halmstad/Šve), Elis Memić (Bosna BH Telecom), Stefan Grujić (Borac m:tel), Muhamed Zulfić (Bosna BH Telecom), Josip Ereš (Izviđač Mi Grupa), Anes Bečić (Bosna BH Telecom), Elmir Građan (Borac m:tel), Damir Halilković (Bosna BH Telecom), Tarik Vranac (Bosna Prevent) i Petar Bubalo (HSG Varel/Njem).

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close