Jučerašnje nevrijeme u nekim mjestima izazvalo veće štete od majskih poplava

Kritično u ZDK

Nove infomacijima o stanjima na ugroženim područjima od poplava i klizišta u Zeničko-dobojskom kantonu nisu nimalo ohrabrujuće – saopćili su Agenciji Fena iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Jučerašnje jake kiše su pokrenule brojna klizišta, a tokom noći su enoromno povećane količine vode u seoskim potocima što se naročito osjetilo na području naselja Topčić polje kod Zenice i u donjem toku rijeke Željeznice, koja se slijeva iz naselja Željezno polje.

-Situacija je protekle noći bila izuzetno složena, a ništa nije bolja ni jutros, jer kiša neprestano pada – kazao je Feni Sead Đanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Na području Topčić polja protekle noći bilo je angažirano pet mašina s kojima su pripadnici civilne zaštite i mještani odbranili naselje od nabujale vode Starinskog potoka. Voda ovog potoka neprestano nanosi pijesak i kamen koji se mora odmah vaditi da ne bi došlo do prelijevanja vode van korita potoka. Zahvaljujući naporima spasilačkih ekipa, na svu sreću nije došlo do novog plavljenja kuća u Topčić polju. Ako kiša nastavi i dalje padati, za četvrtak i petak će trebati povećati broj mašina i ljudstva na područjima nemilskog kraja i Željeznog polja.

Na cesti prema Bistričaku i Šerićima ekipe su sa šest građevinskih mašina jučer uspjele očistiti oko tri kilometra na klizištu koje je prekinulo ovu komunikaciju, ali je jutros novo klizište, odmah u blizini željezničkog tunela Bistričak, ponovno prekinulo saobraćaj prema selima šeričkog kraja. Na nekoliko mjesta magistalnog puta M-17, u dijelu kojim prolazi kroz Zeničko-dobojski kanton, otežano je odvijanje saobraćaja zbog povećane količine vode na putu ili klizišta, pa se vozačima preporučuje da brzinu prilagode uslovima na putu i da izričito poštuju upozorenja policije ili interventnih ekipa.

U mjestu Ograjina na magistralnom putu M-17 kod Žepča, vozila se propuštaju naizmjenično uz kraće zastoje zbog rada mašina na čišćenju klizišta, a stručne ekipe otklanjaju probleme s manjim klizištima u Maglaju, Usori, Tešnju, Zavidovićima i Žepču.

Prema posljednjoj informaciji, kod skretanja sa magistralnog puta za Željezno polje ponovno je blokirana saobraćajnica za ova sela, kao i alternativni putni pravac preko sela Brižje.

Klizište ugrozilo glavnu saobraćajnicu prema Teočaku

Obilne kišne padavine na području općine Teočak  poplavile se manji broj pomoćnih objekata, te izazvale začepljenje propusta pored puteva što je dovelo do otežanog odvijanja saobraćaja. Prema informacijama Službe CZ ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju nanosa kamenja i mulja na putevima.

Najveći problem  je klizište na glavnom putnom pravcu Janja-Centar koji je aktivirano još u maju a koje nije sanirano. Velike količine kiše dodatno su utjecale da se ovo klizište ponovo aktivira i još više oteža saobraćaj na tom putu. Zbog strahovanja da bi svakog časa moglo doći do obrušavanja potpornog zida, službenici policije označili su ovo mjesto kao opasno.

Saobraćaj prema Teočaku za kamione je zabranjen i odvija se znatno dužim putnim pravcem preko Ugljevika, dok autobusi iako nemaju zabranu od jutros ne mogu prolaziri ovom dionicim puta, pa se redovne linije prema Tuzli odvijaju kombi prijevozom.

 

 

U Ugljeviku poplavljene kuće, voda odnijela dio mosta

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme
i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.

“Još smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno”, rekao je Perić.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se pokušavaju prokopati i proširiti određeni kanali, da ne bi nastupila dalja materijalna šteta.

“Prema informacijama koje sada imamo, otkopan je most na regionalnom putu koji vodi od Ugljevika za Stari Ugljevik. Pokušali smo učiniti ono što je bilo moguće na pročišćavanju kanala, ali je ovo bila ogromna količina padavina i voda je ušla ljudima u kuće”, rekao je Perić.

Na sreću, kaže on, nisu bili ugroženi ljudski životi.

On je podsjetio da je korito Laktenice uređeno i da nikada do sada nije bilo izlivanja u ovom dijelu.

“Ipak, zbog velike količine padavina, ovaj put došlo je do izlivanja i na ovom dijelu”, rekao je Perić.

 

Lukavac pod vodom

 

Cijelo gradsko područje Lukavca je pod vodom ili debelim naslagama mulja. Kiša bez prestanka pada jučer od 16.00 sati i u ovom trenutku još uvijek pada. U pojedinim dijelovima grada saobraćaj je u potpunosti u prekidu, a i tamo gdje je moguće odvija se otežano zbog nanosa mulja, granja i drugog otpadnog materijala. Trenutno je uredno vodnosnabdijevanje grada.

 

Prema izvještaju HA Modrac jutros u 06.00  sati nivo je iznosio 199,34 mnm, ispust 59,52 metra kubna u sekundi.

 

Petrovo pod vodom, u Banjoj Luci aktivirana i klizišta, rijeka Janja u porastu
Centralni dio općine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS. Voda je “ušla“ u više od 50 stambenih objekata, tri privredna objekta, tri javne ustanove, Dom zdravlja, Općina, Dom kulture, zgrade Vatrogasne jedinice, policije te u jedan privredni objekt koji zapošljava oko 300 radnika.

Nevrijeme je sinoć zahvatilo i naselja Slatinu i Blatnicu u općini Teslić. U ostalim općinama regije Doboj stanje je uredno. Vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros u 6.30 sati iznosi 220 centimetara. I na području Banje Luke su se izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada.

 

Iz Civilne zaštite je potvrđeno da su najugroženija naselja Starčevica, Mejdan, Ada, Debeljaci i Vrbanja. U toku noći Vatrogasna brigada Banje Luke imala je 49 intervencija. Bez struje su ostala naselja Starčevica i Mejdan, te dijelovi naselja Rebrovac, Ada, Debeljaci i Borik.

 

Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, a na čišćenju i asanaciji terena i objekata na raspolaganju je sva mehanizacija. Zbog obilnih padavina na području općine Kostajnica poplavljeno je 15 ulica i oko 100 domaćinstava i proglašeno je vanredno stanje.

 

U Srpcu je poplavljeno oko 10 stambenih i pomoćnih objekata u ulicama Mome Vidovića, Motajička, Ljubovijska i Partizanska, te u naselju Mali Sitneši. Više prigradskih naselja i dijelova Bijeljine ostalo je bez napajanja električnom energijom, oko 5.000 korisnika.

 

U toku noći ekipe “Elektrodistribucije” otklonile su većinu kvarova, a po riječima dežurnog dispečera, u jutarnjim satima isporuka električne energije će se normalizovati. Putna komunikacija Bijeljina – Brčko je u prekidu u mjestu Čađavica, zbog vode na putu.

 

U toku noći evakuisane su dvije osobe i nekoliko vozila koja su se zadesila u bujicima u Donjoj Čađavici i Dragaljevcu. Najugroženija poplavljena područja od bujičnih potoka su mjesne zajednice Donja Čađavica, Donji Dragaljevac, Suvo polje – jedan dio i Donji Zagoni. U ovim mjesnim zajednicama zaplavljeno je oko 20 kuća.

Rijeka Janja je u naglom porastu i za 60 minuta visina vodostaja je porasla za 30 centimetara i izlila se u mjesne zajednice Modran i Suvo polje. U Zvorniku rijeka Sapna je izašla iz korita i zaplavila oko 18 kuća u naselju Ekonomija u mjestu Karakaj i magistralni put Zvornik – Bijeljina koji je trenutno u prekidu, kao i regionalni put Zvornik – Sapna u Mjesnoj zajednici Ristići.

U Loparama se izlila Jablanica i zaplavila oko pet domaćinstava i oštetila most koji je onesposobljen za saobraćaj na putnoj komunikaciji Mačkovac – Jablanica. Rijeka Gnjica izlila se i poplavila oko pet domaćinstava u Pirkovcima, a evakuisana je jedna porodica iz poplavljene kuće.

 

Magistralni put Bijeljina – Priboj – Tuzla je u prekidu u mjestu Tobut zbog nanosa na putu. Regionalni put Lopare – Čelić u prekidu je zbog nanosa na kolovozu. Lokalni putevi su trenutno u prekidu zbog nanosa i klizišta.  U Ugljeviku su se usljed velikih kišnih padavina izlili lokalni bujični potoci i zaplavljeno je pedesetak okućnica u naselju Sjever.

 

Saobraćaj se odvija preko alternativnih putnih pravaca. Nevrijeme je prouzrokovalo i nestanak struje u cijelom gradu. Rijeka Zeleni Jadar u Milićima izlila se na više mjesta u mjestu Zaklopača i zaplavila jedan stambeni objekt i jednu pilanu. Lokalni putevi su djelimično prohodni i u toku je čišćenje od bujičnih nanosa.

U Bratuncu, Vlasenici, Srebrenici i Šekovićima nije bilo znatnijih problema usljed kišnih padavina. Ove općine imale su manje probleme zbog začepljenja kanalizacione mreže. Većih problema nije bilo ni u Osmacima, osim što je općina ostala bez napajanja električnom energijom.

 

U Višegradu su vatrogasci imali dvije intervencije na ispumpavanju vode iz podruma. Na Sokocu je u toku otklanjanje kvara na dalekovodu “Kaljina”.

 

Katastrofa u Gračanici

 

Od sinoć, kada su se zbog jake kiše koja pada dvanaest sati iz korita počele izlivati rijeke Sokoluša, Drijenča i Rašljeva, te manji oborinski potoci, u Gračanici građani nisu spavali. Poplavljeno je stotine kuća, fabrika, dvorana, katastrofa, tvrde nadležni u civilnoj zaštiti dva puta veća od majske

Grad se oko ponoći pretvorio u jezero, vodene bujice su odnijele dva pješačka mosta. Na ulicama su ostale stotine tona blata i smeća. Voda je poplavila sportsku dvoranu, nogometni stadion, nekoliko pilana, više gračaničkih kompanija. Radnici „Roadinga“ od jutros dramatično sapašavju skupu građevinsku mehanizacije, izvlačeći je iz vode. Evakuacija se vrši i u drugim fabrikama.

Na magistralnom putu Tuzla-Doboj, u doo „Džambo“ zatičemo radnike koji svoju pilanu štite od popava od jutros od tri sata. Ne uzdaju se ni u koga, kaže Hasib Džambo. Taksista Šemsudin Hajdić u centru Gračanice ponovo je ostao bez svog mosta koji vodi do njegove kuće, a čiju je gradnju sam finansirao. Svjedoči da je ovo što je Gračanica sinoć doživjela tri puta gore od majskih poplava.

Donja Orahovica, posebno centar i zaseok Rječica su u vodi, poplavljeno je pedeset kuća.Mještanin Hasan Hasić priča kako je voda udarila i sa brda i iz dolina.

Iz korita se izlila i rijeka Spreča, poplavila je i presijani kukuruz poslije majskih poplava, te ostale poljoprivredne kulture. Nastavi li kiša padati, Gračanici, posebno ljudima u Sprečkom polju i industrijskoj zoni tek dolazi najteže, jer ova rijeka neće moći primiti svu vodu iz jezera Modrac, iz koga se od jutros u njezino korito ispušta 59 metara kubnih vode u sekundi.

Danas će biti održana i sjednica Općinskog štaba CZ na kojoj će se anlaizirati stanje i iznaći rješenja da se najugroženijima pomogne.

 

Teška situacija u cijelmom TK

 

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična i alarmantna.

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.

 

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinisale su akcije spašavanja i zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.

Na području opštine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gdje je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Evakuisano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću – Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u opštini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične tačke, tako da je situacija alarmantna.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica – Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva totalno je uništen i devastiran.

Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlila su se rijeka Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

U opštini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postepeno se smiruje, u toku noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se saobraća alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim časovima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će detaljan izvještaj o situaciji na području cijele Federacije BiH objaviti poslije 10.00 sati.

Evakuisano stanovništvo, prekinut program RTV TK

Iz gotovo svih mjesnih zajednica na području općine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlile su se rijeke Jala, sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz: Gornje Tuzle, Siminog Hana, Lipnice, Solane, Miladija, Crvenih Njiva, Ljubača, Dobrnje, Brgula, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Miladija, Badra, Krojčice, Požarnice i Vršana.

Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu, a od Asmira Buljubašića, komandira Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla saznali smo da je tokom noći vršena evakuacija stanovništva.

Vodeni val koji je naišao oko ponoći poplavio je zapadni dio grada. Poplavljene su prostorije Radio – televizije Tuzlanskog kantona.

-Zbog opasnosti od strujnih udara u cijeloj zgradi u kojoj se nalaze još i štamparija ˝Printcom˝ i sjedište ˝InTime˝ brze pošte isključena je struja. Emitovanje TV i radijskog programa prekinuto je rano jutros. Uposlenici RTV TK su mobilizirani i čiste prostorije od vode i blata-saopćili su iz RTV TK.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close