Jučer riješena sporna pitanja: Spomenik papi Ivanu Pavlu II neupitan

Državna komisija za nacionalne spomenike BiH će se najvjerovatnije za dva dana očitovati o projektnom rješenju spomenika papi Ivanu Pavlu II, rekao nam je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije Luka Kesedžić, nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Vrhbosanske nadbiskupije, HKD-a Napredak, autora spomenika, Zavoda za zaštitu spomenika KS-a i Općine Stari Grad održanog sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Glas mons. Kesedžića zvučao je vedro.

Fino, lijepo ozračje

– Sastanak je održan u finom, lijepom  ozračju i ulio mi je mnogo optimizma, rekao nam je Kesedžić, napominjući da spomenik uopće nije sporan, samo je pitanje kako da se najbolje uskladi autorovo rješenje s pravilima što se odnose na nacionalne spomenike, kao što je Katedrala, uz koju će spomenik stajati.

Riječ je bilo, kako saznajemo, o jednom od radnih sastanaka, na kojem se, sve su prilike, došlo do dopune projektnog rješenja spomenika. Ta aktivnost je najavljena iz Komisije, nakon što je ona podržala postavljanje skulpture papi Ivanu Pavlu II na prostoru predloženom idejnim rješenjem – na trgu ispred Katedrale. No, podrška je data uz uslov da se ne smiju vršiti intervencije na arhitekturi objekta Katedrale. Tada je i rečeno da će Komisija ponuditi smjernice za dopunu projektnog rješenja, o čemu je jučer i razgovarano.

U pitanju je, prije svega, visina podesta, a prema dogovorenom, problema više ne bi trebalo biti. Konstruktivnom ishodu skupa i atmosferi doprinio je i autor idejnog rješenja spomenika Hrvoje Urumović, ističe Kesedžić.

– Vrlo je bitan njegov stav, jer je on odabran na europskom natječaju i naravno da se svaka preinaka, prije svega, njega mora ticati, rekao nam je Kesedžić, dodajući da će budući potezi u vezi sa spomenikom zavisiti od toga šta tačno bude stajalo u očitovanju državne Komisije za nacionalne spomenike.

– Mi očekujemo da će sve ići svojim redom, te da će Služba za urbanizam Općine Stari Grad uskoro izdati dozvolu, kaže Kesedžić.
A onda?

Kesedžić vjeruje da će oni koji su obećali dati sredstva to i učiniti, a, siguran je, kao i uvijek, najviše će pomoći ljudi koji daju srcem.

– Mi se do sada nismo mogli ni obraćati potencijalnim donatorima kad nismo imali dozvolu, ali, eto, uz Božiju pomoć, vjerujem da će i to brzo biti, i da će se rokovi ispoštovati, iskren je Luka Kesedžić.

Blagoslovio sve ljude

HKD Napredak i Vrhbosanska nadbiskupija 2007. godine su pokrenuli inicijativu Gradu Sarajevu za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II koju je Gradsko vijeće prihvatilo naredne godine. Procedura se iz više razloga odužila, pa i zato što je bilo i onih koji su ideju pokušali zaustaviti.
Planirano je bilo da spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom bude podignut na ovogodišnju, 17. godišnjicu papinog dolaska u Sarajevo 12. i 13. aprila. Od prošle godine se špekuliše da bi tom činu mogao prisustvovati i sadašnji papa Franjo. No, prije 15-ak dana predstavnik Svete Stolice Federiko Lombardi rekao je da papa jeste dobio poziv od bosanskih vlasti da dođe u Sarajevo povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, ali da je to za sada sve. “Bio je poziv. Ništa više”, ustvrdio je Lombardi i dodao da se apsolutno ne može govoriti da je put planiran.

Hrvoje Urumović, autor idejnog rješenja spomenika, akademski je kipar, magistar arhitekture (1976). Ovaj rođeni Sarajlija je zamislio da papa bude oslonjen na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima. Skulptura je trebalo da bude od 2,92 metra, a trg ispred Katedrale odabran je zato što je upravo s tog mjesta papa Ivan Pavao II, tokom posjete ratom izmučenom Sarajevu 1997, pozdravio i blagoslovio sve ljude.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close