-TopSLIDEKultura

Josip Pejaković: Jugoslavijo samo si ti u srcu mom

J U G O S L A V I JO SAMO SI TI U SRCU MOM

POVODOM DANA REPUBLIKE 29. NOVEMBRA

Autor: Josip Pejaković (2020.)

Prodje evo trideset godina teških , tegobnih i mukom podjeljenih . Danas živim u jednoj duboko razvaljenoj i nesretnoj zemlji Bosni i Hercegovini koja je bila samo sretna kada je bila dio tebe . Kao tvoj središnji dio , bila je i tvoje srce ,i tvoja duša . Dok je ono kucalo ti si živjela od Vardara pa do Triglava od Djerdapa pa do Jadrana . Kako si tako mogla opstati skoro pola vijeka . Mogla si jer su te vodili neki ,koji su znali šta hoće . Sa njima nije bilo ove sveopšte nesreće i onih koji u malom broju imaju SVE i u velikom broju nemaju NIŠTA . Vratiše nas 1990 godine u prošlost da po njoj čeprkamo kao po kanti za smeće izvlačeći iz nje govna ,gnjilež i smrad učmalog nacionalizma kojim danas zaudaraju svi JUGOSLAVENSKI nekadašnji prostori .

U Jajcu 29.novembra 1943. godine neki odvažni i ozbiljni ljudi antifašisti, udariše temelje neke nove , pravednije narodne države Jugoslavije učvršćene i natopljene krvlju njenih najboljih sinova i kćeri iz svih naroda i narodnosti. Na putu za Jajce 25. novembra u Mrkonjić Gradu , Kecmanović Djedo, Čolaković i drugi prihvatiše Titov prijedlog da Bosna i Hercegovina treba biti ravnopravna šesta republika sa Srbijom,Hrvatskom, Slovenijom , Makedonijom i Crnom Gorom jer nije kako on reče : ” NI SRPSKA NI HRVATSKA NITI MUSLIMANSKA , VEĆ JEDNAKO I SRPSKA I HRVATSKA I MUSLIMANSKA !!!”

U Jajcu 29. novembra 1943. godine upališe antifašisti u vihoru krvavog rata šest baklji , koje simbolizuju ranopravnost šest republika i svih njenih naroda i narodnosti . Mnogi su te baklje htjeli ugasiti u pola vijeka ! Ali uvijek on , Josip Broz Tito , to nije dozvolio ni Rusima 1948 sa čuvenim njegovim “NE” i istom mjerom tako i Amerikancima , Britancima i svima sa zapada. Kao odgovor na njihove pokušaje stvorio je Pokret Nesvrstanih i u svim tim zemljama slavljen je i danas više od svih . Titovom smrću počela je da u trajanju od deset godina umirati i Jugoslavija , njegovo djelo . Uzaludni pokušaji prije svega Ante Markovića , Olimpijade u Sarajevu i nekih u Bosni i Hercegovini nisu urodili plodom . Svi smo skršeni dolaskom nacionalista i fašista na vlast u svim novonastalim državicama kao krhotinama Jugoslavije . Uzaludna je bila i moja pjesma koju sam pjevao 1991 godine !

KAŽI MOJA JUGOSLAVIJO

Kaži moja jugoslavijo šta se s'nama dešava gdje su tvoji sinovi bez njih sve se riješava Gdje ste svi vi sa Neretve sa Sutjeske plahovite gdje ste tiči sa Morače sa Cetine i Morave Gdje ste moji sa Grmeča sa Igmana i Kozare gdje ste hrabri s’ Kadinjače Fruške Gore i Dinare Sinovi vas vaši traže da nam savjet mudar date evo neki sada hoće staru braću da zavade Krv je za te mnoga data od Srbina i Hrvata Slovenca i Crnogorca Makedonca Muslimana

Iz utrobe zemlje moje kosti hrabrih meni zbore dušmanima otpor dajte bratsku pjesmu zapjevajte OVA ZEMLJA BITI MORA KAO S'TITOM ŠTO JE BILA SRCE JOJ JE BOSNA MOJA SVIMA DRAGA SVIMA MILA

Svima onima kojima je Jugoslavija na srcu sretan-srećan Dan Republike

JOSIP PEJAKOVIĆ

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close