PolitikaRegion

Joseph Daul: Riješite probleme u ekonomiji i pravosuđu!

Predsjednik Evropske narodne stranke

JOSEPH DAUL: Riješite probleme u ekonomiji i pravosuđu!

Joseph Daul (Žozef Dol), predsjednik Evropske narodne stranke, najsnažnije političke grupacije u Evropi, te čelnik najveće grupacije u Evropskom parlamentu, dao je za “Avaz” ekskluzivni intervju u kojem je snažno podržao podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Dol je utjecajni francuski političar, već godinama jedan od najvažnijih ljudi unutar Unije. U proteklom mandatu bio je i predsjednik Evropskog parlamenta.

– Podržavamo namjere BiH. Ovo je logičan korak, ali sadržaj aplikacije mnogo je važniji nego sam termin predaje. Svakako, ovakav jedan korak podrazumijeva da vlasti preuzmu odgovornost i obavežu se da implementiraju preporuke EU i naprave bolne promjene. Prema pravilima EU, zemlja će dobiti status kandidata u mjeri u kojoj bude provodila potrebne reforme, a BiH nije iznimka – kaže Dol.

Nivo korupcije

Naglašava da će “i građani i vlasti morati koristiti ovaj zamah te pokazati više otvorenosti za saradnju i rješavanje velikih izazova kao što su visoki nivo korupcije, teška situacija u ekonomiji ili problemi u pravosudnom sistemu”.

Može li onda 2016. za BiH značiti prekretnicu?

– Vjerujem da je BiH dokazala da može staviti po strani svoju prošlost i usredsrijediti se na stvaranje bolje budućnosti za svoje građane. 2015. je bila dobra godina za ovu državu i nadamo se da će se nastaviti u 2016. s još većim reformskim naporima. Ja u potpunosti podržavam namjeru vlasti BiH da se prijave za članstvo u EU i nadam se da će to poslužiti kao daljnji poticaj i motivacija za građane ove zemlje.

Kako gledate na razvoj događaja u proteklim mjesecima, posebno u Federaciji, koja je osnažena stabilnom parlamentarnom većinom?

– Drago mi je što se provode obaveze prema reformama. To je jedna od najvećih želja bh. građana na osnovu koje bi se država približila EU. Još je dug put kojim treba ići. Svi sudionici trebaju imati na umu da je krajnji cilj pristupanje Uniji. To će zahtijevati mnogo kompromisa i odlučnosti, ali bitno je da političari ubrzaju proces reformi.

Pauza u proširenju

Kakva je atmosfera unutar institucija EU kada je riječ o procesu priključenja BiH?

– EPP je uvijek podržavala politiku proširenja EU, koja i dalje ostaje jedan od naših prioriteta. Čak i ako je proces proširenja trenutno na čekanju, jer nijedna zemlja još nije u potpunosti spremna za ulazak, vjerujemo da je važno zadržati evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana.

To ne znači da zemlje koje teže postati članice EU trebaju prestati sa svojim reformskim procesima, naprotiv, treba se ustrajati na velikim naporima. Put reformi nije lagan, ali to je jedini način za jačanje privrede, otvaranje novih radnih mjesta i stabilizaciju cijele regije. EPP će nastaviti pružati svu potrebnu podršku strankama u BiH koje su naše članice, a sve radi priključenja BiH Uniji.

Duboko smo zabrinuti zbog situacije u RS

Politika Milorada Dodika, lidera RS, ni u 2016. nije se promijenila. Štaviše, usmjerena je ne slabljenje države. Kako Vi gledate na sva ova dešavanja u RS?

– EPP snažno podržava provedbu Dejtonskog sporazuma i bilo kakve akcije koje bi potkopale ovaj sporazum treba izbjegavati pod svaku cijenu. Čak i ako je Dejton pokazao da ima svoja ograničenja, moramo se sjetiti da on još predstavlja temelj za održivi mir. S obzirom na tu činjenicu, duboko sam zabrinut zbog ovih dešavanja u RS, poput predloženog referenduma o državnom pravosuđu. Takve akcije ne predstavljaju korak u pravom smjeru, a samo će ugroziti proces integracije u EU. Vlasti BiH moraju gledati naprijed i usredsrijediti se na rad za dobrobit građana i cijele zemlje.

Autor: Amil DUČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close