-TopSLIDENogometSport

Jose Mourinho: Čovjek koji ne gubi evropska finala

Čovjek koji ne gubi evropska finala

Roma je osvajač prvog izdanja UEFA-ine Konferencijske lige. 

Vučica je poslije vrlo intenzivnih 90 minuta igre u Tirani večeras pogotkom Zaniola iz 32. minute savladala Feyenoord i osvojila svoj drugi evropski trofej u klupskoj historiji. Prethodno je 1961. Roma osvojila Kup velesajamskih gradova.

Do velikog uspjeha Romu je s klupe predvodio portugalski stručnjak Jose Mourinho, koji je tako postao prvi trener koji je osvojio sva tri aktuelna UEFA-ina klupska takmičenja, nakon što je osvajao Ligu prvaka s Portom i Interom, te Evropsku ligu s Portom (tada Kup UEFA) i Manchester Unitedom. 

Ovo je za Mourinha bilo peto evropsko finale i peto u kojem je pobijedio. Čovjek jednostavno ne zna da ih gubi.

Prvo evropsko finale u kojem je Mourinho predvodio neku ekipu bilo je u Sevilli 2003. godine kada je s Portom slavio protiv Celtica s 3:2.

Godinu nakon toga, ekipu Porta Mourinho je odveo na krov Evrope slavivši u finalu Lige prvaka. U Gelsenkirchenu je igrano finale, a Porto je rezultatom 3:0 savladao Monaco i osvojio najveći trofej u klupskoj historiji.

Jose Mourinho je naredni put evropsko finale igrao i naravno pobijedio 2010. godine. Tada je predvodio Inter, a u finalu na Santiago Bernabeuu pao je Bayern rezultatom 2:0, a te sezone Inter je osvojio tripletu, osvojivši još italijansku ligu i Kup.

Najzad, prije pet godina Mourinho je osvojio i Evropsku ligu, prvi put otkada se tako zove. U Štokholmu je predvodeći Manchester United s 2:0 savladan Ajax u finalu drugog po rangu UEFA-inog takmičenja.

Večerašnji naslov s Romom nosi još jedan veliki značaj, jer je to prvi Romin trofej u Evropi nakon 1961. kada je osvojila Kup velesajamskih gradova.

U slavlju nakon utakmice, Mourinho je prstima pokazivao broj pet, jasno aludirajući da mu je to peti evropski trofej, a treba svakako dodati i da je kao pomoćnik 1997. godine s Barcelonom osvojio UEFA-in Superkup. 

Portal SportSport.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close