Još jedan fijasko u radu Haškog tribunala: Šešelj se pušta na slobodu kao da je nevin!

Šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima! Ako se slučajno desi da optuženik umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest, kategorična je Florence Hartmann

 

Bivša glasnogovornica nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del PonteFlorence Hartmann izjavila je za portal Klix.ba da je situacija s neizricanjem presude Vojislavu Šešelju, koji će danas biti pušten na privremenu slobodu, još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno dati odgovore.

 

Haški tribunal još uvijek nije izrekao presudu lideru srpskih radikala, a Šešelju je, nakon raka na debelom crijevu, utvrđena i metastaza na jetri. Razlog za puštanje na privremenu slobodu je njegovo zdravstveno stanje, a Vlada Srbije je dala garancije za njegov izlazak iz pritvora.

 

Hartmann je kazala kako je bilo za očekivati da Sudsko vijeće donese ovakvu odluku i da je obrazloženje slično onima kakva su bila i predhodna u sličnim situacijama te da je jedino što je apsolutno nerazumljivo i čega nema u odluci stavka koja se odnosi na to kada će biti izrečena presuda čovjeku kojem je suđenje davno počelo i koje je završeno prije četiri godine.

 

– Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Poslije toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada s tim suđenjem, zašto predsjednik Suda ne spominje ništa šta se dešava sa presudom već četiri godine i kad će biti napisana presuda – kazala je Hartmann.

 

S obzirom na tešku bolest koju Šešelj ima, postoji bojazan, kao i u nekim drugim slučajevima, da bi mogao umrijeti prije izricanja presude. Međutim, Hartmann kaže da to pitanje ne treba postavljati na ovakav način i da pitanja javnosti moraju biti usmjerena ka Haškom sudu.

 

– Pravo pitanje je šta rade sudije? Sudije nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju! Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima! Ako se slučajno desi da optuženik umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest. On se nije razbolio tokom suđenja, pa da se zbog njegovog zdravstvenog stanja nije donijela presuda – komentirala je Hartmann za Klix.ba.

 

(Fena/aa)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close