Joe Biden se u Zagrebu sastao sa Tuskom i Pahorom

Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se danas u Zagrebu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, javlja Hina.

Visoki dužnosnici nisu davali izjave novinarima nakon sastanaka zatvorenih za javnost u hotelu Westin. Biden će se prije početka samita sastati i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović suorganizatori su vanrednog sastanka na vrhu u okviru Procesa Brdo-Brijuni pokrenutog 2013.

Domaćin Hrvatska očekuje “strateški sastanak” koji bi njezino susjedstvo trebao približiti Zapadu, a dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Zagrebački samit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stupnja pripravnosti u Evropi zbog pariških terorističkih napada. Zato i skup u Zagrebu prate iznimne mjere sigurnosti i posebna regulacija prometa.

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu – unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova, te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close